• Lepelplant, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Spathiphyllum

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de Lepelplant of Vredesplant, Spathiphyllum, een rijk bloeiende kamerplant  die opvalt met haar prachtige, witte, aronskelkachtige bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplantenKantoorPlant, Spathiphyllum

  Lepelplant of Vredesplant

  Spathiphyllum is een uit Midden- en Zuid-Amerika afkomstig geslacht van planten uit de familie van de aronskelkachtigen (Araceae). De uit het zuiden van Mexico, Colombia en Venezuela afkomstige Lepelplant, Spathiphyllum, komen we regelmatig in Nederlandse en Belgische huiskamers tegen. In het Christendom staat de Spathiphyllum symbool voor de maagd Maria en wordt de plant als vredesplant speciaal rondom Kerst en Pasen verkocht.

  Etymologie Spathiphyllum

  De botanische naam van de Lepelplant is Spathiphyllum. De geslachtsnaam Spathiphyllum is een samentrekking van twee Latijnse woorden met een Griekse achtergrond, namelijk ‘spathe’ of ‘schutblad’ en ‘phyllum’ of ‘blad’. De geslachtsnaam verwijst naar het witte schutblad rondom de bloeikolf dat, afgezien van de kleur, op een gewoon blad lijkt. 

  De Nederlandse naam Lepelplant verwijst naar het feit dat de bloem wat op een lepel lijkt en de naam Vredesplant verwijst naar de gedachte dat de bloem op een witte vlag lijkt, die wordt gezwaaid bij vredesbesprekingen. 

  Beschrijving Lepelplant

  De Vredesplant is een kruidachtige plant met grote, glanzende,, donkergroene bladeren die op stevige stelen staan. De bladeren zijn langgerekt, lancetvormig van vorm en hebben duidelijke nerven. Het witte schutblad van de bloem is hartvormig, uitlopende in een scherpe punt en is vergroeid met de stengel. De witte bloeikolf bestaat uit talloze, hele kleine bloempjes die gevolgd worden door besjes.

  Bloeitijd Spathiphyllum

  Bij de juiste verzorging en regelmatige bemesting maakt de Lepelplant meerdere malen per jaar door nieuwe bloemen aan. Doorgaans zijn er echter cyclussen van drie maanden bloeien, enkele maanden niet en dan weer drie maanden wel.

  Help, mijn Lepelplant bloeit niet meer! Als je Spathiphyllum koopt staan ze altijd in bloei, maar na een tijdje stopt de bloei en wat dan? Gun de plant een rustperiode met een lagere temperatuur en geen mest. Daarna de gewone verzorging hervatten en de plant gaat weer uitbundig bloeien. Kwekers gebruiken pentacyclic diterpene zuur om de plant aan de bloei te krijgen. Daarom bloeien alle planten in de winkels. 

  Is de Lepelplant giftig?

  De Lepelplant is giftig en de verschillende delen van de plant zijn niet eetbaar. Het sap van de plant kan bij aanraking leiden tot rode vlekken en irritatie op de huid. Gebruik daarom uit voorzorg handschoenen als je de plant snoeit of verplant.

  Standplaats Lepelplant

  Lepelplant heeft een standplaats met indirect of gefilterd licht nodig, maar groeit niet in het donker. Volle zon dient absoluut vermeden te worden. Een plek op het noorden is prima. Zet de plant niet de dicht bij een verwarming omdat de droge lucht niet goed is voor de plant. In kantoren doet deze plant het prima.

  f3f45c9294d9cc7bc6201b28124457e5_medium.

  Planten Lepelplant

  Plant de Lepelplant liefst in goed doorlatend grondmengsel waardoorheen je Sphagnum mengt. Zoals veel aronskelkachtigen kunnen ze niet zo goed tegen te veel mest. Gebruik daarom maximaal de helft van de aangegeven dosis. Verpot de plant elke twee jaar. Tijdens het verpotten verwijder je waar mogelijk de oude grond en vervang je deze door nieuwe. Gebruik hiervoor anthurium grond.

  Snoeien Lepelplant

  De Lepelplant hoeft niet te worden gesnoeid maar uitgebloeide bloemen dienen verwijderd te worden. Dit bevordert de aanmaak van nieuwe bloemen. Snij de stengels zo laag mogelijk weg. Hetzelfde geldt voor bruine bladeren.

  Temperatuureisen Lepelplant

  Spathiphyllum dient op kamertemperatuur te worden gehouden. De minimumtemperatuur ligt rond de vijftien graden.

  ad6a5065d1d2a4b00eb98502a40c6994_medium.

  Watergeven en sproeien Lepelplant

  De Lepelplant heeft regelmatig water nodig. Gebruik bij voorkeur lauwwarm regenwater en giet spaarzaam. Een ideale constructie is een pot met gaten in de bodem die op een lichte verhoging in een schoteltje staat. Het overtollige water loopt dan weg en de verdamping hiervan zorgt voor een hogere luchtvochtigheid, waar de Spathiphyllum van houdt.  In de winterperiode is maximaal één keer  per week water geven voldoende, in de zomer elke twee tot drie dagen. Mocht je het water een keer vergeten, dan hangen de bladeren slap, maar dat is niet erg: na het water geven staan ze snel weer overeind. In de zomer als de temperatuur boven de 20 graden is, zet je de plant overdag even buiten als het regent. Zo worden de de bladeren afgespoeld. Zet ze meteen binnen als de zon gaat schijnen. Sproei de plant verder binnen wekelijks met kalkvrij water.

  Ziektes Lepelplant

  Een Spathiphyllum met bruine bladeren is een teken dat de verzorging niet goed is. Meestal treedt dit op bij te fel (direct) zonlicht of te veel voeding. Zoals veel kamerplanten hebben ze ook wel eens last van bladluis, schildluis en vooral trips.

  Lepelplant vermeerderen

  De Lepelplant kan in het voorjaar worden gedeeld.

  e0df7cb90dbcecb1e62a7853ce9b2043_medium.

  Lepelplant kopen

  De Lepelplant is het gehele jaar door te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en daarnaast in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze geregeld bij diverse supermarkten aangeboden.

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en verminderd de stressniveau’s in ons lichaam.

  De Lepelplant is volgens de Feng Shui leer een plant die vrede en rust brengt in huis en de straling van computers en telefoons neutraliseert. 

  Lepelplant

  Een vrolijke plant waar je jarenlang plezier van zult hebben.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load