• Lenteklokje: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Leucojum vernum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je over het Lenteklokje, Leucojum vernum, een in de lente bloeiend bolgewas met witte, klokvormige bloempjes. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Lenteklokjes en wat zijn de beste Lenteklokjes soorten om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Leucojum, Voorjaarsbloeier, Bolgewas, Bijenplant

  Lenteklokje

  0d744bb036c82548e37d53ed41db44a5_medium.

  De Lenteklokje is een voornamelijk uit Centraal-Europa afkomstig bolgewas met witte, klokvormige bloempjes. In het wild vinden we het Lenteklokje in vochtige bossen en weides met een voorkeur voor kalkrijke bodems. We vinden het Lenteklokje verwilderd in parken en kasteeltuinen. In het voorjaar is het een belangrijke waardplant voor bijen en hommels. We onderkennen drie variaties:

  • Leucojum vernum var. carpathicum, met gele puntjes aan het einde van de bloemblaadjes
  • Leucojum vernum var. carpaticum 'Podpolozje' met gele puntjes aan het einde van de bloemblaadjes en twee bloempjes per bloemstengel
  • Leucojum vernum var. vernum, met groene puntjes aan het einde van de bloemblaadjes

  Etymologie Leucojum vernum

  De geslachtsnaam ‘Leucojum’ is afgeleid van het Griekse ‘leukoïon’, een samenvoeging van ‘leucos’ of ‘wit’ en ‘ion’ of ‘paars’, met andere woorden ‘wit-paars’ . Het is de naam die Hippocrates oorspronkelijk gaf aan het Sneeuwklokje, Galanthus nivalis. Het was Carolus Linnaeus die, in 1753, het geslacht ‘Leucojum’ formeel beschreef. Het geslacht ‘Leucojum’ behoort tot de Lenteklokjesfamilie of Amaryllidaceae. De soortnaam ‘vernum’ is afgeleid van het Latijnse ‘ver’ of ‘lente’ en betekent ‘van de lente’.

  Beschrijving Lenteklokjes7a4f52563c10a4827795ed1f44f18ea0_medium.

  Lenteklokjes groeien vanuit een bol met een maximale doorsnede van drie centimeter. Vanuit de bol groeien drie á vier twintig centimeter lange, zwaardvormige bladeren tevoorschijn komen. De bloeitijd van het Lenteklokje loopt van februari tot en met maart, doorgaans  twee weken later dan het Sneeuwklokje, Galanthus nivalis, Feitelijk is het  Lenteklokje daarmee een winterbloeier. De bloemstengel teltéén, soms twee, bolvormig knikkende bloemen met  groene of gele punten aan het uiteinde van de bloemblaadjes.

  Is het Lenteklokje giftig?

  Bladeren, bloemstengel, bloem en vooral de bollen zijn giftig. Ze bevatten giftige alkaloïden. Volgens sommige bronnen kunnen deze gebruikt worden in de strijd tegen het HIV-1 virus.

  Toepassing Lenteklokjes in de tuin

  Lenteklokjes hebben het meeste effect in grote groepen. In tuinen zijn ze mooi, geplant langs paden of op oevers van vijvers om deze te accentueren. Combineer het Lenteklokje met winterakoniet en Kievietsbloem voor een mooie kleurcontrast. Lenteklokjes zijn ook heel mooi in korven en potten voor op het terras, of naast de voordeur.

  58cbf249092837de78a8d59f2266522d_medium.

  Standplaats en planten Lenteklokjes

  Lenteklokjes staan graag in de volle zon of op een plek met halfschaduw. Op een zonnige plek bloeien ze eerder dan op een schaduwrijke plek. Ze houden van vochtige, humusrijke grond. Bemesting is nauwelijks nodig. Spit de grond een halve spade diep om voor het planten van Lenteklokjes. Plant Lenteklokjes bij voorkeur tussen half september tot half oktober. De plantdiepte van Lenteklokjes bedraagt ongeveer tweemaal de hoogte van de bol. Direct na het planten goed water geven. In het najaar mulchen met bladeren doet de plant goed.

  Overwinteren Lenteklokje

  De Lenteklokje is een voorjaarsbol en heeft een koude rustperiode nodig om te bloeien. Deze plant is heel geschikt om te verwilderen en volledig winterhard.

  4214e9cffbcad26ae667b59587f182c9_medium.

  Snoeien Lenteklokjes

  Bij Lenteklokjes zullen na de bloei de blaadjes langzaam maar zeker afsterven. Geef de plant zo de tijd om voedselreserve voor het nieuwe jaar op te bouwen. Pas als de blaadjes helemaal geel en uitgedroogd zijn, kunnen we het loof verwijderen. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid kunnen ze worden weggeknipt. Dit voorkomt zaadvorming en uitputting van de bol, waardoor het Lenteklokje het volgende jaar wéér prachtig bloeit.

  Vermeerderen Lenteklokjes

  Lenteklokjes kunnen in het voorjaar buiten worden gezaaid. Daarnaast kun je de bollen opgraven zodra het blad bijna helemaal vergaan is en de jonge bolletjes weer apart uitplanten.

  91cf29e8bcdc2b2956cd2f7f12a31df4_medium.

  Lenteklokjes kopen

  Lenteklokjes zijn in het najaar voor betrekkelijke weinig geld te koop in tuincentra en in webwinkels, meestal in een zakje per 10 of 25 stuks. Plant ze zo snel mogelijk na het kopen: de bolletjes drogen anders uit.

  Lenteklokje

  Deze voorjaarsbrenger is ideaal voor de vochtige tuin.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load