• Lelietje-van-dalen of Meiklokje: standplaats, verzorging, snoeien, vermeerderen en overwinteren van Convallaria majalis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  De bekende bodembedekker Lelietje-van-dalen, ook wel Meiklokje  genoemd, heeft kleine witte bloemen die een van de heerlijkste geuren uit de natuur bezitten. Hoe verzorg je Convallaria Majalis, waar kun je ze het beste planten, wat is de bloeitijd, hoe kun je het Lelietje-van-dalen vermeerderen en zaaien.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Bodembedekker, Convallaria, Schaduwplant

  Lelietje-van-dalen of Meiklokje

  Het Lelietje-van-dalen is een in Europa en Azië in het wild groeiende, bladverliezende, vaste plant uit de Aspergefamilie (Asparagaceae). Het is een schaduwminnende plant die we vooral aantreffen in bossen, duinvalleien en buitenplaatsen in het noordelijke gedeelte van Europa en Azië . Het Lelietje-van-dalen wordt als sierplant in tuinen en in potten gekweekt.

  Lelietje-van-dalen symboliek en gebruik

  Lelietjes-van-dalen zijn volgens de legende ontstaan uit de tranen die Maria op de grond plengde bij de kruisiging van Jezus.  In het Engels gebruiken ze daarom wel de namen 'Our Lady's tears' of 'Mary’s tears' voor de plant. De witte bloemen werden mede door de relatie met Maria’s tranen als symbool voor kuisheid gezien. In Frankrijk bestaat het gebruik om Lelietje-van-dalen te verkopen op 1 mei. Dat is de dag van de arbeid die ze ook wel La Fête du Muguet noemen. Het Lelietje-van-dalen is de nationale bloem van Finland. Lelietjes-van-dalen worden, vanwege de symboliek, vaak in bruidsboeketten verwerkt.

  Etymologie Convallaria majalis

  De botanische naam van Lelietje-van-dalen is 'Convallaria majalis'. De geslachtsnaam 'Convallaria' is een samentreksel van het Latijnse ‘convallis’ of ‘dal’ en het Griekse ‘leiron’  of ‘lelie’. Lelie van het dal dus. De soorttoevoeging ‘majalis’ is van Latijnse afkomst. De naam is afgeleid van het  Latijnse ‘maius’ ofwel de maand ‘mei’. De naam Majalis betekent ‘ in mei bloeiend’. De Nederlandse naam Lelietje-van-dalen is een letterlijke vertaling van de geslachtsnaam Convallaria en verwijst naar de groeiplaats.  In het Engels wordt het Lelietje-van-dalen met de namen 'Lily-of-the-Valley', 'May lily' of 'May bells' aangeduid. In het Frans heet de plant 'Muguet de mai' en in Duitsland noemen ze haar 'Maiglöckchen' of 'Maieriesli'.

  714fd09d4369e71223ad76e4cdb590e3_medium.

  Beschrijving Lelietje-van-dalen

  Vanuit een sterk vertakte, diep in de grond groeiende, kruipende wortelstok groeit Lelietje-van-dalen met tien tot dertig centimeter lange, stengels. Elke plant heeft twee, tien tot twintig centimeter lange, lancetvormige bladeren waarvan de voet de stengel omsluit. In de periode mei - juni verschijnen aan de stengel zo’n vijf tot vijftien, neerhangende, klokvormige bloempjes die heerlijk geuren. De bloemen zijn wit tot roze. Na de bloei verschijnen kleine oranjerode besjes die elk een paar bruinblauwe zaadjes bevatten.

  Is Lelietje-van-dalen giftig?

  Alle delen van het Lelietje-van-dalen zijn sterk giftig, met name de bloei en de besjes. Dit kan gevaarlijk zijn als het blad de plant wordt verward met het wel eetbare Daslook. In vroegere tijden nam het Lelietje-van-dalen een belangrijke plek binnen de volksgeneeskunde.

  Is Lelietje-van-dalen winterhard?

  Het Lelietje-van-dalen is volledig winterhard.

  d2428fba032351f780e48fcb39b50966_medium.

  Toepassing Lelietje-van-dalen in de tuin

  Lelietje-van-dalen is heel geschikt om in de tuin als grondbedekker onder bladverliezende struiken en bomen aan te planten. Op plekken waar schaduw is, voelt deze plant zich thuis. Combineer Lelietje-van-dalen met bijvoorbeeld Schoenlappersplant en Schuimbloem. Welk Lelietje-van-dalen moet ik kopen? Er zijn een aantal prachtige cultivars gekweekt:

  • Convallaria Majalis, wildvorm
  • Convallaria Majalis 'Albostriata', groen blad met witte strepen
  • Convallaria Majalis 'Berlin Giant', extra grote bloemen
  • Convallaria Majalis 'Flore Pleno', dubbele bloemen
  • Convallaria Majalis 'Green Tapestry', groen blad met gele vlekken
  • Convallaria majalis 'Hardwick hall', groen blad met gele rand
  • Convallaria majalis 'Prolificans', halfdubbele bloemen
  • Convallaria Majalis 'Rosea', roze bloemeneeabe875aad39d1f98a80f432650f75e_medium.

  Grond en standplaats Lelietje-van-dalen

  Het Lelietje-van-dalen houdt van een standplaats in de halfschaduw. De grond dient humusrijk te zijn,  goed gedraineerd zijn maar wel vochtig. Verder dient de plant jaarlijks een beetje te worden bijgemest met organische mest. Ze kunnen worden geplant van januari tot december, mits de grond vorstvrij is.  Na het planten van het Lelietje-van-dalen duurt het een tweetal jaren voor ze echt aanslaan en daarna bloeien ze elk jaar mooier en spreiden zich langzaam uit.

  Lelietje-van-dalen vermeerderen

  Lelietje-van-dalen vermeerderen is uiterst eenvoudig. Vermeerdering vindt plaats door uitlopers op te poten, door ze te zaaien in het voorjaar of door in het najaar de planten te scheuren. Deze plant zaait zichzelf ook uit, dus jonge plantjes kunnen worden opgepot.

  Lelietje-van-dalen snoeien

  Het Lelietje-van-dalen mag niet gesnoeid worden. Laat het blad na de bloei rustig afsterven en verwijder het pas nadat het bruin is geworden. 

  f795f894cddf61534833a2236b464f29_medium.

  Lelietje-van-dalen kopen

  Lelietje-van-dalen zijn rij algemeen te koop, als potplant maar ook als kale wortel.

  Lelietje-van-dalen

  Lelietje-van-dalen, bedwelmende bodembedekker voor de schaduwrijke plek.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen