• Leliegras: beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen van Liriope muscari

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de in de zomer aantrekkelijke, langbloeiende plant met gele bloemen: Leliegras, Liriope muscari, een siergras. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en het vermeerderen van Leliegras.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Schaduwplant, Liriope, Siergras

  Leliegras

  Leliegras is een bekende tuinplant die afkomstig is uit Oost-Azië, Korea, Japan en China. In de traditionele geneeskunst van China worden de wortels van Leliegras gebruikt bij hoest, epilepsie, trombose en slapeloosheid.

  a9f53531cc3dd22ed9166913f2306c9a_medium.

  Etymologie  Liriope muscari

  De botanische naam van Leliegras is  'Liriope muscari'. De geslachtsnaam 'Liriope' is opgedragen aan de nimf Liriope, de moeder van Narcissus in de Griekse mythologie. De soortnaam 'muscari' is een verwijzing naar de bloeiwijze die erg lijkt op die van de Druifhyacint of blauwe druifje.

  Beschrijving Leliegras3c5bb680a3c5ee1ea6adc1c74ed6488c_medium.

  Leliegras een twintig tot dertig centimeter hoge plant die zich vanuit kleine knolachtige wortels groeit met een grasachtig blad. De plant breidt zich langzaam uit zonder te woekeren.

  In de nazomer verschijnen de bloemen die trosvormig aan het uiteinde van een stengel staan. Van een afstand lijken de bloemknopjes bloemen maar van dichtbij zie je dat ze open kunnen staan. Na de bloei verschijnen de erwtgrote witte of zwarte zaaddozen.

  Toepassing Leliegras in de tuin

  Leliegras is een plant die zich thuis voelt op plekken waar andere planten moeite hebben om te groeien. Ze voelt zich namelijk erg prettig bij schaduw. Toch kan de plant ook goed tegen zon. In tuinen worden ze vaak ingezet in de bloemenborder, als randbeplanting en grondbedekker op zonarme plekken.   

  Er zijn een groot aantal aantrekkelijke cultivars in de handel verkrijgbaar:

  • Liriope muscari 'Big Blue', grootbloemig0e3440099ec0d24434359a08307acdd1_medium.
  • Liriope muscari 'Gold-banded', groen blad met lichte goudkleurige rand
  • Liriope muscari 'Ingwersen', violette bloemen
  • Liriope muscari 'Lirblonde', een vrijwel wit blad, heel apart
  • Liriope muscari ‘Munroe White’, met witte bloemen
  • liriope muscari ‘Pink Pearl’, bont blad en roze bloemen
  • Liriope muscari 'Royal Purple', mooi donkere bloemstelen
  • Liriope muscari 'Tokai Rinpa', groen blad met onregelmatige witte vlekken
  • Liriope muscari 'Variegata', witbont gestreept blad
  • Liriope muscari 'Webster Wideleaf', extra breed blad

  Standplaats, grondsoort en planten Leliegras

  Deze plant groeit in het wild in bossen en houdt daarom van lichtzure grond en schuw. Geef Leliegras liefst een plek met weinig zon en zorg bij het planten voor een goed gedraineerde, humusrijke grond. Voeg extra humus toe in het plantgat. Mulch elk jaar rondom de plant voor extra voedingstoffen en handhaving van de zuurgraad.

  Leliegras snoeien, wanneer en hoe

  Leliegras hoeft niet gesnoeid te worden. Het is een wintergroene plant. Echter, haal de dode blaadjes regelmatig weg, zo ziet de plant er frisser uit.b578299aae8cbcdf20d8194aaf3cbfcb_medium.

  Leliegras vermeerderen

  Leliegras is heel moeilijk te zaaien. De planten kunnen echter eenvoudig gescheurd worden. Als je de jonge plantjes oppot houdt er dan rekening mee dat ze het eerstvolgende jaar waarschijnlijk nog niet bloeien.

  Leliegras

  Decoratief blad en ingetogen bloei!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load