• Leids plantje vijverplant met een bijzonder verhaal

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval het Leids plantje, Saururus cernuus een waterplant en moerasplant met een bijzonder verhaal.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Waterplant, Moerasplant, Saururus, RobsAquariumPlanten

  Leids plantje

  Het Leids plantje is een uit Noord- en Midden-Amerika afkomstige plant waarvan de afkomst lange tijd in nevelen gehuld was. Het verhaal begint met een jongen uit Leiden die tijdens het scheppen van watervlooien voor zijn aquarium, in een sloot, een onbekende waterplant tegenkomt. Omdat de plant zowel onderwater (submers) kan groeien als boven water (emers) was het lange tijd onduidelijk welke plant het was en kreeg het de naam Leids plantje.

  2b40c8f4af61c36cce0a52dbc2df8de3_medium.

  Pas jaren later werd de plant in het Rijks Herbarium te Leiden gedetermineerd en stelde men vast dat het om Saururus cernuus ging. Hoe deze plant in de Leidse wateren terecht is gekomen is nog steeds onduidelijk, mede omdat we de plant in het wild slechts zelden als echte waterplant aantreffen..

  Volgen wijlen Professor H.C.D. de Wit zouden de Leidse plantjes uit China komen (Saururus chinensis) en daarom wordt die naam ook wel eens aangehouden. Dat is niet correct.

  Etymologie Saururus cernuus

  De botanische naam van de Leids plantje is Saururus cernuus. De geslachtsnaam Saururus is een samenvoeging van twee Griekse woorden, namelijk “sauros” ofwel “hagedis” en “aura” ofwel “staart”, samen “hagedissenstaart” en verwijst naar de typerende aarvormige bloeiwijze die inderdaad iets wegheeft van een hagedissenstaart.

  3ea0386489fa364efda889968b85a6c7_medium.

  De soorttoevoeging cernuus is een Latijns woord voor “voorover hangend” en verwijst weer naar de hangende bloemen. De Nederlandse naam Leids plantje is afgeleid van de originele vindplaats. In het Engels wordt de plant Lizard's tail, Water-dragon of ook wel Swamp root, genoemd.

  Beschrijving Leids plantje

  Leids plantje is een maximaal één meter grote plant, met ovale tot lancetvormige bladeren die groeit vanuit een kruipende wortelstok. In de periode juli - augustus verschijnen de typische, neerhangende witte aren. De plant maakt zelden of nooit zaad. De bloemen geuren heerlijk en ook de blaadjes zijn licht aromatisch.

  Leids plantje in de vijverf3bb9e662a09a4e1c7bd8df08656b8c7_medium.

  Leids plantje  is een gevaarlijk plant voor vijvers van folie vanwege de sterke wortels die er dwars doorheen boren. In voorgevormde vijvers is dat geen probleem.

  Als je de planten onder water wilt laten groeien dan dienen ze langzaam aan een diepere waterstand te worden gewend, anders verslijmen de bladeren meteen. Plant het Leids plantje in de volle zon of halfschaduw.

  Er is een witgroene variant , Saururus cernuus 'Hertford Streaker', die veel minder hard groeit en door het mooie blad bijzonder aantrekkelijk is. Deze kan in elke vijver worden gehouden maar mag niet in de volle zon staan.4c45ca946a9b7ce1e0c003184d1798a6_medium.

  Leids plantje in het aquarium

  In het aquarium vinden we het Leids plantje nog maar zelden en dat is erg jammer. Met voldoende licht en CO2 is dit een zeer aantrekkelijke plant. Onder water groeien ze veel minder hard dan boven water in een moerassige omgeving en dat maakt ze zo geschikt.

  Is Leids plantje winterhard?

  Leids plantje groeit zelfs in Canada en is daarom volledig winterhard.

  Leids plantje vermeerderen

  e6a15ff045ca9b532fabce0b071d2ba9_medium.

  Vermeerderen van Leids plantje die als moerasvorm groeit, gaat heel gemakkelijk door ze te scheuren. De onderwatervorm maakt geen worteluitlopers aan, maar is toch gemakkelijk te vermeerderen. Knip een blaadje af met haar stengeltje en laat dat drijven in je aquarium. Zodra het blad bij de stengel wortels vormt kun je het weer planten en vormt zich een nieuwe plant.

  Leids plantje

  Een mooie aquarium- en vijverplant.

 • End of content

  No more pages to load