• Leeuwenbek: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Antirrhinum majus

  Gepost in Eenjarige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste tuinplanten, in dit geval de (Grote) leeuwenbek, Antirrhinum majus, een uit het Mediterrane gebied afkomstige, in het voorjaar bloeiende plant met witte, crèmekleurige, gele, roze, oranje, paarse, rode of zalmkleurige bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe vermeerderen van de Grote leeuwenbek.

  Tags/labels: # RobsTuinplanten, Antirrhinum, # EenjarigePlant , Borderplant

  Grote leeuwenbek of Tuinleeuwenbek291be6e4e78e69320b5a02adb8e1bc31_medium.

  De Grote leeuwenbek is een uit het Mediterrane gebied afkomstige meerjarige, kruidachtige plant die opvalt met haar grote, bonte bloemen. In het wild vinden we Grote leeuwenbek vooral op zonnige, droge plaatsen. Meestal zijn het gebieden met een stenige, zanderige, kalkrijke bodem. Ook groeien ze op muurtjes. Leeuwenbek is nu een bekende tuinplant in Nederland en België, waar we ze ook verwilderd aantreffen. We weten dat ze al sinds 1583 worden aangeplant in kloostertuinen. De Grote leeuwenbek wordt meestal aan éénjarige aangeplant in tuinen. De laatste jaren worden ze ook steeds vaker aangeboden als snijbloemen.

  Etymologie Antirrhinum majus

  De wetenschappelijke naam van Grote leeuwenbek is ‘Antirrhinum majus’. Het ruim twintig soorten tellend geslacht  ‘Antirrhinum’ werd in 1753 door Carolus Linnaeus beschreven. Het geslacht is ingedeeld in de Weegbreefamilie of Plantaginaceae. De Grote leeuwenbek werd eveneens door Carolus Linnaeus beschreven in 1753.

  De geslachtsnaam ‘Antirrhinum’ is afgeleid van het Griekse ‘antirrhinon’ dat  is samengesteld uit ‘anti’ of ‘lijkend op’ en ‘rhis’ of ‘neus’ en ‘inus’ of ‘van’ en betekent ‘gelijkend op een snuit’. De geslachtsnaam refereert aan de zaaddozen die lijken op kleine schedels met een lange neus. De soortaanduiding 'majus' is afgeleid van het Latijns ‘magnus’ of ‘groot’ en betekent ‘grotere’.  26008faa3fb779df4b3eaa8099b23725_medium.

  Etymologie Grote leeuwenbek

  De Nederlandse naam ‘Leeuwenbek’ verwijst naar de vorm van de bloemen, die bij samendrukken op een opengesperde muil lijken. In het Frans noemen ze de Grote leeuwenbek ‘Grand Muflier’ of ‘Gueule-de-lion’, in het Duits ‘Großes Löwenmaul’ en in het Engels ‘Dragon Plant’ of ‘Snapdragon’.

  Beschrijving Grote leeuwenbek

  Grote leeuwenbek is een kruidachtige plant die groeit vanuit penwortels. Vandaaruit groeien veertig tot tachtig centimeter lange, licht behaarde stengels met lancetvormige bladeren die tegenoverstaand of verspreid langs de stengel staan . De bloeitijd van Grote leeuwenbek loopt van juni tot en met september. In de oksels van bovenste bladeren vinden we, in kleine trossen, de opvallende, grote, licht geurende bloemen met een diep kelk die breed uitloopt in een ‘muil’. Bestuiving vind plaats door hommels en na de bloei verschijnen de bruine zaaddozen.

  8e8f5bac46b521836b4c2b2acf1c03c0_medium.

  Is Grote leeuwenbek giftig?

  Grote leeuwenbek is niet bijzonder giftig, maar bevat zeker geen eetbare delen. Wel worden de zaden in sommige landen uitgeperst om een olie te verkrijgen, die in de keuken kan worden gebruikt.   

  Is Grote leeuwenbek Winterhard?8c8036a570c67343c9a13b6a25b42ef3_medium.

  De plant is niet winterhard. In warme landen is het een overblijvende plant maar in Nederland springt de zaad soms uit in het voorjaar waardoor de plant zich toch handhaaft in onze tuinen en zelfs in de natuur.

  Toepassing Grote leeuwenbek in de tuin

  Grote leeuwenbek is voor de tuinliefhebber vooral geschikt als borderplant bij de éénjarige maar kan ook tussen bloeiende vaste planten worden gezet. Vooral in grotere groepen met meerdere kleuren geven ze een prachtig effect. Combineer voor een mooi effect de Grote leeuwenbek met andere kleurrijke eenjarige planten zoals het Afrikaantje en met siergrassen zoals Penseelgras.

  Standplaats en planten Grote leeuwenbek

  Grote leeuwenbek staat graag op een plek in de volle zon. De grond moet goed doorlatend zijn en hoeft niet te veel meststoffen te bevatten .

  Snoeien Grote leeuwenbekaaebfb125ded7c3b466b6c74b9a73cec_medium.

  Grote leeuwenbek hoeft niet gesnoeid te worden. De uitgebloeide bloemen moeten verwijderd worden als je niet wilt dat de plant zaad aanmaakt. 

  Vermeerderen Grote leeuwenbek

  Grote leeuwenbek kan het beste worden gezaaid in maart tot en met begin mei, in licht vochtige grond.  De zaden kiemen binnen twee tot drie weken bij kamertemperatuur. De zaailingen groeien vrij langzaam.

  Ziektes en plagen Grote leeuwenbek

  Grote leeuwenbek is een sterke plant en de nieuwste cultivars zijn vrijwel ongevoelig voor ziektes en ongedierte.

  Grote leeuwenbek kopen

  Grote leeuwenbek is in tuincentra en via webshops verkrijgbaar. Ook kun je zaad kopen. Heel geschikt  zijn onder meer:

  • Antirrhinum majus 'Appleblossom', zachtroze bloemen
  • Antirrhinum majus Black Prince, donkerrode bloemen
  • Antirrhinum majus 'La Bella Red', rode bloemen
  • Antirrhinum majus 'Night & Day', donker blad, witte/donkerrode bloemen
  • Antirrhinum majus 'Orange Wonder', oranje bloemen
  • Antirrhinum majus ‘Pretty in Pink’, felroze bloemen
  • Antirrhinum majus 'Rocket white', witte bloemen
  • Antirrhinum majus 'Royal Bride', witte bloemen
  • Antirrhinum majus Snapshot 'Red', paarsrode bloem
  • Antirrhinum majus 'Torbay Rock', veelkleurige, gespikkelde bloemen
  • Antirrhinum majus 'Crimson Velvet', karmijnrode bloemen

  Grote leeuwenbek

  Een eenjarige plant met opvallende en vrolijke kleurrijke bloemen. 

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load