• Lavas of maggiplant, kweken, standplaats, verzorgen, vermeerderen en oogsten

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Kruidenplanten: in deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles het telen van Lavas of Maggiekruid (Levisticum officinale): kopen, standplaats, planten, snoeien, verzorging, oogsten en vermeerderen. Lavas kan ook in de tuin worden geplant.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsKruidenplanten, RobsTuinplantenLevisticum, Officinalis

  Lavas of maggiplant als kruidbebe6c26091df1c3baafc669f80bf5fb_medium.

  Lavas is een uit het Middellandse Zeegebied afkomstig gewas dat door de Romeinen in heel Europa is verspreid. Lavas, uit de familie der schermbloemen, wordt vooral geteeld vanwege de aromatische bladeren en zaden. Ook de medicinale eigenschappen worden al eeuwenlang erkend. Het is een winterharde vaste plant. De Nederlandse naam is Lavas maar ook de benamingen Maggiplant en Maggikruid worden gebruikt, ofschoon de plant geen onderdeel uitmaakt van de receptuur van Maggi. Andere Nederlandse namen voor Lavas zijn onder meer Lubbestok, Processieplant, Franse selder, Manskracht en Sermontaine.

  De botanische benaming van Lavas is Levisticum officinale. De geslachtsnaam Levisticum is afgeleid van het Latijnse “levare” ofwel verlichten, verwijzing naar het feit dat Lavas de spijvertering stimuleert. De soorttoevoeging Officinalis is de standaard Latijnse toevoeging die aan planten wordt gegeven, die medicinale toepassingen hebben. De naam is afgeleid van het woord officine, de naam van winkel waar je medicinale kruiden kocht.

  Lavas in de keuken

  De oude Grieken en Romeinen kauwden op de zaden van Lavas na de maaltijd omdat dit de spijsvertering zou bevorderen. Ook werden de bladeren en zaden als kruid in tal van recepten gebruikt, zoals we bijvoorbeeld kunnen in lezen in het oude Romeinse kookboek “De Re Coquinaria”  door Apicius. Lavas is in Nederland niet zo bekend als keukenkruid, maar we kunnen bladeren en jonge stengels van Lavas gebruiken in stoofschotels, soepen en sauzen. Lavas is heerlijk in een Hollandse Erwtensoep of Hollandse groentesoep met balletjes. Mensen die een zoutloos dieet moeten volgen kunnen met Lavas, ui, knoflook, peper en groenten een krachtige bouillon maken zonder zout te gebruiken. De wortels van Lavas kun je schillen en met wat boter, nootmuskaat en zout gaar stoven.

  Is Lavas gezond?

  De Griekse arts, farmacoloog en botanicus Dioscorides schreef al in de eerste eeuw na Christus over de geneeskundige eigenschappen van Lavas in de Materia Medica, een vijfdelige encyclopedie over geneeskrachtige kruiden en stoffen. Zoals de botanische naam al aangeeft is Lavas een kruid dat al lang gebruikt wordt voor de gezondheid. Lavas heeft volgens de traditionele geneeskunde een eetlustopwekkende werking en is een onstekingsremmer. Homeopaten prijzen de plant aan als diureticum maar uitgebreid onderzoek heeft noch deze werking kunnen aantonen, noch de gezondheidseffecten van een diureticum in zijn algemeenheid. In de Franse Elzas worden de holle Lavasstengels als rietjes gebruikt om warme melk door te drinken bij keelpijn.

   Beschrijving Lavas

  Lavas is een winterharde plant met een hoogte van anderhalf tot twee meter. Vanuit dikke wortels groeien, vanuit een rozet, lange holle stengels. Aan de basis ontstaan ook de grote donkergroene bladeren Deze samengestelde bladeren bestaan weer uit drielobbige getande bladeren. Bovenaan vertakkende stengels zich en dragen ze schermen met gele bloempjes die veel bijen en hommels aantrekken. Daarna wordt het zaad gevormd.

  727a4d5284625eb6bf919e65ca50c441_medium.

  Standplaats en planten Lavas

  Lavas houdt van een zonnige standplaats maar met bescherming op het heets van de dag. Zelf probeer ik ze altijd te planten op een plek waarop de plant voldoende zon heeft, maar met de voet van de plant in de schaduw. Lavas kan in de volle grond worden geplant maar doet het ook goed in potten. Zorg voor goed gedraineerde, maar vochtige en vooral voedselrijke grond, met een derde deel organisch materiaal. Zorg voor een jaarlijkse boost van de grond met gedroogde koeienmest. Na vijf jaar kun je Lavas het beste opgraven, scheuren en vervangen door een derde deel van de oude  plant. In potten die je de plant elk jaar te halveren en herplanten.

  Lavas als tuinplant

  Je kunt Lavas in je siertuin planten voor het blad en de grote bloemen die bijen en hommels trekken. Zet de plant dan achterin de bloeiende border en combineer ze met Gele reuzenscabiosa.

  32c4262e704e8f36b5951bfdd04e1ddb_medium.

  Is Lavas winterhard?

  Ja, Lavas is volledig winterhard.

  Oogsten van Lavas

  Vanaf het tweede jaar dat de plant staat, kan Lavas geoogst worden. De bladeren zijn het lekkerst in het voorjaar. Ze zijn dan mals terwijl ze later in het jaar wat hard worden. Pluk ze daarom in de periode april en mei en gebruik ze direct of vries ze in.  

  Lavas snoeien

  Lavas hoeft niet gesnoeid te worden.

  Lavas vermeerderen

  Lavas kan eenvoudig gezaaid worden. Het Lavas zaad is via webshops en in tuincentra te verkrijgen. Zaai de in het najaar direct in de tuin of in februari binnen in potjes.  Je kunt de plant in het najaar of voorjaar gemakkelijk scheuren.

  Lavas kopen

  Lavas is in het voorjaar  verkrijgbaar als klein plantje in tuincentra bij de kruidenafdeling. Ook Lavas zaad wordt aangeboden in tuincentra en webshops.

  Lavas

  Lavas een smaakvol en opvallend kruid.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte bes, aardappelen, aardbeien, abrikozen, andijvie, blauwe honingbes, Blauwe besdruiven, kiwi’s, kaki, kruisbessen, prei, pruimen, rabarber, rode pepers, sugar snaps, tomaten, uien, vijgen, walnoten.

  Kweken en telen van lavas, laurier, munt, komkommerkruid en salie.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groenten, tuinkruiden, kleinfruit en over groenbemesting, daktuin, vierkante meter tuin, zaaien, verticaal tuinieren, window farming en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijen, ganzen, kippen, konijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluis, slakken, wolluis en schildluis

 • End of content

  No more pages to load