• Laurierkers: standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen van Prunus laurocerasus

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Een van de meest populaire haagplanten en struiken van Nederland is het wintergroene Laurierkers met haar prachtige glanzende blad en zoet ruikende bloemen. Hoe verzorg je Prunus Laurocerasus, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je Laurierkers vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Wintergroen, Haagplant, Prunus

  Laurierkers

  Laurierkers is een uit Zuid-Europa en Klein-Azië  afkomstige struikachtige boom behorende tot de rozenfamilie (Rosaceae). Het is een plant die we in het wild aantreffen in bosrijke gebieden. 

  Etymologie Prunus laurocerasus

  De botanische naam van Laurierkers is Prunus laurocerasus. De geslachtsnaam Prunus is afgeleid van het Latijnse ‘prūnum’ of ‘Pruimenboom’, een woord wat weer is afgeleid van het oud-Griekse ‘prounon’. De soorttoevoeging ‘laurocerasus’ is een samenvoeging van de Latijnse woorden ‘Laurus’ of ‘ laurier’  en ‘cerasus’ of ‘ kers’  en betekent dus letterlijk Laurierkers, De naam verwijst naar de overeenkomst van de bladeren met echte laurier, Laurus nobilis. Soms wordt het synoniem Laurocerasus officinalis gebruikt. 

  5f8bb90d816f37dc53febcbceb5c6f5f_medium.

  De Nederlandse naam Laurierkers is letterlijke vertaling van de Latijnse soortnaam. In het Engels wordt Laurierkers Cherry laurel, Common laurel of English laurel genoemd. In het Frans heet de plant Laurier-cerise en in Duitsland noemen ze haar Lorbeerkirsche.

  Beschrijving Laurierkers

  Laurierkers is een drie tot vier meter hoge, sterk vertakte boom die nog het meest aan een struik doet denken. De lancetvormige bladeren zijn dik en glanzend, donkergroen. De bladeren zijn licht getand. In maart en april bloeit Laurierkers in rechtopstaande aren met elk  dertig tot veertig witte bloempjes, die een zoete geur afscheiden.Na de bloei verschijnen in september-oktober de zwarte bessen die de plant zijn naam geven. 

  Is Prunus laurocerasus giftig?

  Ja, Laurierkers of Laurierkers is giftig. Het bevat een aantal giftige componenten en de plant is, in tegenstelling tot Echte laurier, dan ook niet eetbaar en mag niet worden meegekookt in stoofpotten. 

  a7288e96e7b520ffa3462aa2cf29d156_medium.

  Is Laurierkers winterhard?

  Hoewel deze plant in het wild te maken heeft met een mediterraan klimaat is de plant goed bestand tegen Nederlandse winters. Bij heel strenge vorst wil de plant wel eens iets invriezen maar dit komt maar zelden voor. Bovendien groeit de plant daarna weer uit. Late nachtvorst kan echter wel de bloemen beschadigen.

  Toepassing Laurierkers in de tuin

  Laurierkers is heel geschikt als solitair in tuinen of als haagplant. Het blad laat bijna geen licht door, dus onderbeplanting is niet mogelijk. De bloemen trekken bijen en hommels aan. In de loop der jaren zijn er een aantal mooie  cultivars gekweekt. De volgende raad ik aan voor de tuin:

  • Prunus laurocerasus, standaard Laurierkers
  • Prunus laurocerasus ‘Castlewellan’, geelgroen gemarmerd blad
  • Prunus laurocerasus ‘Caucasica’, smal blad, geschikt voor hagen
  • Prunus laurocerasus ‘Herbergii’, mooie witte bloem
  • Prunus laurocerasus 'Marbled White’, prachtig geel gemarmerd blad
  • Prunus laurocerasus ‘Novita’ , kort, meer rond blad, zeer sterk
  • Prunus laurocerasus 'Otto Luyken’, laagblijvend, compact
  • Prunus laurocerasus ‘Zabeliana’, laagblijvende struik voor voortuin 

  Grond en standplaats Laurierkers

  Laurierkers groeit zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plaats waarbij de grondsoort niet eens zoveel uitmaakt. Dit is een heel gemakkelijke en sterke plant die ongevoelig is voor wind en luchtvervuiling.

  De grond moet goed gedraineerd zijn. Mulch jaarlijks rondom de Laurierkers om de grond humusrijk te houden. Verder dient de plant te worden bijgemest, maximaal één keer per jaar met gedroogde koemest, in het voorjaar.

  Laurierkers vermeerderen

  Laurierkers  vermeerderen is niet moeilijk. Vermeerdering vindt plaats door de planten te stekken in het voorjaar. Snij begin mei stekken van twintig centimeter af. Verwijder alle bladeren maar laat het groeipunt intact. Steek de stekken zo'n vijftien centimer diep in de grond en na twee maanden beginnen ze te groeien. Zorg wel dat de grond nooit uitdroogt. 

  Laurierkers snoeien

  Voor Laurierkers is de beste periode om te snoeien direct na de bloei tot in augustus. Daarna is het beter om niet meer te snoeien. Snoei je voor de bloei dan zal je de knoppen wegsnoeien en bloeit de plant niet.  

  4f79b4c533bef41a6abdf130f9818a1f_medium.

  Laurierkers

  Laurierkers is een van de sterkste en mooiste wintergroene haagplanten voor de tuin.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

   

 • End of content

  No more pages to load