In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles over het telen van Laurier (Laurus nobilis) als kruid: kopen, standplaats, planten, snoeien, verzorging, vermeerderen en oogsten. Laurier is ook een aantrekkelijke heester voor de tuin.
Tags/labels: RobsMoestuin, RobsKruidenplanten, RobsTuinplanten, Heester, Laurier, Laurus
Laurier is een uit het Middellandse Zeegebied afkomstige, wintergroene struik die wordt gekweekt om haar aromatische bladeren die worden gebruikt in de keuken. Laurier is tweeslachtig: dit betekent dat vrouwelijke bloemen en mannelijke bloemen zich op verschillende exemplaren bevinden.
De botanische benaming van Laurier is Laurus nobilis. Laurus is afgeleid van het Latijnse “laudare” ofwel iemand prijzen. In de Griekse en Romeinse oudheid werd laurier gebruikt om zogenaamde lauwerkransen te maken voor (over)winnaars. In het klassieke boek Metamorphoses van Ovid wordt het verhaal verteld van de nimf Daphne (de Griekse naam voor Laurier) die wordt belaagd door Apollo. Om haar te redden wordt Daphne door haar vader veranderd in een laurierstruik.
Laurier is een keukenkruid dat we vooral in de vorm van gedroogde bladeren kennen. De bladeren worden héél verkocht maar ook in poedervorm. Laurier geeft je gerechten aroma. Laurier wordt onder meer gebruikt in marinades, sauzen en stoofgerechten. De gedroogde bladeren worden meegekookt en daarna verwijderd. Laurierpoeder vormt onderdeel van het gerecht. De smaak is vrij sterk, ietwat bitter maar helpt de andere kruiden weer beter uitkomen. Een voorbeeld van een recept is dat van goulashkruidenmix of als onderdeel van inmaakkruiden. Ook vormt Laurier een belangrijk onderdeel van de zogenaamde bouquet garni.
Laurier bevat de vitamines A en E en de rijkelijk aanwezige etherische oliën werken eetlustopwekkend. Volgens de homeopathie versterkt Laurier de spijsvertering, is werkzaam bij reumatische klachten en artritis. Ook zou Laurier werkzaam zijn bij keelpijn en bronchitis en daarnaast versterkt het volgens homeopaten de haargroei.
Laurier is een sterk vertakte struik die groeit vanuit één stam met vele opgaande takken. De wintergroene bladeren zijn lancetvormig vorm en hebben een wasachtige glans over zich. De bovenzijde is donkergroen en de onderzijde is lichter van kleur. Kenmerkend is de sterke geur die de bladeren afgeven als je tussen je handen wrijft. Die geur is afkomstige van de etherische oliën in het blad. De prachtige groengele bloempjes verschijnen in april. Omdat de plant tweeslachtig is verschijnen er alleen vruchtjes aan de vrouwelijke struiken en dan nog uitsluitend als er een mannelijke plant aanwezig is voor bevruchting.
Laurier doet het goed op een enigszins beschutte maar zonnige standplaats, zoals tegen een zuidmuur. Zoals veel zuidelijke planten is een goede drainage van de grond noodzakelijk maar de plant heeft wel voldoende vocht nodig in de zomer. Laurier groeit sterk en heeft een rijke voedingsbodem nodig.
Voor tuinen zijn er een aantal mooie cultivars gekweekt waaronder:
In mijn ervaring is laurier behoorlijk winterhard, zeker als de plant al wat groter is. Bij een hele strenge winter (-18 graden Celsius) bevriezen er wel eens wat takken maar, als je deze wegknipt, loopt de struik in het voorjaar weer uit. Heb je een jonge struik (20 centimeter hoog) aangeplant, bescherm deze dan de eerste twee jaar tegen de vorst met wat stro.
De bladeren kunnen het beste ‘s morgens vroeg geplukt worden. Gebruik jonge bladeren en pluk ze bij voorkeur in de late lente (mei – juni). Naar mijn mening hebben ze dan de beste smaak. Laat de bladeren drogen op een rekje. Leg ze niet op elkaar. Zodra ze helemaal droog zijn kunnen ze in een potje worden gedaan. Gebruik ze binnen één jaar.
Laurier kan gemakkelijk acht tot tien meter hoog worden. Regelmatig snoeien is aan te raden en het doet de plant gelukkig geen kwaad. Vaak wordt de struik vorm van een piramide gesnoeid maar ook hegvorm en de stamvorm komen we wel tegen. Zeker in stadstuinen zal de struik vaak worden bijgeknipt i.v.m. de hoogte. Laurier kan het beste in april en/of in oktober gesnoeid worden met een heggenschaar (vormscheren) of een takkenschaar voor het grove werk.
Laurier kan het beste gestekt worden. Gebruik niet verhoute stekken van ongeveer 15 centimeter lang. Verwijder alle bladeren behalve de bovenste. Snij de scheuten schuin af met een scherp mes en voorzie de stek van wat stekpoeder. De stekken worden in een potje vochtige stekgrond gezet met een plastic zak erover heen en wortelen doorgaans binnen zes weken.
Laurier is vaak verkrijgbaar als klein struikje in tuincentra bij de kruidenafdeling. Ook grotere struikjes worden aangeboden in tuincentra en webshops.
Een aromatische struik die altijd groen is!
Uit de gemakkelijke moestuin reeks:
Kweken en telen van aalbes en zwarte bes, aardappelen, aardbeien, abrikozen, andijvie, Blauwe Honingbes, Blauwe bes, druiven, kiwi’s, kaki, kruisbessen, prei, pruimen, rabarber, rode pepers, sugar snaps, tomaten, uien, vijgen, walnoten.
Kweken en telen van basilicum, citroenmelisse, hysop, laurier, munt, komkommerkruid, rozemarijn, salie en tijm.
Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groenten, tuinkruiden, kleinfruit en over groenbemesting, daktuin, vierkante meter tuin, zaaien, verticaal tuinieren, window farming, mulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijen, ganzen, kippen, konijnen en pauwen.
Artikelen over het bestrijden van bladluis, slakken, wolluis en schildluis.
End of content
No more pages to load