• Laurier kweken, standplaats, planten, verzorgen, vermeerderen en oogsten

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles over het telen van Laurier (Laurus nobilis) als kruid: kopen, standplaats, planten, snoeien, verzorging, vermeerderen en oogsten. Laurier is ook een aantrekkelijke heester voor de tuin.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsKruidenplanten, RobsTuinplanten, Heester, Laurier, Laurus

  Laurier als kruid

  Laurier is een uit het Middellandse Zeegebied afkomstige, wintergroene struik die wordt gekweekt om haar aromatische bladeren die worden gebruikt in de keuken. Laurier is tweeslachtig: dit betekent dat vrouwelijke bloemen en mannelijke bloemen zich op verschillende exemplaren bevinden.

  Etymologie Laurus nobilis

  De botanische benaming van Laurier is Laurus nobilis. Laurus is afgeleid van het Latijnse “laudare” ofwel iemand prijzen. In de Griekse en Romeinse oudheid werd laurier gebruikt om zogenaamde lauwerkransen te maken voor (over)winnaars. In het klassieke boek Metamorphoses van Ovid wordt het verhaal verteld van de nimf Daphne (de Griekse naam voor Laurier) die wordt belaagd door Apollo. Om haar te redden wordt Daphne door haar vader veranderd in een laurierstruik.

  0049cc42daa89939dfe11f4d2ea1efc5_medium.

  Laurier in de keuken

  Laurier is een keukenkruid dat we vooral in de vorm van gedroogde bladeren kennen. De bladeren worden héél verkocht maar ook in poedervorm. Laurier geeft je gerechten aroma. Laurier wordt onder meer gebruikt in marinades, sauzen en stoofgerechten. De gedroogde bladeren worden meegekookt en daarna verwijderd. Laurierpoeder vormt onderdeel van het gerecht. De smaak is vrij sterk, ietwat bitter maar helpt de andere kruiden weer beter uitkomen. Een voorbeeld van een recept is dat van goulashkruidenmix of als onderdeel van inmaakkruiden. Ook vormt Laurier een belangrijk onderdeel van de zogenaamde bouquet garni.

  Is Laurier gezond?

  Laurier bevat de vitamines A en E en de rijkelijk aanwezige etherische oliën werken eetlustopwekkend. Volgens de homeopathie versterkt Laurier de spijsvertering, is werkzaam bij reumatische klachten en artritis. Ook zou Laurier werkzaam zijn bij keelpijn en bronchitis en daarnaast versterkt het volgens homeopaten de haargroei.

  Beschrijving Laurier

  Laurier is een sterk vertakte struik die groeit vanuit één stam met vele opgaande takken. De wintergroene bladeren zijn lancetvormig vorm en hebben een wasachtige glans over zich. De bovenzijde is donkergroen en de onderzijde is lichter van kleur. Kenmerkend is de sterke geur die de bladeren afgeven als je tussen je handen wrijft. Die geur is afkomstige van de etherische oliën in het blad. De prachtige groengele bloempjes verschijnen in april. Omdat de plant tweeslachtig is verschijnen er alleen vruchtjes aan de vrouwelijke struiken en dan nog uitsluitend als er een mannelijke plant aanwezig is voor bevruchting.

  d888edf1d29d4db2cec8551fbf0fc93b_medium.

  Standplaats en planten laurier

  Laurier doet het goed op een enigszins beschutte maar zonnige standplaats, zoals tegen een zuidmuur. Zoals veel zuidelijke planten is een goede drainage van de grond noodzakelijk maar de plant heeft wel voldoende vocht nodig in de zomer. Laurier groeit sterk en heeft een rijke voedingsbodem nodig.

  Voor tuinen zijn er een aantal mooie cultivars gekweekt waaronder:

  • Laurus nobilis 'Aurea', met geelgroen blad
  • Laurus nobilis Angustifolia', met smalle bladeren
  • Laurus nobilis 'Undulata', met gegolfd blad

  e8c5f81b0c2234f6221e40a945335fb8_medium.

  Is Laurier winterhard?

  In mijn ervaring is laurier behoorlijk winterhard, zeker als de plant al wat groter is. Bij een hele strenge winter (-18 graden Celsius) bevriezen er wel eens wat takken maar, als je deze wegknipt, loopt de struik in het voorjaar weer uit. Heb je een jonge struik (20 centimeter hoog) aangeplant, bescherm deze dan de eerste twee jaar tegen de vorst met wat stro.

  Oogsten van Laurier

  De bladeren kunnen het beste ‘s morgens vroeg geplukt worden. Gebruik jonge bladeren en pluk ze bij voorkeur in de late lente (mei – juni). Naar mijn mening hebben ze dan de beste smaak. Laat de bladeren drogen op een rekje. Leg ze niet op elkaar. Zodra ze helemaal droog zijn kunnen ze in een potje worden gedaan. Gebruik ze binnen één jaar.

  Laurier snoeien31cc34cb8e642d49797a3e9decf80e53_medium.

  Laurier kan gemakkelijk acht tot tien meter hoog worden. Regelmatig snoeien is aan te raden en het doet de plant gelukkig geen kwaad. Vaak wordt de struik vorm van een piramide gesnoeid maar ook hegvorm en de stamvorm komen we wel tegen. Zeker in stadstuinen zal de struik vaak worden bijgeknipt i.v.m. de hoogte.  Laurier kan het beste in april en/of in oktober gesnoeid worden met een heggenschaar (vormscheren) of een takkenschaar voor het grove werk.

  Laurier vermeerderen

  Laurier kan het beste gestekt worden. Gebruik niet verhoute stekken van ongeveer 15 centimeter lang. Verwijder alle bladeren behalve de bovenste. Snij de scheuten schuin af met een scherp mes en voorzie de stek van wat stekpoeder. De stekken worden in een potje vochtige stekgrond gezet met een plastic zak erover heen en wortelen doorgaans binnen zes weken.

  Laurier kopen

  Laurier is vaak verkrijgbaar als klein struikje in tuincentra bij de kruidenafdeling. Ook grotere struikjes worden aangeboden in tuincentra en webshops.

  c8e3dc307a38c2cdef6c148a1ebd7e05_medium.

  Laurier

  Een aromatische struik die altijd groen is!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load