• Lamsoor, verzorging, planten en vermeerderen van Limonium vulgare

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten, lees je alles over Lamsoor, Limonium vulgare, een overblijvende, lila-paars bloeiende kwelderplant die we ook in onze tuinen planten. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Limonium vulgare.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Limonium, Borderplant, Droogbloem

  Lamsoor of Zeelavendel

  Limonium is een uit ruim honderdtwintig soorten bestaand geslacht uit de Strandkruidfamilie of Plumbaginacea. Tot deze familie behoren bijvoorbeeld Statice, Limonium sinuatum en Engels gras, Armeria maritima. Lamsoor groeit aan de kusten van het Middellandse- Zeegebied en West-Europa, tot aan het zuiden van Schotland en aan de zuidkust van Zweden. We vinden Lamsoor in grote getale op de zilte schorren en slikvlaktes op de Wadden en in Zeeland. In België vinden we ze onder meer op het Zwin te Knokke. Ook vinden we ze wel eens op zeedijken of kaaimuren van havens en zilte weiden langs de kust. De plant groeit niet met de voeten continu in het water, maar kan een sporadische overstroming bij springtij goed aan. Door het opvangen van slibdeeltjes draagt Lamsoor bij aan het aanslibben van grond, en daarmee de langzame winst van grond op de zee. In Nederland kleurt kweldervlakte de Slufter op Texel in juli en augustus helemaal paars met Lamsoor, een spectaculair gezicht.Lamsoor, Limonium vulgare

  Etymologie Limonium vulgare

  De botanische naam van Lamsoor is ‘Limonium Vulgare’. Zowel het geslacht als deze Lamsoor soort werden in 1768 wetenschappelijk beschreven door de Engelse botanist Philip Miller in de achtste editie van ‘The Gardeners Dictionary’. De geslachtsnaam ‘Limonium’ is afgeleid van het Griekse ‘Leimonion’ de Oudgriekse naam van een moerasplant, wiens naam haar oorsprong kent in het eveneens Oudgriekse ‘leimon’ of ‘moeras’. De soortaanduiding ‘vulgare’ is afgeleid van het Latijnse ‘vulgare’ of ‘algemeen voorkomend’, afgeleid van het eveneens Latijnse ‘vulgar’ of ‘algemeen’.

  De Nederlandse naam ‘Lamsoor’ verwijst naar de langgerekte vorm van de bladeren. Heel soms wordt ook de naam ‘Pluimvormend Limoenkruid’ gebruikt. Andere namen zijn ‘Zeelavendel’, ‘Zwinneblomme’ en ‘Zeeuwse heide’. De Engelse naam is ‘Sea lavender’. De Duitse naam is ‘Strandflieder’ of ‘Meerlavendel’ en in Frankrijk noemen ze Lamsoor ‘Lavande de mer’ of ‘Saladelle commune’.

  Beschrijving Lamsoor

  Lamsoor is een bladverliezende plant die groeit in de vorm van rozetten. Een rozet heeft een penwortel, die overgaat in een wortelstok en via uitlopers ontstaan nieuwe rozetten. De ongeveer twintig centimeter lange, ietwat leerachtige bladeren zijn spatelvormig en staan op een kleine stengel. Ze staan omhoog gericht. Omdat de plant in zilte gebieden groei heeft Lamsoor kleine zoutklieren aan de onderkant van het blad, waarmee het overtollige zout wordt afgescheiden. De kleine zoutkristallen onder het blad kunnen mooi schitteren in de zon. De bloeitijd van Lamsoor loopt van augustus tot en met begin oktober. De rechtopstaande bloemstengels zijn sterk vertakt met aan de uiteinden kleine violetblauw of paarsblauw gekleurde bloemen, samen vormen ze een schermvormige pluim. De zaden hebben een parapluutje en worden door de wind verspreid.

  Lamsoor, Limonium vulgare

  Is Limonium vulgare giftig?

  Lamsoor staat niet bekend als giftig maar de plant is ook niet eetbaar. Dat laatste is erg verwarrend omdat de bladeren van de Zeeaster, Aster tripolium, onder de naam Lamsoor worden verkocht als bladgroente. Er is geen medicinale werking over Limonium vulgare bekend.

  Is Lamsoor winterhard?

  Lamsoor winterhard is tot zeker minus 20 graden Celsius, volledig winterhard dus.

  Toepassing Lamsoor in de tuin

  Limonium is een bijzonder aantrekkelijke plant voor de bloeiende border. De lang aanhoudende bloei zorgt voor veel kleur in de tuin. Lamsoor in worden gedroogd en in droogboeketten worden gebruikt. De bloemen worden bezocht door bijen. Ik vind ze zelf heel mooi combineren met het oranje van de Californische klaproos.

  Standplaats, verzorging en gieten Lamsoor

  Lamsoor groeit het best op een plaats in de volle zon. De grond mag matig voedselrijk tot voedselrijk zijn, natte kleigrond en leem zijn prima. Houdt de plant matig vochtig.

  Lamsoor vermeerderen

  Je kunt Lamsoor het beste in het voorjaar onder glas zaaien in gewone zaai- en stekgrond. De zaden zijn slechts gedurende zeer kort tijd kiemkrachtig, koop daarom altijd vers zaad. De grotere planten kunnen in het late najaar, na de bloei, worden gescheurd.

  Lamsoor snoeien

  Lamsoor is een langzaam groeiende plant die niet hoeft te worden gesnoeid. Uitgebloeide bloemen kunnen worden verwijderd ter voorkoming van zaadvorming. 

  Ziektes Lamsoor

  Lamsoor is erg sterk en heeft weinig last van ziektes.

  Lamsoor kopen

  Lamsoor komen we niet in tuincentra zo vaak tegen, maar ze zijn zeker in webshops verkrijgbaar.

  Lamsoor

  Een langbloeiende plant met een paarse gloed .

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load