• Lampionplant: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Physalis alkekengi

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste tuinplanten, in dit geval de (kleine) Lampionplant, Physalis alkekengi, een uit het Mediterrane gebied afkomstige, bloeiende plant met de opvallende oranje lampionnen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe vermeerderen van de Lampionplant.

  Tags/labels: # RobsTuinplanten, Physalis, Borderplant, Droogplant

  Lampionplant  of Winterkers

  De Lampionplant is een oorspronkelijk uit Azië afkomstige overblijvende, kruidachtige plant die we verwilderd in Zuid- en Midden-Europa vinden aan bosranden en op hellingen, doorgaans met een kalkrijke bodem. Op braakliggende gronden kunnen ze massaal opkomen. De takken met oranje lampionnen worden in droogboeketten gebruikt. Daartoe laat je de takken ondersteboven  drogen, zodra de lampionnen oranje kleuren. In de schilderkunst werd de plant vaak toegepast bij herfststillevens. Er zijn twee variëteiten bekend:

  • Physalis alkekengi var. Alkekengi
  • Physalis alkekengi var. Franchetii

  Etymologie Physalis alkekengi

  De wetenschappelijke naam van Lampionplant is ‘Physalis alkekengi’.  Het 75 tot 100 soorten tellend geslacht ‘Physalis’ werd in 1753 door Carolus Linnaeus beschreven. Het geslacht is ingedeeld in de Nachtschadefamilie of Solanaceae en is daarmee familie van bijvoorbeeld de aardappel en de tomaat en de bekende kamerplant, het Oranjeboompje. De Lampionplant, Physalis alkekengi werd eveneens in 1753 in hetzelfde jaar door Carolus Linnaeus beschreven. De geslachtsnaam ‘Physalis’ is afgeleid van het Griekse ‘phusallís’ of ‘blaas’, een woord dat zijn oorsprong vindt in ‘phusióō’ of ‘opblazen’. Deze naam verwijst naar van de vorm van de uitgegroeide kelk, die na de bloei om de vrucht heen groeit. De soortaanduiding 'alkekengi' is afgeleid van het Arabische ‘al-kākanj’ of ‘blaas kers’. De Nederlandse naam ‘Lampionplant’ verwijst natuurlijk naar de vorm van de bloemen, die lijken op lampionnen.

  Beschrijving Lampionplant

  Lampionplant is een kruidachtige plant die groeit vanuit een diep, vertakkend wortelstelsel van waaruit nieuw scheuten ontspringen.  De veertig tot honderd centimeter lange, vierkante, stengels vertakken nauwelijks. De eironde tot lancetvormige bladeren staan paarsgewijs aan de stengel en zijn licht gegolfd. De bloeitijd van Lampionplant loopt van mei tot en met september. In de oksels van de bladeren vinden we witte, stervormige, bloemen met een doorsneden van twee tot drie centimeter. Bestuiving vind plaats door hommels en bijen. Na de bloei verschijnen de oranje bessen die zijn omsloten door de calyx van de bloem, zij vormt de oranje, papierachtige, lampionnen.

  Is Lampionplant giftig?

  Met uitzondering van het rijpe fruit, zijn alle delen van Lampionplant  giftig. Het fruit dat veel vitamine A en C bevat , heeft een diuretische werking. Onrijp, nog groen fruit zorgt voor een versnelde hartslag, hallucinaties en zelf coma. Ondanks de giftigheid kende de Lampionplant een uitgebreide toepassing in de traditionele geneeskunde. Behalve bij allerlei aandoeningen, werd de plant bijvoorbeeld gebruikt om abortussen op te wekken.

  Is Lampionplant winterhard?

  De plant is winterhard tot zeker -20 graden Celsius. De Lampionplant is een hemikryptofyt die in de winter afsterft en overwintert door middel van winterknoppen.

  Toepassing Lampionplant in de tuin

  Lampionplant is geschikt als borderplant  tussen bloeiende vaste planten. Combineer voor een mooi effect de Lampionplant met bijvoorbeeld Ridderspoor. De Lampionplant  is woekeraar die zich met zijn diepe wortels door de grond boort om vervolgens weer omhoog te poppen. Zelf plant ik ze daarom in potten.

  Standplaats en planten Lampionplant

  Lampionplant staat graag op een plek met volle zon of gefilterd zonlicht. De grond moet goed doorlatend en voedselrijk zijn. De grond moet matig vochtig al kan de Lampionplant ook tegen droogte.

  Snoeien Lampionplant

  Lampionplant hoeft niet gesnoeid te worden gedurende de groei. Nadat het loof afsterft kun je de plant dicht bij de grond afknippen. Indien je de takken snijd om te laten drogen, pas goed op met het sap van de Lampionplant , het kan bij aanraking tot allergische reacties leiden.

  Vermeerderen Lampionplant

  Lampionplant kan het beste worden gezaaid in maart tot en met begin mei, in licht vochtige grond.  De zaden ontkiemen het beste bij temperatuur van 22 tot 25 graden. Daarnaast kan de plant worden gescheurd. De ondergrondse uitlopers kunnen apart worden uitgeplant in potjes of in de volle grond en groeien snel uit tot nieuwe planten

  Ziektes en plagen Lampionplant

  Lampionplant is een sterke plant en vrijwel ongevoelig voor ziektes en ongedierte.

  Lampionplant kopen

  Lampionplant is in tuincentra en via webshops verkrijgbaar als potplant. Ook kun je het zaad kopen. Heel geschikt  zijn onder meer:

  • Physalis alkekengi 'Gigantea', grote lampionnen
  • Physalis alkekengi 'Gnome’, grotere lampionnen, laagblijvende cultivar
  • Physalis alkekengi 'Honey Bells', compacte cultivar met kleine lampionnen, huiskamerplant

  Lampionplant

  Een bijzondere tuin plant met opvallende vruchten. 

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load