Lampionplant: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Physalis alkekengi
In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste tuinplanten, in dit geval de (kleine) Lampionplant, Physalis alkekengi, een uit het Mediterrane gebied afkomstige, bloeiende plant met de opvallende oranje lampionnen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe vermeerderen van de Lampionplant.
Tags/labels: # RobsTuinplanten, Physalis, Borderplant, Droogplant
Lampionplant of Winterkers
De Lampionplant is een oorspronkelijk uit Azië afkomstige overblijvende, kruidachtige plant die we verwilderd in Zuid- en Midden-Europa vinden aan bosranden en op hellingen, doorgaans met een kalkrijke bodem. Op braakliggende gronden kunnen ze massaal opkomen. De takken met oranje lampionnen worden in droogboeketten gebruikt. Daartoe laat je de takken ondersteboven drogen, zodra de lampionnen oranje kleuren. In de schilderkunst werd de plant vaak toegepast bij herfststillevens. Er zijn twee variëteiten bekend:
Etymologie Physalis alkekengi
De wetenschappelijke naam van Lampionplant is ‘Physalis alkekengi’. Het 75 tot 100 soorten tellend geslacht ‘Physalis’ werd in 1753 door Carolus Linnaeus beschreven. Het geslacht is ingedeeld in de Nachtschadefamilie of Solanaceae en is daarmee familie van bijvoorbeeld de aardappel en de tomaat en de bekende kamerplant, het Oranjeboompje. De Lampionplant, Physalis alkekengi werd eveneens in 1753 in hetzelfde jaar door Carolus Linnaeus beschreven. De geslachtsnaam ‘Physalis’ is afgeleid van het Griekse ‘phusallís’ of ‘blaas’, een woord dat zijn oorsprong vindt in ‘phusióō’ of ‘opblazen’. Deze naam verwijst naar van de vorm van de uitgegroeide kelk, die na de bloei om de vrucht heen groeit. De soortaanduiding 'alkekengi' is afgeleid van het Arabische ‘al-kākanj’ of ‘blaas kers’. De Nederlandse naam ‘Lampionplant’ verwijst natuurlijk naar de vorm van de bloemen, die lijken op lampionnen.
Beschrijving Lampionplant
Lampionplant is een kruidachtige plant die groeit vanuit een diep, vertakkend wortelstelsel van waaruit nieuw scheuten ontspringen. De veertig tot honderd centimeter lange, vierkante, stengels vertakken nauwelijks. De eironde tot lancetvormige bladeren staan paarsgewijs aan de stengel en zijn licht gegolfd. De bloeitijd van Lampionplant loopt van mei tot en met september. In de oksels van de bladeren vinden we witte, stervormige, bloemen met een doorsneden van twee tot drie centimeter. Bestuiving vind plaats door hommels en bijen. Na de bloei verschijnen de oranje bessen die zijn omsloten door de calyx van de bloem, zij vormt de oranje, papierachtige, lampionnen.
Is Lampionplant giftig?
Met uitzondering van het rijpe fruit, zijn alle delen van Lampionplant giftig. Het fruit dat veel vitamine A en C bevat , heeft een diuretische werking. Onrijp, nog groen fruit zorgt voor een versnelde hartslag, hallucinaties en zelf coma. Ondanks de giftigheid kende de Lampionplant een uitgebreide toepassing in de traditionele geneeskunde. Behalve bij allerlei aandoeningen, werd de plant bijvoorbeeld gebruikt om abortussen op te wekken.
Is Lampionplant winterhard?
De plant is winterhard tot zeker -20 graden Celsius. De Lampionplant is een hemikryptofyt die in de winter afsterft en overwintert door middel van winterknoppen.
Toepassing Lampionplant in de tuin
Lampionplant is geschikt als borderplant tussen bloeiende vaste planten. Combineer voor een mooi effect de Lampionplant met bijvoorbeeld Ridderspoor. De Lampionplant is woekeraar die zich met zijn diepe wortels door de grond boort om vervolgens weer omhoog te poppen. Zelf plant ik ze daarom in potten.
Standplaats en planten Lampionplant
Lampionplant staat graag op een plek met volle zon of gefilterd zonlicht. De grond moet goed doorlatend en voedselrijk zijn. De grond moet matig vochtig al kan de Lampionplant ook tegen droogte.
Snoeien Lampionplant
Lampionplant hoeft niet gesnoeid te worden gedurende de groei. Nadat het loof afsterft kun je de plant dicht bij de grond afknippen. Indien je de takken snijd om te laten drogen, pas goed op met het sap van de Lampionplant , het kan bij aanraking tot allergische reacties leiden.
Vermeerderen Lampionplant
Lampionplant kan het beste worden gezaaid in maart tot en met begin mei, in licht vochtige grond. De zaden ontkiemen het beste bij temperatuur van 22 tot 25 graden. Daarnaast kan de plant worden gescheurd. De ondergrondse uitlopers kunnen apart worden uitgeplant in potjes of in de volle grond en groeien snel uit tot nieuwe planten
Ziektes en plagen Lampionplant
Lampionplant is een sterke plant en vrijwel ongevoelig voor ziektes en ongedierte.
Lampionplant kopen
Lampionplant is in tuincentra en via webshops verkrijgbaar als potplant. Ook kun je het zaad kopen. Heel geschikt zijn onder meer:
- Physalis alkekengi 'Gigantea', grote lampionnen
- Physalis alkekengi 'Gnome’, grotere lampionnen, laagblijvende cultivar
- Physalis alkekengi 'Honey Bells', compacte cultivar met kleine lampionnen, huiskamerplant
Lampionplant
Een bijzondere tuin plant met opvallende vruchten.
Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.
Zit niet in de kou met Kerst - 10 tips voor een warme winter
Geen warm water met Kerst en koud moeten douchen? Daar heeft niemand zin in. Lees daarom ons tips voor een warme winter.

Tip 1 - Laat je CV jaarlijks controleren
Door je CV minimaal één keer per jaar te laten controleren en onderhouden voorkom je dat je voor verassingen komt te staan. Niemand wil onverwacht zonder warm water zitten en door het optijd te controleren kun je voorkomen dat je plotseling onder een koude douche staat. Lees verder

Tip 2 - Ventileer je huis goed
Je huis goed ventileren met schone buitenlucht bespaart energie. Verwarmen van een vochtige woning kost namelijk meer energie. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar je kunt besparen op stookkosten door af en toe een raam open te zetten. Doe dit op het moment dat de verwarming laag of uit staat. Blijft je huis ook goed ventileren door middel van .... Lees verder

Tip 3 - Voorkom oplopende kosten
Wat een kleine reparatie had kunnen zijn kan oplopen tot een complete vervangen van de CV-ketel wanneer deze niet goed onderhouden wordt. Een nieuwe CV-ketel kost al snel €1200. Een bedrag dat je beter uit kunt geven aan een leuke vakantie. Lees verder

Tip 4- Zet de verwarming een graad lager
Ga je naar beneden om te koken in de keuken? Vergeet dan niet ... Lees verder
Ik vind die lampionnetjes zo mooi...breekbaar, met veel plezier over deze prachtige plant gelezen en heel wat geleerd weer.