• Lampenpoetserstruik, verzorging, planten en vermeerderen van Fothergilla major

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten, lees je alles over de Lampenpoetserstruik, Fothergilla major, een langzaam groeiende sierheester die bloeit met witte pluimen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Fothergilla major.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Fothergilla, Sierheester

  Lampepoetsersstruik

  Fothergilla is een uit twee soorten bestaand geslacht uit de Toverhazelaarfamilie of Hamamelidaceae, een familie waartoe bijvoorbeeld ook de Toverhazelaar of Hamamelis behoren. De Lampenpoetserstruik is een uit het oosten van Noord-Amerika afkomstige plant die we aantreffen in het Alleghenygebergte, onderdeel van de Appalachen. Daar groeien ze vooral langs de waterkant, tot op een hoogte van 1300 meter boven de zeespiegel. Ze zijn gewend aan brand in de hete zomers. De wortels overleven in de vochtige aarde en de struik groeit weer uit na de brand. Fothergilla gardenii is de andere soort  uit het geslacht. De kruising tussen die twee wordt aangeboden als Fothergilla x intermedia. Soms wordt ook Fothergilla monticola, herkenbaar aan het gladde blad, als aparte soort benoemd, maar dit is een variëteit van Fothergilla major en wordt niet langer als aparte soort erkend.

  76b52b0c02e8539e8eeebd9dd377f898_medium.

  Etymologie Fothergilla major

  De botanische naam van de Lampenpoetserstruik is ‘Fothergilla Major’. De plant werd in 1829 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door de Franse botanist George Loddiges. De geslachtsnaam ‘Fothergilla’ is een eerbetoon aan de Engelse arts Dr. John Fothergill uit Stratford, Essex, die veel planten uit Noord-Amerika introduceerde in het Verenigde Koninkrijk. Zijn tuin stond er vol mee. De soortaanduiding ‘major’ is afgeleid van het Latijnse ‘magnus’ of ‘groot’ en betekent ‘groter’. Dit is namelijk de plant met de grootste bladeren uit dit geslacht. De Nederlandse naam Lampenpoetserstruik verwijst naar de pluimvormige bloemen. De Engelse naam is ‘Mountain witchalder’ of ‘Witch-alder’. De Duitse naam is ‘Federbuschstrauch’ en in Frankrijk noemen ze deze struik ‘Fothergille géant à feuilles d'Aulne’.39f844c470cdc535e33de3f8e2544937_medium.

  Beschrijving Lampepoetsersstruik

  Lampenpoetserstruik is een langzaam groeiende, bladverliezende struik die maximaal twee meter hoog wordt en groeit in een piramidale vorm. Het vrij grote, donkergroene blad van de Lampenpoetserstruik is eirond en licht getand en kent een afwisselende bladstand. Het lijkt op het blad van de Els. In de herfst verkleuren de bladeren prachtig van geel naar oranje of zelfs rood. Hoe lichter de standplaats, des te feller de kleuren. De bloeitijd van Lampenpoetserstruik loopt van april tot en met mei, in een zachte winter begint de bloei zelfs al in maart. De crèmewitte, borstelvormige bloempluimen zijn zo’n vier centimeter lang. Ze bestaan enkel uit meeldraden en ontberen kroonbladeren. Eind september zijn de zaden rijp. De zaadcapsules krimpen en de zaden worden met kracht weggeslingerd. Zo verspreidt de plant zich in de natuur, de jonge planten groeien o afstand van de moederplant en vormen geen concurrentie.

  Is Fothergilla major giftig?

  Alle delen van de Lampenpoetserstruik zijn licht giftig. De plant is niet eetbaar en er is geen medicinale werking over bekend.  

  Is de Lampenpoetserstruik winterhard?

  De Lampenpoetserstruik is winterhard tot zeker minus 25 graden Celsius, volledig winterhard dus.

  Toepassing Lampenpoetserstruik in de tuin

  734f4bd2870f3ff6f699f2028e7de1ae_medium.

  Fothergilla is een bijzonder aantrekkelijke heester die vanwege de geringe grootte heel geschikt is voor een stadstuin. Deze plant is mooi in het voorjaar tijdens de bloei en mooi in het najaar vanwege de van oranje tot rood kleurende bladeren. In parken kunnen ze ook in groepen worden geplant.

  Standplaats, verzorging en gieten Lampenpoetserstruik

  Lampenpoetserstruik groeit het best op een plaats in de volle zon. In plek in de halfschaduw kan ook maar dan kleuren de bladeren minder fel rood in het najaar. De grond moet goed afwateren en licht zuur zijn. Gebruik bladercompost en mulch jaarlijks.

  Lampepoetsersstruik vermeerderen

  Je kunt Lampenpoetserstruik het beste in het voorjaar onder glas zaaien in gewone zaai- en stekgrond. Bedek de zaden slechts licht. Voor het zaaien hebben de zaadjes een warme periode van zes maanden nodig en een koude periode van drie maanden. Soms ontkiemen ze pas na een tweede koude periode. Daarnaast is deze struik gemakkelijk te vermeerderen door middel van afleggers en stekken.

  Lampepoetsersstruik snoeien

  De Lampenpoetserstruik is een langzaam groeiende struik die nauwelijks hoeft te worden gesnoeid..  Zieke of dorre takken altijd meteen snoeien. 

  Ziektes Lampepoetsersstruik

  Lampenpoetserstruik is erg sterk en heeft weinig last van ziektes.

  d22444f2ba8b9eaa699c9c07b1c6d1e3_medium.

  Lampepoetsersstruik kopen

  Lampenpoetserstruik komen we niet in tuincentra zo vaak tegen, maar ze zijn zeker in webshops verkrijgbaar. Mooi zijn:

  • Fothergilla major, wildvorm
  • Fothergilla major 'Blue Shadow', blauwgroen blad, compact groeiend
  • Fothergilla major 'Bulkyard', grootbladig, rijk bloeiend
  • Fothergilla major ‘Mount Airy’, zeer gemakkelijk te stekken
  • Fothergilla major 'Red Licorice', kleinbladig, donkerrood herfstblad
  • Fothergilla major 'Sea Spray', blauwgroen blad, paarsrood herfstblad

  Lampenpoetserstruik

  Een struik die mooi is in het voorjaar en in het najaar.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load