• Lampenpoetsersgras, standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen van Pennisetum alopecuroides

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over het siergras, Lampenpoetsersgras of Borstelveergras, Pennisetum alopecuroides met haar statige, wuivende pluimen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Lampenpoetsersgras en wat zijn de beste soorten Lampenpoetsersgras om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Siergras, Pennisetum

  Lampenpoetsersgras of Penseelgras

  Lampenpoetsersgras is een decoratief siergras. Het is een van meest toegepaste siergrassen in tuinen. De prachtige pluimen komen we nogal eens tegen in droogboeketten. In Nederland wordt behalve Lampenpoetsersgras ook de naam Borstelveergras gebruikt. Lampenpoetsersgras is afkomstig uit Oost-Azië en Australië.

  865f6c1c3b6806e27b72e40b120d5fe2_medium.

  Etymologie Pennisetum alopecuroides

  De botanische benaming van Lampenpoetsersgras is Pennisetum alopecuroides. Pennisetum is een samentrekking van de Latijnse woorden “penna” of veer en “seta” of varkenshaar. De naam verwijst naar de zaaddoosjes. Alopecuroides is samengesteld uit de Griekse woorden “ekos” of ezel en “oura” of staart. Ezelstaart dus. Deze naam verwijst naar de pluimen. Behalve Pennisetum alopecuroides zijn er ook nog een aantal botanische synoniemen in gebruik, zoals Panicum alopecuroides en Pennisetum compressum.9416d247cb93e29f726f51f2a2a6a583_medium.

  Beschrijving Lampenpoetsersgras

  Lampenpoetsersgras is een polvormende plant. Uit dikke wortels groeit de plant met lange, smalle, overhangende bladeren die spits toelopen.

  In de nazomer verschijnen de prachtige bloeiaren die wuiven in de wind. In de herfst verkleuren de bladeren en de pluimen waardoor Lampenpoetsersgras ook in de winter heel mooi is.

  Toepassing Lampenpoetsersgras in de tuin

  Lampenpoetsersgras is een breed toepasbare tuinplant. Zo kan de plant worden gebruikt in heidetuinen, rotstuinen en in bloeiende borders. Lampenpoetsersgras kan als kuipplant worden toegepast maar ook op daktuinen. De lage soorten kunnen als bodembedekker worden geplant en als randbeplanting van een tuinpad. Kleine vogels als de fitis en de tjiftjaf bouwen soms hun nesten in Lampenpoetsersgras .

   Lampenpoetsersgras  is mooi als solitair maar in groepen geplant  is het effect van de wuivende bloemaren werkelijk magisch. Lampenpoetsersgras is fantastisch om te combineren met Echinacea of Zonnehoed, Herfstaster en Pampasgras. De volgende cultivars zijn erg aantrekkelijk voor Nederlandse en Belgische tuinen:

  • Pennisetum alopecuroides 'Gelbstiel', lichtgroene tot gele pluimstelen
  • Pennisetum alopecuroides ´Hameln´, laagblijvende variëteit
  • Pennisetum alopecuroides 'Japonicum', tot één meter hoge variëteit
  • Pennisetum alopecuroides ´Little Bunny´, dwergvorm, maximaal 20 centimeter
  • Pennisetum alopecuroides 'Little Honey', bont blad
  • Pennisetum alopecuroides ‘Magic’, purperen aren
  • Pennisetum alopecuroides ‘Maudry’, donkere, dikke pluimen
  • Pennisetum alopecuroides 'National Arboretum', donkergroen blad
  • Pennisetum alopecuroides 'Pennstripe', bonte bladeren
  • Pennisetum alopecuroides ‘Red head’, roodbruine pluimen
  • Pennisetum alopecuroides 'Woodside', roodbruine pluimen

  Standplaats en planten Lampenpoetsersgras

  7e2392cc1b7f0c3ff93122257922caeb_medium.Lampenpoetsersgras is een gemakkelijke tuinplant.

  De standplaats van Lampenpoetsersgras dient zo zonnig en warm mogelijk te zijn.

  De grond dient vochtig te zijn maar niet nat, een goede drainage is belangrijk.

  Plant Lampenpoetsersgras bij voorkeur in de periode mei tot en met augustus als de grond nog warm genoeg is.

  Buiten die periode kan wortelrot optreden.

  Gebruik bij voorkeur geen of weinig mest. Bij klei- of leemachtige grond een derde deel zand en grit toevoegen. Omdat de plant grote klompen vormt is het goed om plant eens in de drie jaar met een spade te verdelen en vervolgens niet meer dan een derde terug te planten.

  db2167ae33c990709b426c3095859aa4_medium.

  Lampenpoetsersgras snoeien

  In het voorjaar, net voor het uitlopen van nieuwe grashalmen, dient Lampenpoetsersgras te worden teruggesnoeid tot een hoogte van ongeveer zes centimeter. Doorgaans is dit in de periode begin maart tot halverwege april. Maar let op: ook in de winter is het heel mooi!

  a740b589cfdcdced57890cf4696c1675_medium.

  Lampenpoetsersgras vermeerderen

  Lampenpoetsersgras is goed te scheuren. Gebruik hiervoor een scherpe spade. De beste periode is eind april als de grond voldoende warm is en het gras net begint uit te lopen. Zaaien van Lampenpoetsersgras is ook vrij eenvoudig. Laat de zaden een nacht in water liggen vóór het zaaien. Zaai in de periode april mei in gewone zaai- en stekgrond. De zaden ontkiemen binnen twee weken. Zorg dat de zaailingen goed vochtig blijven.

  Is Lampenpoetsersgras winterhard

  Mits de grond goed gedraineerd is, blijkt Lampenpoetsersgras winterhard tot een temperatuur van ongeveer -10 graden Celsius. Bij hele strenge vorst kan de plant best worden afgedekt.

  916e1729b9961ee8b43c2ebb64b6bc55_medium.

  Lampenpoetsersgras

  Decoratief en speels

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load