• Krokus, standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Krokussen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Krokus of Crocus, een in de lente bloeiend knolgewas dat in veel prachtige kleuren verkrijgbaar is. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe planten van Krokus, vermeerderen en wat zijn de beste Krokussoorten om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Crocus, Voorjaarsbloeier, Knolgewas, BijenPlant

  Krokus

  De Krokus is een uit de Balkan, de Karpaten, het Middellandse Zeegebied, Klein-Azië en Centraal-Azië tot in China afkomstig bolgewas, behorende tot de lissenfamilie of Iridaceae. Er is niet één Krokussoort, er zijn er ongeveer negentig. De Krokussen die we kunnen kopen als bolgewas betreffen vaak Nederlandse hybriden, kruisingen van verschillende soort Krokussen, die gekweekt zijn voor extra grote bloemen en bonte kleuren.

  7c7fed639ac229570a878f9b01de507d_medium.

  De Krokus is waarschijnlijk eind zestiende eeuw naar de lage landen gekomen. Carolus Clusius van de Hortus botanicus Leiden plantte waarschijnlijk de eerste exemplaren. In Kreta werd de Saffraankrokus als voor onze jaartelling gekweekt om zijn meeldraden die ook nu nog als kruid in de keuken worden gebruikt. Daarnaast werden Krokussen gebruikt om stoffen te mee verven en om hun vermeende medicinale eigenschappen. Als stinzenplant is de Krokus verwilderd aan te treffen in Nederland en België.

  Etymologie Crocus

  De Latijnse benaming Crocus van het geslacht is afgeleid van het Griekse woord “krókos” ofwel “safraan”. De oorsprong ervan gaat terug tot het uit het Sanskriet afkomstige “kurkum”. De naam Crocus refereerde allereerst tot de Crocus sativus of saffraan Krokus en wordt nu voor alle Krokussoorten gebruikt.

  Beschrijving Krokus

  De Krokus groeit vanuit een kleine knol waaruit smalle, grasachtige blaadjes tevoorschijn komen. De lengte bedraagt tussen de tien en twintig centimeter en de blaadjes zijn groen, maar de meeste soorten hebben met een witte streep in het midden. In het voorjaar en voor sommige soorten in het najaar, verschijnen de bloemstengels met een enkele knop. De bloeitijd van de Krokus is voor de meeste soorten de maanden februari – maart. De bekervormige bloem is tweeslachtig en kent een stamper en drie meeldraden. De zes kroonbladen zijn aan de voet tot een lange buis vergroeid. De Krokus is te krijgen in de kleuren wit, geel, blauw, roze en lila. Ook zijn gestreepte, meerkleurige bloemen. Na de bloei verschijnt het zaad dat in juni of juli rijp is en wordt verspreid door mieren.

  d23f1fe273aa3b7c4ee1a9ac224444ff_medium.

  Is de Krokus winterhard?

  De Krokus is een zogenaamde geofyt, dat wil zeggen dat de ondergrondse delen, in dit geval de knollen, de winter overleven. De meeste Krokussen kunnen daarom moeiteloos een winterse periode overleven.

  Toepassing Krokus in de tuin

  Krokus hebben het meeste effect in grote groepen in het gras zoals je vooral in den Haag op grote schaal terugziet. In tuinen zijn ze mooi, geplant langs paden om deze te accentueren. Als onderbeplanting van bladverliezende struiken en bomen fleuren ze het voorjaar op natuurlijk ook in een ‘wilde’ tuin waar we ze lekker hun gang kunnen laten gaan. Krokussen zijn als voorjaarsbloeier enorm belangrijk voor honingbijen en hommels. De Krokus is ook heel mooi in arrangementen, korven en potten. Behalve de talloze hybriden zijn vooral de volgende soorten zijn prachtig voor onze tuinen:

  • Crocus etruscus, Toscaanse Krokus
  • Crocus flavus, Gele Krokus
  • Crocus tommasinianus, BoerenKrokus
  • Crocus vernus, Bonte Krokus

  4231af4984b1c1aef23a910e5adbd5be_medium.

  Standplaats en planten Krokus

  De Krokussen houden van een plek in de volle zon of met slechts hele lichte schaduw. Bereid de grond goed voor door deze te mengen met 50% organisch materiaal. In kleigrond ook een deel zand toevoegen voor een goede afwatering. Voeg daarnaast kalkhoudende mest toe. Omdat Krokussen al in het voorjaar bloeien, moeten ze in het najaar gepoot worden en niet in het voorjaar! Plant Krokus liefst in de periode september of oktober, uiterlijk november . De plantdiepte van Krokus bedraagt ongeveer tweemaal de dikte van de knolletjes. Voor de kleinere knollen is dat twee tot drie centimeter diep, voor de grote soorten maximaal vijf centimeter. Mulch daarna met een paar centimeter fijngehakt stro en herhaal dit jaarlijks in november.

  a9a3ff409eb5e67379fa832f460e446c_medium.

  Snoeien Krokus

  Bij de Krokus zullen na de bloei de blaadjes langzaam maar zeker afsterven. Geef de plant zo de tijd om voedselreserve voor het nieuwe jaar op te bouwen. Pas als de blaadjes helemaal geel en uitgedroogd zijn kunnen we het loof verwijderen.

  Vermeerderen Krokus

  Krokus kunnen in het voorjaar buiten worden gezaaid. Daarnaast kun je de bolletjes opgraven zodra het blad bijna helemaal vergaan is en de jonge bolletjes verder uitplanten.

  Krokussen kopen

  Krokussen zijn natuurlijk te koop in alle tuincentra en in webwinkels: elk jaar zijn er nieuwe hybriden en soorten te koop met extra grote of mooi getekende bloemen. Ook zijn Krokussen te koop in plantenspeciaalzaken en zelfs in supermarkten.

  Krokus ziektes en plagen

  Muizen en eekhoorns willen wel eens aan de knollen knagen en verder pikken vogels soms de knoppen open, vooral van gele Krokussen. Bij te natte grond kunnen de bollen rotten.  Sommige soorten zijn gevoelig voor schimmels en ook dit hangt vaak samen met te vochtige grond.  

  De Krokus

  De ultieme voorjaarsbrenger!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load