• Vijverplant: Krabbescheer of Stratiotes aloides, waterster

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Vijvaria. In dit artikel uit de serie vijverplanten lees je alles over de exotisch uitziende, drijvende zuurstofplant: krabbescheer of Stratiotes aloides.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Zuurstofplant , Stratiotes, RobsAquarium

  Krabbescheer of Stratiotes aloides

  Krabbescheer, een plant uit de waterkaardefamilie, is een waterplant met een bijzondere vorm. De plant vormt een rozet van waaruit 15 tot 50 centimeter lange, zwaardvormige bladeren groeien, die deels boven het wateroppervlak uitsteken. De bladeren zijn stekelig getand aan de randen. De lange wortels van de plant groeien soms tot in de bodem maar kunnen ook vrij hangen in het water.

  86e1239d8158b8cc9891977e962ae56c_medium.

  In de maanden mei, juni en juli bloei krabbescheer met mannelijke of vrouwelijke witte of lichtroze bloemen die op een steeltje, net boven het water staan. In de winter liggen de planten op de bodem van het water waarin zij groeien, om in het voorjaar weer langzaam omhoog te stijgen. Deze stijging wordt veroorzaakt door opslag van gas in de nieuw gevormde bladeren.

  Etymologie Stratiotes aloides

  De wetenschappelijke naam van krabbenscheer is Stratiotes aloides. Stratiotes is Grieks voor soldaat en verwijst naar de scherpe, aan de rand getande, zwaardvormige bladeren. De soorttoevoeging aloides betekent: lijkt op aloë, de bekende kamerplant

  Andere Nederlandse namen zijn Water aloë, Moerasaloë, Waterster en Wateryucca.

  Krabbescheer in de natuur

  1b1fe8ae1de2408c386f4e087ca24004_medium.

  In Nederland komen we krabbescheer tegen in sloten en moerassen met schoon water. Onder de juiste omstandigheden kunnen ze hele wateren dicht groeien en spelen daarmee in rol in het verlandingsproces in het laagveengebied. Watervogels maken soms nesten in en van de planten en daarnaast leven er allerlei insecten zoals gerande oeverspin en groene glazenmaker in krabbescheer. Krabbescheer komt van nature voor in Europa en Azië voor maar is via tuinen geïntroduceerd in Noord-Amerika.

  Krabbescheer in de vijver

  In de vijver is krabbescheer is een gemakkelijke plant, die echter behoefte heeft aan schoon water en niet al te zuur water: pH neutraal is best. Een standplaats in de zon is belangrijk want zonder licht groeit krabbescheer niet. Krabbescheer kan zich behoorlijk voortplanten maar omdat de planten groot zijn kun je ze gemakkelijk uitdunnen. Jonge vissen en amfibieën  kunnen zich goed verstoppen in krabbescheer en hebben zo een grotere overlevingskans.

  672150e46152a31c38fb2120565c4673_medium.

  Rondom krabbescheer is het water opmerkelijk helder. Dit komt door een verschijnsel wat met het moeilijke woord allelopathie wordt aangeduid: de planten scheiden bepaalde stoffen af die algen niet prettig vinden, houden zo het water om zich heen schoon en beschermen hun eigen groei. Overigens is krabbescheer, mits zij voldoende licht krijgt, ook een prachtige plant voor het onverwarmde aquarium.

  Krabbescheer vermeerderenf3b5ce0c1345464865e23ef72b7d5e1a_medium.

  Krabbescheer vormt zaden maar plant zich ook voor met behulp van uitlopers, waaraan jonge planten verschijnen. Door deze uitlopers af te knippen ontstaan weer nieuwe planten.

   

 • End of content

  No more pages to load