• Koreaanse wasbloem: standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen van Kirengeshoma koreana

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over Kirengeshoma koreana of Koreaanse wasbloem, een overblijvende bladplant met een fraai esdoornblad en zwavelgele klokjes.  Hoe verzorg je Koreaanse wasbloem, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je ze zaaien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Kirengeshoma, Schaduwplant

  Koreaanse wasbloem

  Koreaanse wasbloem is een overblijvende, kruidachtige plant uit de hortensiafamilie of Hydrangeaceae. Van oorsprong komt deze Koreaanse wasbloem uit Zuid-Korea. De soort komt vrij zeldzaam voor in het Gwangyang en Baekunsan gebergte in de provincies Hamyang en Ulju. De plant vinden we in eikenbossen met veel regenval, meestal aan de bosranden of op open plekken.

  8c30a7e629f420d32fb4b5e912c41a96_medium.

  De plant wordt gemakkelijk verward met Kirengeshoma palmata, de Japanse wasbloem. Kirengeshoma koreana vind ik persoonlijk mooier, omdat de bloemen iets verder opengaan.

  Etymologie Kirengeshoma koreana

  De geslachtsnaam ‘Kirengeshoma’ is de Latijnse versie van de originele Japanse naam ‘ki-rengeshōma’. Het woord ‘ki’ betekent ‘geel’ en ‘rengeshōma’ is een plant die er op lijkt, de ‘Anemonopsis’ of valse anemoon. De soortnaam ‘Koreana’ verwijst naar het land van herkomst, Korea.

  De Nederlandse naam Koreaanse wasbloem verwijst naar de wasachtige bloemen. In het Engels wordt deze plant Yellow Wax Bells genaamd. In Duitsland noemen ze haar Wachsglocke Nakai en in Frankrijk gebruiken ze de naam Fleur de cire.

  Beschrijving Kirengeshoma koreana

  De  Koreaanse wasbloem is een tachtig tot honderdtwintig centimeter hoge, bladverliezende plant met een klompvormige groeiwijze. De naar stevige, licht naar rood verkleurende stengels zijn voorzien van handlobbige bladeren die lichtgroen zijn.  De bloeitijd van de Koreaanse wasbloem loop van juli tot in augustus en september. De plant maakt tal van gele, klokvormige bloemen aan, die gevolgd worden door zaad.

  Is Koreaanse wasbloem giftig?

  Koreaanse wasbloem staat niet bekend als echt giftig maar de plant kan allergische reacties oproepen bij aanraking. De plant is niet eetbaar. De wortels worden in de lokale, traditionele geneeskunde gebruikt in de strijd tegen kanker.

  Is Koreaanse wasbloem winterhard?

  Koreaanse wasbloem is winterhard tot een temperatuur van twintig graden Celsius onder nul. Let echter op, de plant komt soms pas laat te voorschijn. Net als je denkt dat hij de winter niet overleefd heeft, komen de eerstee scheutjes te voorschijn. 

  Toepassing Koreaanse wasbloem in de tuin

  Koreaanse wasbloem is een prachtige plant voor onder bomen met een lichte kruin, als randbeplanting van struiken en op natuurlijk schaduwrijke plekken zoals de noordzijde van het huis. Ze staan prachtig tegen een achtergrond van siergrassen zoals Prachtriet, Miscanthus sinensis. Ook staan ze mooi nabij de Rododendron. Plant ze bij voorkeur in een wat grotere groep. 

  Kirengeshoma vermeerderen

  Het gemakkelijkst is het om de plant te scheuren in oktober of november. Maak gebruik van een spade en graaf de plant op om vervolgens de kluit in stukken te snijden. 

  Kirengeshoma snoeien, hoe en wanneer

  Moet je Kirengeshoma  snoeien en wanneer? Koreaanse wasbloem kan het beste worden afgeknipt voor de winter, verder snoeien is niet nodig.

  Kirengeshoma standplaats, grondsoort en planten

  Koreaanse wasbloem heeft behoefte aan een schaduwrijke en vochtige standplaats. Plant deze Kirengeshoma op een onderlinge afstand van veertig tot zestig centimeter. Koreaanse wasbloem houdt van rijk bemeste, compostrijke, vochtige grond die goed gedraineerd is. Let op, deze plant kan hard groeien.

  9e73692e5cb260817f5e56baaff86259_medium.

  Kirengeshoma ziektes en plagen

  De Koreaanse wasbloem is een sterke plant die vrijwel nooit problemen heeft met ziektes of plagen. 

  Kirengeshoma kopen

  Koreaanse wasbloem is af en toe te koop in tuincentra. je vindt ze ook bij gespecialiseerde kwekers en in web shops. 

  Koreaanse wasbloem 

  Koreaanse wasbloem, koningin van de schaduw.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

   

 • End of content

  No more pages to load