• Koninginnekruid of Leverkruid, beschrijving, verzorging en vermeerderen van Eupatorium cannabinum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Vijvaria. In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval Koninginnekruid of Leverkruid, Eupatorium cannabinum, een prachtig bloeiende, inheemse moeras- en oeverplant! Koninginnekruid is ook een mooie tuinplant.

  Tags/labels, RobsVijvaria, RobsVijverplanten, RobsTuinplanten, Eupatorium, Oeverplant, Borderplant

  Koninginnekruid of Leverkruid

  Koninginnekruid ook wel Leverkruid genoemd is een overblijvende plant die we voornamelijk vinden aan de waterkant. Het is een hoge plant die lang bloeit en veel  bijen, hommels en vlinders aantrekt. Ook is Leverkruid een belangrijke waardplant voor sommige vlindersoorten. In de homeopathie wordt een thee gemaakt van de bladeren en de wortels van Koninginnekruid. Dit zou helpen tegen gal- en leverproblemen.

  Etymologie Koninginnenkruid

  De Nederlandse naam Koninginnenkruid is vermoedelijk het gevolg van een foutieve vertaling van de Duitse naam van de plant: Kunigundekraut. Kunigunde betekent echter niet koningin (dat is namelijk Königin in het Duits) maar is de naam van de gemalin van de Duitse keizer Hendrik II: Kunigunde van Luxemburg. De andere Nederlandse naam, Leverkruid, is afgeleid van de leverkleurige bloemen van de plant.

  Etymologie Eupatorium cannabinum

  De botanische benaming van Leverkruid is Eupatorium cannabinum. De geslachtsnaam Eupatorium is afgeleid van het Latijnse hepatoria ofwel lever. De soortnaam cannabinum betekent “gelijkend op hennep” en verwijst naar de gelijkenis van de bladeren van hennep met die van Koninginnekruid.

  Beschrijving Koninginnekruidd73b93db509b321d455ea1d7feff931e_1406927

  Koninginnekruid is een klompvormende plant die vanuit de wortelstok één tot tweeëneenhalve meter hoge stengels vormt.

  De stengels zijn roodbruin van kleur en kort maar dicht behaard en voorzien van bladeren. Ze vertakken alleen in de bloei.

  De bladeren staan paarsgewijs tegenover elkaar op een korte steel. Ze zijn handvormig, bestaan uit drie of vijf delen en hebben een grove kartelrand.

  In de periode juli tot en met september verschijnen de lichtroze, tweeslachtige bloempjes die in diverse schermpjes, van ongelijke grootte, bij elkaar staan. Na de bloei verschijnen de vijfkantige zaden die voorzien zijn van pluisharen.

  Koninginnekruid in de vijver

  In tuinen komen we vaak het Noord-Amerikaanse Koninginnekruid tegen, Eupatorium purpurea, maar vijverliefhebbers zijn, terecht, gesteld op ons inheemse Koninginnekruid. Leverkruid is een snelgroeiende plant die, zeker in een grote groep, een dramatische achtergrond biedt voor andere bloeiende planten zoals Grote kattenstaart en snoekkruid. Plant Koninginnekruid op een zonnige plek met voedselrijke grond. Hoewel Leverkruid enige droogte kan verdragen is een vochtige standplaats het beste.

  Koninginnekruid is een plant waarvan de bloemen altijd omringd worden door zoemende bijen en hommels en fladderende vlinders. Het is daarmee een belangrijke plant om wildleven in de tuin en bij je vijver te krijgen. Koninginnekruid is niet geschikt voor kleine tuinen.ec09da3523bf697cf7667c7158be8eac_medium.

  Koninginnekruid vermeerderen

  Koninginnekruid is een gemakkelijk te scheuren en te zaaien plant. Zaaien dient in het voorjaar te gebeuren.

  Zaai leverkruid in een onverwarmde ruimte in vochtige grond. Bedek het zaad minimaal. S

  cheuren kan het beste in het najaar gebeuren. Knip de stengels op tien centimeter boven de grond en gebruik een spade om de plant  in stukken te splitsen.

  Koninginnekruid

  Een machtig mooie plant.

 • End of content

  No more pages to load