• Kokerbromelia, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Aechmea fasciata

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de Kokerbromelia, Aechmea fasciata, een aantrekkelijke kamerplant die opvalt met haar prachtige, grijsgroene bladeren die een beker vormen en de grote roze bloem. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, KantoorPlant, Aechmea

  Kokerbromelia of Aechmea

  Aechmea is een geslacht van doorgaans epifytisch levende planten uit de Bromeliafamilie of Bromeliaceae. De uit Brazilië afkomstige Kokerbromelia, Aechmea fasciata, komen we regelmatig in Nederlandse en Belgische huiskamers tegen.

  3e732ad99738c333006c799ba52141e3_medium.

  Etymologie Aechmea fasciata

  De botanische naam van de Kokerbromelia is Aechmea fasciata. De geslachtsnaam Aechmea is afgeleid van het Griekse “aichme” of “speer, speerpunt” en verwijst naar de scherpe uiteinde van de bladeren. De soortnaam fasciata is afgeleid van het Latijnse “fasciatus” ofwel ”met strepen, of banden” en verwijst naar de grijze banden op de bladeren. De Nederlandse naam Kokerbromelia verwijst naar de bekervormige wijze waarop de bladeren groeien.

  Beschrijving Kokerbromelia

  Aechmea fasciata is een plant die, langzaam, groeit vanuit een rozet met rondom naar beneden hangend, tot wel negentig centimeter lang grijsgroen blad met stekels aan de randen en aan het uiteinde. In de rozet vormen de bladeren een beker waarin zich in de natuur water verzamelt. Omdat de planten als epifyten in de bomen leven zijn ze afhankelijk van regenwater dat ze opvangen omdat hun wortelen vooral als doel hebben de plant vast te klemmen aan de boom.

  b513bb8cb00c5e593fd4b0c723eed28a_medium.

  De grote roze bloem is een spectaculair gezicht. Op een bloemstengel die uit de kelk groeit, bloeit in twee etappes de felgekleurde piramidale bloem met roze, gepunte schutbladeren. Eerst bloeien de mannelijke bloemen en is de bloem roze, waarna de vrouwelijke bloemen het overnemen en de plant meer blauw wordt. De totale bloeitijd van de Kokerbromelia kan daardoor tot wel zes maanden bedragen. Zoals bij alle Bromelia's sterft de plant na de bloei, maar maak je geen zorgen, nadat je de plant rustig laat afsterven, verschijnen twee of drie jonge planten aan de basis van de oude plant.  

  Is de Kokerbromelia giftig?eef6fcba46aabe06228b28c090b1a6c7_medium.

  De Kokerbromelia is licht giftig en de verschillende delen van de plant zijn niet eetbaar. Het sap van de plant kan bij aanraking leiden tot irritatie op de huid en de ogen. Vermijdt de plant bij katten en honden die aan het blad knabbelen.

  Standplaats Kokerbromelia

  Kokerbromelia heeft een standplaats met indirect of gefilterd licht nodig, maar groeit niet op een donkere plek. Volle zon dient vermeden te worden. Een raam noorden is ideaal. Zet de plant niet de dicht bij een verwarming omdat de droge lucht niet goed is voor de plant en ook niet op de grond omdat de wortelen dan te koud zijn en te lang nat blijven.

  Planten Kokerbromelia

  Plant de Kokerbromelia liefst in bromeliagrond of in orchideeëngrond. De Kokerbromelia hoeft niet verpot te worden in de drie tot vier jaar die het duurt totdat de plant bloeit. De jonge planten die ontspruiten na de bloei moeten in aparte potten worden opgeplant.

  Weetje

  Als de Kokerbromelia niet bloeit kun je de volgende truc toepassen. Zet de plant in een grote doorzichtige plastic zak met een appel en sluit de zak. Na een weekje haal je de plant in de zak en de bloeistengel verschijnt meestal binnen vier weken.

  Snoeien van Kokerbromelia

  De Kokerbromelia hoeft niet te worden gesnoeid, ook niet als de plant na het bloeien dood gaat. Geef de plant de tijd om te sterven.

  Temperatuureisen Kokerbromelia

  Aechmea dient op kamertemperatuur te worden gehouden. De minimumtemperatuur ligt rond de vijftien graden.

  Water geven en sproeien Kokerbromelia

  De Kokerbromelia heeft niet zo heel veel water nodig. Gebruik bij voorkeur lauwwarm regenwater en giet spaarzaam. In de winterperiode is maximaal één keer per twee weken water geven meer dan voldoende, in de zomer èèn keer per week. Giet wat water in de beker van het bladrozet en wat in de grond. In de zomer als de temperatuur boven de 20 graden is, zet je de plant overdag even buiten als het regent. Zo worden de de bladeren afgespoeld en glanzen ze weer. Een Bromelia mag niet gedurende langere tijd nat blijven. Geef de plant maximaal èèn keer per maand extra voeding.

  4f2ee5b0d136bbd98dc49bff0e3556dc_medium.

  Ziektes en plagen Kokerbromelia

  Een Aechmea heeft vooral problemen met te fel (direct) zonlicht en te veel water. De bladeren worden dan geel. Zoals veel kamerplanten hebben ze ook wel eens last van trips en spint. Door de bladeren met zeepsop af te nemen en daarna goed af te spoelen, raak je deze plaag meestal wel kwijt.

  Kokerbromelia vermeerderen

  De Kokerbromelia maakt na en soms tijdens de bloei nieuwe plantjes aan. Zaad ontstaat niet in de huiskamer. De nieuwe plantjes worden apart opgepot.

  34627b03845182632a98aff190210527_medium.

  Kokerbromelia kopen

  De Kokerbromelia is het gehele jaar door te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en daarnaast in bloemen- en plantenzaken. Ze worden meestal aangeboden als ze al bloeien. De volgende cultivars en hybriden zijn heel mooi:

  • Aechmea fasciata, wildvorm, grijsgroen blad met stekels
  • Aechmea fasciata ‘ Lauren’, groen blad met witte rand
  • Aechmea fasciata ‘ Kiwi’, roodgroen blad, met lichtroze bloem
  • Aechmea fasciata ‘Primera’, grijsgroen blad zonder stekels
  • Aechmea fasciata var. purpurea, groenrood blad
  • Aechmea fasciata ‘ Variegata’ , groen blad met brede crèmewitte streep

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en verminderd de stressniveau’s in ons lichaam.

  84ed71b69335f6e1ccbb9c4ef754e27f_medium.

  Kokerbromelia en Feng Shui

  De Kokerbromelia is volgens de Feng Shui leer een plant die vooral werkt op onze innerlijke gemoedstoestand en mensen met trauma’s hiervan laat loskomen.

  Kokerbromelia

  Een plant die sterft en na de bloei als een feniks uit zijn as herrijst.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load