• Kogellook verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Allium sphaerocephalon

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Kogellook, Kalklook of Trommelstokjes, Allium sphaerocephalon is een in het late voorjaar, begin zomer bloeiend, bolgewas met aantrekkelijke lilaroze bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Kogellook, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Allium sphaerocephalon.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Allium, Bijenplant, Bolgewas, Rotsplant, Sierui, Droogbloem

  Kogellook, Kalklook of Trommelstokjes

  Allium sphaerocephalon is een laagblijvend bolgewas uit de Lookfamilie of Alliaceae, dat in het wild te vinden is in Midden- en Zuid-Europa,  Zuidwest-Azië en Noord-Afrika. De natuurlijke habitat is het middelgebergte, op droge, stenige, kalkrijke rotsbodems en kalkgraslanden. We onderkennen vier ondersoorten:

  • Allium sphaerocephalon ssp arvense, met witte bloemen
  • Allium sphaerocephalon subsp. laxiflora, Siciliaanse Kogellook
  • Allium sphaerocephalon ssp sphaerocephalon, standaard vorm
  • Allium sphaerocephalon subsp. trachypus, ruwharige bloemen

  494d44777cceec69cc72f7e18023da99_medium.

  Etymologie Allium sphaerocephalon

  De botanische benaming van Kogellook is ‘Allium sphaerocephalon’. De plant werd in 1753 voor het eerst wetenschappelijke beschreven door Carolus Linnaeus. De geslachtsnaam ‘Allium’ is afgeleid het Latijnse ‘Allium’ ofwel ‘knoflook’, dat weer is afgeleid van het Griekse ‘aglis’. De soortnaam ‘sphaerocephalon’ is samengesteld uit het Griekse ‘sphaera’ of ‘bol’ en ‘kephalê’ of ‘hoofd’ en betekent ‘met bolvormige hoofdjes’. De Nederlandse naam Kogellook verwijst naar de kogelvormige bloeiwijze. Allium sphaerocephalon is bijzonder aantrekkelijk voor hommels en vlinders.

  58de417920086bee6357204da12933aa_medium.

  Beschrijving Kogellook

  Kogellook is een kruidachtige plant die groeit vanuit een kleine bol met kleine wortels. Naast de hoofdbol groeien vanuit de stengel kleine broedbolletjes waaruit nieuwe planten ontstaan. Vanuit de bol wordt een rozet van twee tot zes  blauwgroene, zwaardvormige bladeren aangemaakt, die ongeveer dertig centimeter hoog worden en vier millimeter breed. Als je het blad kneust, komt de typische uiengeur vrij. Het blad sterft af tijdens de bloei. De bloeitijd van Kogellook loopt van juli tot en met augustus. Er verschijnt dan een veertig tot zestig centimeter lange stengel met een kogelronde bloembol, die is  bezet met wel honderd paarsrode bloempjes op stengeltjes. De bloembol heeft een hoogte van ongeveer twee centimeter. Na bloei verschijnt het zaad. Soms vormen er zich al hele kleine knolletjes in de uitgebloeide bloem.

  Is Allium sphaerocephalon giftig?

  Bladeren, bolletjes en bloemen van Kogellook zijn eetbaar, mits in kleine hoeveelheden. De kleine bolletjes hebben een pittige smaak met een hint van knoflook. De bladeren en bloemen kunnen worden gebruikt als vervanger van bieslook in een salade of in een soep. De stoffen in de plant zijn cholesterol verlagend. Honden en katten zijn echter gevoelig voor de stoffen in Kogellook, vooral die van de knol. 

  02ca9d074e696912227b4650071eb77e_medium.

  Is Kogellook winterhard?

  Allium sphaerocephalon is winterhard tot ongeveer vijftien graden onder nul. In mijn tuin komen ze elk jaar weer trouw op, telkens meer planten. Let wel op dat de grond goed afwatert.461de86440897f52e0d95e3ca78e8ed6_medium.

  Toepassing Kogellook in de tuin

  Allium sphaerocephalon is een bijzonder aantrekkelijke plant die speciaal geschikt is voor de rotstuin, maar ook heel mooi is voor in de bloeiende border en langs randjes in de tuin. Daarnaast kan de plant in potten worden geplant. Kogellook combineert vooral heel goed met siergrassen. Plant ze altijd tussen andere planten omdat de stengels anders omvallen na een stevige regenbui. 

  Standplaats en planten Kogellook

  Kogellook heeft standplaats in de volle zon nodig. Plant Allium bij voorkeur in leemachtige grond, met een toevoeging van vijfentwintig procent zand en grind. Zorg in potten een laagje van vijf centimeter grit op de bodem voor afwatering. Plant ongeveer 200 bollen Kogellook per vierkante meter. De beste planttijd voor Kogellook, zijn de maanden september, oktober en november. Kogellook is een redelijke groeier maar woekert niet. Het verdient aanbeveling de plant jaarlijks extra te bemesten, maar zeker niet te veel. 

  Kogellook snoeien

  De Kogellook is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. Wil je de plant niet uitzaaien dan is het verstandig om de bloem te verwijderen nadat deze is uitgebloeid. Zo gaat de energie van de plant niet naar zaad maken, maar naar de energieopslag in de bol. Het volgende jaar zal de plant beter bloeien. 

  Ziektes Kogellook88b94bb668348869468f2d5a1508b0ee_medium.

  Kogellook is, zoals de meeste planten uit de Lookfamilie relatief sterk en  heeft  doorgaans weinig last heeft van ziektes en insecten, met uitzondering van bladluis. Soms kan de plant last hebben van bladschimmels als de plant niet voldoende ruimte rondom heeft voor beluchting óf als er gedurende langere tijd bieslook, ui, prei en knoflook. op een plek is geteeld.

  Allium sphaerocephalon vermeerderen

  De Kogellook kan gemakkelijk worden vermeerderd door de plant in het voorjaar te zaaien. De bloei verschijnt dan pas in het tweede jaar. Daarnaast kun je de bolletjes in het najaar opgraven en de jonge broedbollen apart uitpoten. 

  Kogellook kopen

  Allium sphaerocephalon wordt in webshops en in tuincentra te koop aangeboden als bol, soms ook als zaad. 

  Kogellook

  Een bijzondere ui die veel wildleven aantrekt in de tuin.

 • End of content

  No more pages to load