• Kogelboterbloem: verzorging, standplaats en vermeerderen van Trollius chinensis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Kogelboterbloem, Trollius chinensis die vanaf eind mei tot ver in juni bloeit met prachtige diep oranjegele bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen van de Kogelboterbloem en wat zijn de beste Kogelboterbloemen om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Trollius

  Kogelboterbloem of Globebloem

  De Kogelboterbloem is een kruidachtige vaste plant uit de familie van de boterbloemen (Ranunculaceae). In het wild vinden we deze plant in enorme aantallen in China en Siberië, in vochtige graslanden, die ze als ze bloeien, helemaal goudgeel kleuren. In China wordt de Kogelboterbloem al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde onder meer voor goed oogzicht en voor het bestrijden van zwellingen.

  Er wordt speciale thee gemaakt van de gedroogde bloemen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aan getoond dat de plant sterke antibacteriële, ontstekingsremmende, antivirale en zelf kanker bestrijdende eigenschappen heeft. 

  Etymologie Trollius chinensis

  De botanische naam van de Kogelboterbloem is Trollius chinensis. De geslachtsnaam Trollius is Latijn en is afgeleid van het woord ‘trulleus’ wat je kunt vertalen als ‘rond vat’ en verwijst naar de vorm van de bloemen. De soorttoevoeging ‘Chinensis’ is Latijn en en verwijst naar de de vindplaats, het noordoosten van China.

  e9c895fbeab855c8ce43509e970b5a0a_medium.

  In het Engels wordt Kogelboterbloem aangeduid met de naam Chinese Globe flower. In Frankrijk noemen ze de Kogelboterbloem Trolle de Chine. In Duitsland wordt de naam Chinesische Trollblume gebruikt. 

  Is Kogelboterbloem giftig?

  Alle Trollius soorten zijn giftig, maar de bittere smaak maakt dat ze niet gauw per ongeluk gegeten zullen worden. Van de thee die wordt gemaakt van de bloemen is het raadzaam om niet meer dan één kopje per dag te drinken. Zwangere vrouwen kunnen deze thee beter niet drinken. 

  41cde073c38e0699886c98973018a8e1_medium.

  Beschrijving Kogelboterbloem

  De Kogelboterbloem is een maximaal veertig centimeter hoge, pollenvormende plant. De bloemstengels kunnen wel tachtig centimeter lang worden en bevatten spectaculaire oranjegele bloemen die een waar kunstwerk uit de natuur zijn. De bloeitijd van Kogelboterbloem loopt van eind mei tot en met juni en soms zelf nog in juli. De bloemen vallen vooral op door de rechtopstaande honingnapjes die langer zijn dan de meeldraden en de plant een kunstzinnig uiterlijk geven. De oranjegele kleur van de bloemen valt van verre al op. Na de bloei verschijnt het zaad. 

  5c8a48a15dc60e90b3c3e02e27995923_medium.

  Toepassing Kogelboterbloem in tuinen

  De Kogelboterbloem is een plant voor de bloeiende border, die in de zomer veel water nodig heeft, maar in de winter, als het vriest, juiste droge voeten wil hebben. Dat maakt dat sommige mensen ze lastig vinden. Zelf heb ik ze aan de vijver staan en daar bloeien ze elk jaar. Er zijn een paar prachtige cultivars te verkrijgen in tuincentra en op het web:

  • Trollius chinensis, wildvorm
  • Trollius chinensis 'Golden Queen’, met extra grote bloemen
  • Trollius chinensis 'Morning Sun’, compact groeiend

  Standplaats en planten Kogelboterbloem

  Kogelboterbloem heeft behoefte aan een zonnige, warme standplaats maar kan best tegen een klein beetje schaduw. Zorg voor een goed doorlatende, voedselrijke, compostrijke grond voor het beste resultaat. 

  b0f4f52c444fb9747be3ffb68a70b635_medium.

  Snoeien Kogelboterbloem

  Kogelboterbloem hoeft niet te worden gesnoeid. In herfst kan het vergeelde loof worden weggeknipt en op de composthoop worden gegooid. 

  Vermeerderen Kogelboterbloem

  Het is redelijk eenvoudig de Kogelboterbloem te vermeerderen uit zaad. Leg de zaden eerst een tweetal maanden in de koelkast om een koudeperiode te imiteren en zaai ze daarna uit in vochtige maar niet natte grond. Dek het bakje af met plastic. Het ontkiemen is zeer onregelmatig en kan één tot twaalf (!) maanden duren. 

  Kogelboterbloem

  Deze eyecatcher heeft echt heel mooie bloemen!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

   

 • End of content

  No more pages to load