• Kogelbloem: standplaats, verzorging, snoeien en kopen van Cephalanthus occidentalis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de Kogelbloem, Cephalanthus occidentalis, een bloeiende heester met prachtige, kogelronde bloemen. Hoe verzorg je Kogelbloem, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je ze zaaien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Heester, Bijenplant, oeverplant, Vlinderplant

  Kogelbloem

  Cephalanthus is een geslacht van zes heesters uit de koffiefamilie of Rubiaceae, een geslacht dat we voornamelijk  in tropische delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika vinden. De bladverliezende sierheester Cephalanthus occidentalis echter, groeit in Midden- en Noord-Amerika, in de Verenigde Staten en Canada, aan de waterkant, in moerassige gebieden, greppels en gebieden die regelmatig overstromen. De Noord-Amerikaanse indianen gebruikten de bast van de struik tegen allerlei kwaaltjes maar de effectiviteit daarvan is hoogst twijfelachtig. Er worden twee ondersoorten onderkend

  • Cephalanthus occidentalis var. occidentalis
  • Cephalanthus occidentalis var. californicus

  be37d03221f54a1f50f87b2e131ad7c7_medium.

  Etymologie Cephalanthus occidentalis

  De botanische benaming van Kogelbloem is Cephalanthus occidentalis. De geslachtsnaam “Cephalanthus” is samengesteld uit de Griekse woorden “cephale” of “hoofd” en “anthos” of  “bloem”, met andere woorden “bloemhoofd” en verwijst naar de ronde bloemvorm. De soortnaam “occidentalis” is Latijn en betekent “westelijke”, omdat deze plant op het westelijk halfrond voorkomt.

  De Nederlandse naam Kogelbloem verwijst naar het bloemhoofd. In het Engels wordt deze heester Buttonbush of Honey-bells genoemd. In Duitsland noemen ze haar Knopfbusch en in Frankrijk gebruiken ze de namen Bois bouton of Céphalante d’Occident.

  Beschrijving Kogelbloem 

  Kogelbloem is een heester die in het wild twee tot maximaal vijf meter hoog wordt.Veel cultivars blijven kleiner. De struik is bij dicht vertakt met roodbruine stengels. De ovale tot lancetvormige bladeren, die laat in het voorjaar verschijnen, staan paarsgewijs aan de stengels.

  Van juni tot en met augustus verschijnen de prachtige, ronde bloemhoofden met diameter van twee centimeter, die elk weer bestaan uit tientallen kleinere, zoet geurende bloempjes.  Ze verkleuren terwijl ze zaad aanmaken, langzaam tot rood en daarna roodbruin.  Het zaad is decoratief. 

  Is Kogelbloem giftig?

  Kogelbloem is giftig.

  Is Kogelbloem winterhard?

  Cephalanthus occidentalis var. occidentalis is absoluut winterhard en verdraagt temperaturen tot -25 graden Celsius. Cephalanthus occidentalis var. californicus is gevoeliger voor vorst en verdraagt temperaturen tot maximaal -10 graden Celsius. Helaas wordt in tuincentra meestal de laatste aangeboden en die is niet helemaal geschikt voor het Nederlandse klimaat. Zorg dus dat je Cephalanthus occidentalis var. occidentalis koopt.  

  Toepassing Kogelbloem in de tuin

  Kogelbloem is een opvallende plant voor vijvertuinen en kan behalve aan de vijverrand zelfs met de voeten in het water  staan. Het is een prima drachtplant voor honingbijen en vlinders. In gewone siertuinen groeit d struik ook maar de grond mag nooit uitdrogen. 

  Kogelbloem vermeerderen

  Kogelbloem is vrij eenvoudig te stekken. Zowel voorjaarstek op zacht hout in vochtige grond als een winterstek in iets drogere grond is vrij succesvol. Ook kun je de plant gemakkelijk afleggen. Het zaaien is ook eenvoudig: leg de rijpe zaden gewoon op een vochtige plek en druk ze iets in de grond.

  Kogelbloem snoeien, hoe en wanneer

  Snoei is niet persé nodig tenzij je de plant in grootte wilt beperken. In het voorjaar kun je deze plant helemaal tot aan de grond terugsnoeien als je de plant helemaal wil verjongen. Het snoeisel is geschikt voor de composthoop

  Kogelbloem standplaats, grondsoort en planten

  De Kogelbloem heeft behoefte aan een zonnige, maar vooral vochtige  standplaats met humusrijke grond. Plant Kogelbloem op een afstand van minimaal 60 centimeter van andere planten.

  Kogelbloem ziektes en plagen

  De Kogelbloem is een sterke struik die nauwelijks last heeft van ziektes

  Kogelbloem kopen

  Kogelbloem wordt regelmatig, tegen een geringe prijs, aangeboden in tuincentra.  

  Kogelbloem 

  Cephalanthus occidentalis, interessante bloeiwijze!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load