• Koeienoog: verzorging, standplaats, snoeien en vermeerderen van Telekia speciosa

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de machtige Koeienoog, Telekia speciosa die vanaf eind mei tot ver in juni bloeit met prachtige grote oranjegele bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen van de Koeienoog en waar kun je Koeienoog kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Telekia

  Koeienoog

  Koeienoog is een imponerend grote, vaste plant uit de Composietenfamilie (Compositae). In het wild vinden we deze plant in de Karpaten en in de Kaukasus, op vochtige plekken, vaak aan de randen van bossen en op open plekken in het bos. In Polen worden gedroogde bloemen gebruikt om thee van te zetten tegen verhoogd cholesterol en suikerziekte. In Roemenië wordt de plant gebruikt tegen ontstekingen, alsmede bij aandoening van de lever en de urinewegen.

  ad4e28f3bb6d885a389cd19d56517ae3_medium.

  Etymologie Telekia speciosa

  De botanische naam van de Koeienoog is Telekia speciosa. De geslachtsnaam Telekia is Latijn en is een eerbetoon aan de Hongaarse graaf en ontdekkingsreiziger Sámuel Teleki de Szék. De soorttoevoeging ‘Speciosa’ is eveneens Latijn en betekent ‘spectaculair’. Vaak wordt Koeienoog nog aan geboden onder de oude botanische naam Buphthalmum speciosum.

  d876e30e4a669673c1d40f8c5adc52d7_medium.

  In het Engels wordt Koeienoog aangeduid met de naam Heartleaf Oxeye of Yellow Oxeye. In Frankrijk noemen ze Koeienoog Télékie élégante. In Duitsland wordt de naam Telekie gebruikt. 

  Is Koeienoog giftig?

  Telekia is niet giftig maar geen enkele onderdeel van de plant is eetbaar.  

  Beschrijving Koeienoog

  De Koeienoog is een 150 tot 200 centimeter hoge plant die groeit vanuit een rozet. De plant heeft dikke, holle, fijn behaarde stengels met een afwisselende bladstand, aan elke knoop van de stengel één blad. De hartvormige, getande bladeren kunnen dertig tot veertig centimeter lang worden.

  602d647091da7c3ebc52d951183f8bb0_medium.

  Onderaan de stengels hebben die bladeren steeltjes, boven aan de stengel niet. De bloemen hebben een diameter van zeven tot tien centimeter. Zoals bij alle bloemen uit de Composietenfamilie bestaat het hart uit talloze kleine bloempjes, omgeven door een krans van kroonbladeren. De laatste zijn geel en het hart is oranjegeel gekleurd. Na de bloei verschijnt het pluizige zaad. 

  Is Koeienoog winterhard?

  Koeienoog is winterhard tot 25 graden onder nul.

  Toepassing Koeienoog in tuinen

  De Koeienoog is een plant voor achter in de bloeiende border, liefst tegen een achtergrond van struiken of andere hoge planten zoals Purper leverkruid. Koeienoog trekt tal van nectarzoekers aan zoals hommels, honingbijen en vlinders en is daarom erg op zijn plaats in de natuurlijk tuin. De plant komt het beste tot zijn recht in een wat grote groep van vijf á zeven stuks. 

  6b07c2a9f715455a2b0ab01106a5c3ac_medium.

  Standplaats en planten Koeienoog

  Koeienoog heeft behoefte aan een zonnige, warme standplaats maar kan tegen een klein beetje schaduw. Zorg voor een goed water doorlatende, voedselrijke en compostrijke grond voor mooi blad en rijke groei. 

  Snoeien Koeienoog

  Koeienoog hoeft niet te worden gesnoeid. In herfst kan het vergeelde loof worden weggeknipt en op de composthoop worden gegooid. Uitgebloeide bloemen zijn uiterst decoratief maar dienen te worden verwijderd als je niet wil dat de plant zich uitzaait in de tuin. Bovendien lokt het wegknippen van uitgebloeide bloemen nog een nabloei uit. 

  6334c216a27e8a6e03d68475ee649d05_medium.

  Vermeerderen Koeienoog

  Het is redelijk eenvoudig de Koeienoog te vermeerderen uit zaad. Zaai ze uit in vochtige maar niet natte grond. Dek het bakje af met plastic. Het ontkiemen duurt doorgaans tussen de twee en vier weken. Daarnaast is de plant met enige moeite te scheuren. Gebruik hiervoor een spade. 

  Koeienoog kopen

  Koeienoog is een grote plant die je zelden aantreft in tuincentra maar via webshops kun je deze plant gemakkelijk kopen. 

  aa5f6061d1acf38d89aa92c682ba0e37_medium.

  Koeienoog

  Deze eyecatcher heeft echt heel mooie bloemen!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.