• Knikkend nagelkruid, beschrijving, verzorgen, planten en vermeerderen van Geum rivale

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Vijvaria. In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval Knikkend nagelkruid of Geum rivale een prachtige, bloeiende inheemse oeverplant.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Geum, Oeverplant, RobsTuinplanten

  Knikkend nagelkruid40d67cf49b6775c3186d6e12f4cf4edf_1399406

  Knikkend nagelkruid is een kleine vaste plant die behoort tot de familie van de rozen of Rosaceae.

  We zien deze plant vooral op vochtige plaatsen aan de waterkant,  in bossen of weiden.

  Het eerste deel van de Nederlandse naam Knikkend Nagelkruid is gebaseerd, op de van een geknipte stengel, neerhangende bloemen. Het tweede deel van de naam, Nagelkruid, is gebaseerd op de vruchtjes van de planten die lijken op kleine nageltjes.198d539741ede4aabab8298822aa98be_1399406

  Etymologie Geum rivale

  De wetenschappelijke benaming is Geum rivale. Het woord Geum is afgeleid van het Griekse geuo wat je vrij kunt vertalen als een aangename smaak. Het verwijst naar de aromatische smaak van de wortels van sommige Geumsoorten.

  De toevoeging Rivale is weer afgeleid van het Latijnse rivulus of beekje en verwijst naar de meest gebruikelijke vindplaats van Knikkend nagelkruid, aan de waterkant.

  De foto's van Knikkend Nagelkruid zijn allen gemaakt in het prachtige  Kew Gardens in Londen.

   

  Beschrijving Knikkend nagelkruid

  Knikkend nagelkruid is een ongeveer vijftien centimeter hoge plant met tot dertig centimeter lange bloemstengels. De bladeren van Knikkend nagelkruid zijn verschillend aan de basis ten opzichte van de die bladeren aan de stengels maar het zijn steeds samengestelde bladeren.

  In de periode van mei tot en met juli verschijnen de talrijke, licht geurende, klokvormige bloemen die haast bescheiden, alsof ze niet gezien willen worden, naar beneden hangen van een sterkbehaarde, geknikte stengel. De kleur van de bloemen is een soort van purperrode, behaarde kelk, met een bleekoranje kroon en heel veel meeldraden. Na de bloei verschijnen de zaden die zich gemakkelijk verspreiden doordat ze aan schoenen, kledingstukken en dieren blijven haken.

  Knikkend nagelkruid in de vijver

  Knikkend nagelkruid is een typische plant voor de vochtige oever, voor de vijverrand. Vooral geplant in een groep komen ze heel mooi uit. Plant ze niet naast grote, woekerende planten maar naast planten die langzaam groeien zoals de gewone dotter. Knikkend nagelkruid is op zijn mooist als het een zonnige standplaats krijgt maar kan enige schaduw verdragen.

  Heel mooi zijn ook de cultivars:

  • Geum rivale 'Album', met witte bloemen
  • Geum rivale 'Flames of Passion', met rode bloemen

  Knikkend nagelkruid vermeerderen53a09bdc85c8f9e7c499bed3f235f261_1399406

  Knikkend nagelkruid is een plant met zeer kiemkrachtig zaad. De planten verspreiden zich gemakkelijk door de tuin als de zaden niet verwijderd worden.

  Daarnaast kan Knikkend nagelkruid in het najaar worden opgegraven en vervolgens gescheurd. De delen kunnen dan weer worden geplant en groeien uit tot mooie nieuwe planten.

  Knikkend nagelkruid

  Een prachtige inheemse vijverplant met bijzondere, ingetogen bloemen!

 • End of content

  No more pages to load