• Klipbloem, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Crassula rosularis

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de Klipbloem, Crassula orbicularis var. Rosularis, een aantrekkelijke  vetplant die steeds vaker te koop wordt aangeboden. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Crassula, Vetplant, Succulent

  Klipbloem

  Crassula is een uit 200 soorten bestaand geslacht van planten uit de vetplantenfamilie of Crassulaceae, voornamelijk afkomstig uit Zuid-Afrika en Madagaskar. De kamerplant Crassula rosularis is afkomstig uit Zuid-Afrika en Swaziland. In het wild vinden we deze Crassula of rotsen en kliffen, vaak tussen stenen of in spleten waar het zaad ontkiemd in pollen mos. Op deze plekken heersen vrij extreme temperaturen van heel heet tot net onder het vriespunt. De verzorging van deze plant is vrij eenvoudig.

  Crassulacean Acid Metabolisme of CAM 

  Alle Crassula soorten hebben een bijzonder eigenschap.  Om waterverlies tegen te gaan zijn de stomata, de huidmondjes, van Crassula soorten overdag gesloten en openen alleen ’s nachts om CO2 op te nemen uit de atmosfeer. De meeste planten doen de fotosynthese overdag en produceren daarom ook overdag zuurstof. Door gebruikt te maken van het zogenaamde Crassulacean Acid Metabolisme of CAM vindt de fotosynthese ’s nachts plaats en produceren Crassulas dan zuurstof. Daarom is deze plant heel geschikt voor de slaapkamer. 

  46fd907f7aba487f03408fc6254f8e20_medium.

  Etymologie Crassula rosularis

  De botanische naam van de Klipbloem is Crassula orbicularis var. Rosularis al wordt de plant meestal aangeboden onder de naam Crassula rosularis. De geslachtsnaam Crassula is afgeleid van het Latijnse “crassus” of “dik” en verwijst naar de dikke, vlezige bladeren en de dikke stengels. De variëteitnaam “orbicularis” is een samentrekking van het Latijnse “orbis”  of “cirkel, schotel”  en “ulus” of “klein”.  De soortnaam verwijst naar de vorm van de bladeren. De naam “Rosularis” is afkomstig van het Latijnse “rotatus” en betekent “wielvormig”, en verwijst naar de platte, rozetvormige groeiwijze. 

  De Nederlandse naam Klipbloem is afgeleid van de Zuid-Afrikaanse naam Klipblom. Daarnaast worden de namen Vetblad , Dikblad, Jadeboom en Geldplant gebruikt. In het Engels wordt de plant aangeduid met de naam Stonecrop. In het Duits gebruiken ze de naam Dickblatt en in Frankrijk eenvoudigweg Rosularis. 

  Beschrijving Klipbloem

  De klipbloem is een plant die in het wild ontelbare variaties voorkomt, van langwerpige bladeren tot ovale, ronde of stompe bladeren, met de kleuren groen, grijsgroen rood. Zelfs voor specialisten is het bijzonder moeilijk de exacte variëteit te herkennen. Crassula rosularis groei in stervormige rozetvorm, met ondiepe wortels. De plant heeft langwerpige, lancetvormige bladeren groene tot rode bladeren. Hoe meer zon, des te roder ze worden. In het voorjaar, na een rustperiode, verschijnen de kleine witte, stervormige bloempjes op roodgekleurde stengels. Crassulas worden bestoven door vliegjes en de bloemen ruiken dan ook niet echt lekker, maar dat merk je alleen als je er met je neus vlak boven bent. 

  997b388c1602138e911925bfc501ea87_medium.

  Bloeitijd Crassula

  De Klipbloem bloeit normaal gesproken van november tot in december maar in de winkel krijg je ze bijna het hele jaar door bloeiend. Na de bloeitijd dient de plant een rustperiode te krijgen met wat lagere temperaturen, minder water en géén voeding.

  Is de Klipbloem Giftig?

  De Klipbloem is niet echt giftig. Sommige mensen krijgen een allergische reactie, rode huid, als ze in contact komen met het sap van de plant. De plant kent geen medicinale toepassingen. 

  Standplaats en verzorging Klipbloem

  Klipbloem heeft een lichte standplaats nodig, maar geen felle zon. In zomer kun je de Klipbloem gewoon buiten zetten, maar op en plek met wat gefilterd licht, onder een struik. Als je ze tegen november naar binnen haalt, heeft de plant een koudere periode meegemaakt en zal daarna direct gaan bloeien. 

  Planten en bemesting Klipbloem

  De Klipbloem kan het beste in gewone cactusgrond worden geplant. Verpot de plant elk jaar in een pot die slecht een beetje groter is dan de vorige. Tijdens het verpotten verwijder je, wat van de oude grond en vervang je deze door nieuwe. Bemest de Klipbloem, maar alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare cactusmest.

  Temperatuureisen Klipbloem

  Crassula kan gewoon op kamertemperatuur worden gehouden. Het is echter een sterke plant en kan van april tot en met november in de tuin. In de winter kan de plant het beste wat koeler gehouden worden, liefst rond de 15 graden Celsius. 

  Water geven en sproeien Klipbloem

  De Klipbloem is een succulent die je af en toe een flinke scheut water geeft en tussendoor laat je de kluit uitdrogen.

  Ziektes Klipbloem

  Een Crassula heeft nauwelijks last van ziektes. Het grootste gevaar is te veel water geven waardoor de wortels rotten. Alle Crassulas zijn bevattelijk voor wolluis.

  Klipbloem vermeerderen door stek

  De Klipbloem kan het beste worden vermeerderd door stek. Deze plant maakt voortdurend uitlopers aan en deze kunnen van de plant worden afgesneden. Leg ze eenvoudig bovenop de grond van de moederplant en zodra de wortels verschijnen, doorgaans binnen vier weken, kun je ze oppotten. 

  ae164020069dc4424441afa1f9a3a2de_medium.

  Klipbloem kopen

  De Klipbloem is voor betrekkelijk weinig geld, te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. 

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Klipbloem en Feng Shui

  De Klipbloem is volgens de Feng Shui leer een plant die bij uitstek geschikt is voor de studeerkamer. De plant neemt slechte energie weg en verhoogt de alertheid waardoor je beter kun studeren. 

  Klipbloem

  Een dankbare, gemakkelijk te  verzorgen  kamerplant.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load