• Klimop: standplaats, verzorging, vermeerderen en snoeien van Hedera helix

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Klimop of Hedera helix, een klimplant die in het najaar bloeit en een belangrijke bijenplant. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en stekken van de Klimop en wat zijn de beste Klimop soorten om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Klimplant, Hedera, Klimop, Bijenplant.

  Klimop

  Klimop is een groenblijvende, inheemse klimplant, Klimop behoort officieel tot de lianen, omdat de plant bomen gebruikt als steun. Klimop houdt zich vast met dunne hechtwortels. Van nature komt Klimop voor in Europa en Azië maar door introductie van de mens komt Klimop nu ook in Noord-Amerika en Oceanië voor. De Nederlandse naam Klimop is een verwijzing naar de groeiwijze langs muren en bomen maar er zijn tientallen namen in omloop zoals boomveil, eikloof en ifte.

  1c330dae00ecaf5fe03185c0473211ed_medium.

  Van oudsher is Klimop erkent als medicinale plant voor zowel inwendig als uitwendig gebruik. Zo maakte men vroeger lepels van het hout van de klimopplant omdat dat verkoudheden en keelpijn zou voorkomen. Ook werden er tal van aftreksel gemaakt van de bladeren van de plant vanwege de antibacteriële en schimmelwerende werking.Klimop, Hedera helix

  Etymologie Hedera helix

  De botanische naam van Klimop is Hedera helix maar de synoniemen Hedera acuta, Hedera arborea, Hedera baccifera en Hedera grandifolia worden ook gebruikt.

  De geslachtsnaam Hedera is de oude Latijnse naam voor Klimop.

  De soorttoevoeging Helix is afgeleid uit het Oudgrieks en betekent “spiraal”, een verwijzing naar de groeiwijze.

  Beschrijving Klimop

  Klimop groeit met twintig tot dertig meter lange houtige stengels met speciale hechtwortels. De hechtwortels, een vorm van luchtwortels scheiden een lijmachtige substantie af die helpt bij het zich vasthechten. De donkergroene bladeren hebben een wasachtig oppervlak, zijn vijflobbig en hebben afwisselende bladstand. Hoewel de plant als een klimplant groeit gaat de plant in volwassen vorm ,na ongeveer tien tot vijftien jaar,  over in een struikvorm. De plant bloeit in de herfst om vervolgens witte bessen te vormen die later donkerblauw tot zwart kleuren.

  Toepassing Klimop in de tuin

  In tuinen wordt Klimop vooral toegepast om muren en tuinafscheidingen te laten begroeien. De dichte bladeren van Klimop zijn prima nest- en rustplaatsen voor vogels zoals de merel. Vlinders gebruiken de planten als rustruimte voor de nacht en de bloemen trekken, als één van de laatste nectarleveranciers van het jaar, veel nachtvlinders, bijen en hommels aan.

  De bessen worden gegeten door de merel. Op graven wordt Klimop vaak aangeplant als symbool van eeuwig leven en onsterfelijkheid omdat de plant honderden jaren oud kan worden. Klimop kan ook als grondbedekker worden gebruikt. Er zijn een aantal aantrekkelijke cultivars voor onze tuinen:

  • Hedera Helix 'Arborescens', struikklimop
  • Hedera Helix 'Duckfoot', blad in de vorm van een eendepoot
  • Hedera Helix 'Glacier', grijsgroen blad met een witte rand
  • Hedera Helix 'Goldheart', langzaam groeiend , goudgroen blad
  • Hedera Helix 'Kolibri', langzaam groeiend, klein, wit-groen blad
  • Hedera Helix 'Woerner', donker blad met lichte nerf

  Beschadigt Klimop muren of bomen?

  Op gladde oppervlakten zal Klimop de muur niet beschadigen. Immers de hechtwortels houden zich slechts vast. Indien de muur scheuren of gaten vertoond zal de Klimop hier doorheen groeien en daardoor de muur verder beschadigen. Het blad van Klimop beschermd de muren tegen regen maar vochtige muren blijven juist langer nat.3f4855a5b9be5d2c9fe6ada8240300d8_medium.

  Klimop beschadigd bomen niet, in die zin dat het geen stoffen aan de boom onttrekt. Bij stormen kan een boom meer wind vangen en daardoor eerder vallen. Indien we Klimop niet in toom houden dan zal de klimop steeds zwaarder worden en de takken van de boom kunnen eerder breken.

  Standplaats en planten Klimop

  Klimop is een plant uit de bossen en kan dus prima met schaduw overweg. Echter ook in de volle zon en in de halfschaduw groeit deze plant. Voedzame en humusrijke is belangrijk. Gebruik daarom vijftig procent compost in het plantgat. Het is raadzaam om Hedera één keer per jaar te bemesten met organische mest.

  Klimop snoeien

  Het snoeien van Klimop kan het beste plaats vinden in april of september. De plant kan moeiteloos worden gesnoeid met een snoeischaar en een takkenschaar voor de dikkere takken. Wil je Klimop verwijderen uit de tuin dan dien je de wortel op te graven.

  Klimop vermeerderen  

  Niets zo gemakkelijk als Hedera stekken. Snij in de periode mei tot en met september een scheut, het uiteinde van een rank, af en zet deze in een glas met enkele centimeters water. We noemen dit een waterstek. Binnen vier weken ontwikkelen zich de wortelen en kan de plant worden uitgeplant.

  08a79c706a81f4d3f1d044c63ad02b3e_medium.

  Gebruik en stek van een niet bloeiende plant voor een klimversie en een stek van een bloeiende plant voor een sterkvorm hedera. Klimop kan ook worden gezaaid maar dan behoudt de plant niet altijd zijn specifieke kenmerken. Cultivars dienen daarom altijd gestekt te worden.

  Klimop

  Een onverwoestbare plant.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load