• Klimop als kamerplant, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van hedera helix

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Kamerklimop, hedera helix, de grondbedekker, klim- of hangplant met de prachtige bonte, witgroen gevlekte bladeren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze kamerplant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Klimop

  Kamerklimop

  Klimop is een groenblijvende, inheemse klimplant uit de klimopfamilie of Araliaceae, net als de bekende Vingerplant. Klimop behoort officieel tot de lianen, omdat de plant bomen gebruikt als steun. Klimop houdt zich vast met dunne hechtwortels. Ofschoon van nature een tuinplant, zijn er in de loop der tijden tal van klein blijvende cultivars ontwikkeld die goed tegen wat warmere, droge lucht kunnen en daardoor bij uitstek geschikt zijn voor de huiskamer. Klimop wordt gebruikt als hangplant of grondbedekker, soms solitair, soms als onderdeel van een plantenbak.  

  60ead0074cf4783ddca80115ec3ed2a8_medium.

  Symboliek klimop

  Klimop kent een eeuwenoude symboliek die teruggaat tot Keltische en oud-Griekse rituelen. De Romeinse god Bacchus wordt vaak afgebeeld met een van klimop gemaakte lauwerkrans. Als symbool van trouw werden in Griekenland lauwerkransen van Klimop aan past getrouwden gegeven als symbool van eeuwigheid en trouw, dezelfde reden waarom ze ook vaak op begraafplaatsen worden aangeplant.

  Etymologie Klimop

  De botanische naam van Klimop is Hedera helix maar de synoniemen Hedera acuta, Hedera arborea, Hedera baccifera en Hedera grandifolia worden ook wel gebruikt. De geslachtsnaam Hedera is de oude Latijnse naam voor Klimop, waarvan de waarschijnlijke herkomst het Griekse “hédra” of "zitten" is. De soortnaam Helix is afgeleid uit het Oudgrieks en betekent “spiraal”, een verwijzing naar de groeiwijze.

  Beschrijving Klimop

  De Klimop is een plant met een lange stengels met speciale hechtwortels waaraan vijflobbig bladeren groeien met een afwisselende bladstand . De bladeren zijn groen maar er zijn ook cultivars met  onregelmatig wit, bruin, crème en groen tinten, met een vlekken en stippen patroon.

  6c5e5556bdf91367f99bcd12bc8ff752_medium.

  Is de Klimop Giftig?

  Klimop is giftig en kan allergische reacties oproepen, als het in wondjes terecht komt of in de ogen. De plant is giftig bij inname en de plant bevat geen eetbare delen. Pas op met Klimop bij zowel kinderen als huisdieren.

  Standplaats en verzorging Klimop

  Klimop is een plant die een voorkeur heeft voor een lichte en koele standplaats zonder directe zon. Zet of hang de plant een meter van het raam af, op het noorden, oosten of westen, of in een badkamer of toilet achter een matglas.

  Klimop snoeien

  Kamerklimop bestaat uit soorten die niet al te groot worden.  DE plant kan echter het gehele jaar door gesnoeid worden. Snoei verjongd de plant. Snij een stengel gerust terug tot vijftien centimeter. De top kan worden gestekt.

  Planten en bemesting Klimop

  De Klimop kan het beste in twee delen gewone kamerplantengrond met één deel bladcompost worden geplant. Bemest de Klimop, alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare kamerplantenmest. Verpot de plant jaarlijks, waarbij je een groot deel van de potgrond vervangt door nieuwe.

  4dd8ddc812c867847de35e8bc487c859_medium.

  Temperatuureisen Klimop

  De Klimop is een inheemse plant die niet te warm moet worden gehouden. Een koele plek is aan te raden. Van april tot en met november kan de plant buiten worden gezet. De Kamerklimop is meestal niet winterhard.

  Water geven en sproeien Klimop

  De Klimop is een plant die altijd vochtig, maar nooit te nat mag staan. In de winter hebben ze niet meer dan één keer per week water nodig en in de zomer twee keer per week. Het is aan te raden de plant één keer per week te sproeien.

  Ziektes Klimop

  Een Klimop heeft niet zo snel last van ziektes. Soms heeft de plant last van spint, wolluis of trips.

  Klimop vermeerderen

  De Klimop kan het worden vermeerderd door middel van stekken, een bezigheid die je het beste kunt doen in het voorjaar, als het groeiseizoen begint. Snij de stekken (stukken stengel van ongeveer 15 centimeter) schuin af, verwijder alle bladeren behalve het bovenste, doop ze in stekpoeder en zet ze in gewone zaai- en stekgrond.

  Klimop kopen

  De Klimop is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze af en toe bij supermarkten aangeboden. De volgende cultivars en hybriden zijn heel mooi:

  • Hedera helix 'Asterisk', handvormig, groen blad
  • Hedera helix 'Big Shot', goudgeel blad met een zweem van groen
  • Hedera helix 'Bettina', witgroen blad, compact groeiend
  • Hedera helix 'Curly Locks', gekroesd, groen blad
  • Hedera helix 'Little Hermann', grijsgroen, langgerekt blad
  • Hedera helix 'Jubilee', witgroen blad, miniatuur versie
  • Hedera helix 'Lady Kay', groen, min of meer rond blad, compact groeiend
  • Hedera helix 'Mint Kolibri', witgroen, gekruld blad
  • Hedera helix 'Spearpoint', spinachtig blad

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Klimop en Feng Shui

  De Klimop is volgens de Feng Shui leer een plant die door haar speelse vorm ruimtes verzacht en daarmee rustgevend werkt. Klimop is ideaal voor badkamer en toilet.  

  Kamerklimop

  Een onopvallende hangplant.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load