• Klimhortensia of Hydrangea anomala, standplaats, planten, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de Klimhortensia, de prachtige klimplant Hydrangea anomala subsp. petiolaris. Hoe verzorg je de Klimhortensia, waar kun je ze het beste planten, wat is de bloeitijd, hoe moet je ze snoeien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Hortensia, Hydrangea, Klimplant, Schaduwplant

  Klimhortensia

  De Klimhortensia is een niet invasieve maar snelgroeiende, bladverliezende, bloeiende klimplant die zich met hechtwortels een weg omhoog baant. Van oorsprong komt deze Klimhortensia uit Rusland, China, Japan en Korea. In de praktijk vinden we twee nauw verwante soorten in de handel met de naam Klimhortensia:

  • Hydrangea anomala
  • Hydrangea petiolaris

  De laatste wordt ook wel als ondersoort van Hydrangea anomala aangeduid: Hydrangea anomala subsp. petiolaris.

  Beschrijving Klimhortensia

  De klimhortensia is een tot twaalf meter hoge klimplant die klimt door middel van kleine luchtwortels op de stengels. Die luchtwortels hechten zich op muren en bomen. De grillig gevormde stengels zijn aanvankelijk groen, kleuren dan naar rood en bij het verhouten worden ze bruin. In principe is de Klimhortensia bladverliezend maar in een niet al te strenge winter blijven de bladeren aan de plant. De bladeren zijn min of meer ovaal, soms uitlopend in een puntje, en aan de zijden grof getand. 

  Wat we bij een Klimhortensia de bloem noemen is feitelijk een verzameling, een paraplu, van hele kleine crèmekleurige  bloempjes die tezamen een bolvormige bloemenscherm vormen. Daarom heen vind je de wat grotere witte bloemen die steriel zijn. Steriel wil zeggen dat ze niet voor de voortplanting bedoeld zijn, ze hebben uitsluitend als doel insecten aan te trekken. De bloeitijd van de Klimhortensia is mei - juni. Na de bloei verschijnen kleine kruikvormige zaaddoosjes die zaadjes met vleugels bevatten.

  Etymologie Hydrangea Anomala

  De wetenschappelijke naam van de Klimhortensia is Hydrangea Anomala. De geslachtsnaam Hydrangea, een samenstelling van de Griekse woorden "hydro" ofwel "water" en "angeion", ofwel "vat" of "kruik". Hydrangea betekent dus watervat en verwijst naar vorm van het vruchtkapsel. De soorttoevoeging ‘anomala’  betekent ‘afwijkend’ of ‘ongebruikelijk’ en verwijst naar de kruipende stengels, die heel anders zijn dan onze standaard Hortensia. De soorttoevoeging ‘Petiolaris’ verwijst naar de lange bladstelen, de zogenaamde ‘petiole’.

  Etymologie Klimhortensia

  De naam Hortensia is waarschijnlijk een eerbetoon aan Hortense van Nassau. De naam Klimhortensia verwijst naar de klimmende groeiwijze van deze hortensia.

  Toepassing Klimhortensia in de tuin

  adedb072df76c9fb1d5439c99b4bd11a_medium.

  De kracht van de Klimhortensia is dat de plant het juist goed in de schaduw en daar niet alleen goed groeit maar ook nog eens uitbundig bloeit Vaak worden ze daarom tegen muren en schuttingen aangeplant  op plekken waar ze geen of alleen in de ochtend of avond directe zon genieten. Ook worden ze tegen grote bomen aangeplant om de stam te laten begroeien. Klimhortensia kan in de schaduw ook als grondbedenker worden aangeplant. Voor de tuin zijn bijzondere cultivars gekweekt. Er zijn cultivars met prachtig blad, roze bloemen en in kleinere maten. Zo past er een Klimhortensia in elke tuin. De volgende raad ik je van harte aan:

  • Hydrangea anomala 'Brookside Littleleaf’, kleinbladige klimhortensia
  • Hydrangea anomala 'Crug Coral’, bronsgroen blad, lichtroze bloemen
  • Hydrangea anomala 'Silver Lining’, zilverbont blad
  • Hydrangea anomala 'Winter surprise’, in de herfst rood kleurend blad
  • Hydrangea petiolaris ‘Firefly’, geelgroen blad
  • Hydrangea petiolaris ‘Miranda’, groen blad met een gele rand

  Klimhortensia verzorging, grondsoort en planten

  De Klimhortensia houdt van goed gedraineerde maar altijd vochtige grond. Maak een ruim plantgat en verrijk de grond met 50% bladercompost en een handvol gedroogde koemest. Zorg er in de eerste maanden voor dat de grond nat blijft, daarna zal de plant voldoende wortels hebben aangemaakt. De plantafstand voor de Klimhortensia bedraagt ongeveer één meter. Gebruik elk najaar een goede mulch van boombladeren of schors om rond de plant te strooien. De beste standplaats voor de Klimhortensia is in de (half)schaduw. 

  Klimhortensia snoeien

  Moet je Klimhortensia’s snoeien? De Klimhortensia is geen woekerende plant en kan gemakkelijk in toom worden gehouden met jaarlijkse snoei. Snoei bij voorkeur direct na de bloei zodat je daar nog van kunt genieten. Snoei liefst niet in de eerste twee jaar na het planten. Als je direct boven een bladknoop snoeit, zorgt dit ervoor dat de plant zijtakken aanmaakt en dus voller wordt. Eventuele dode of door ziektes aangetaste takken altijd zo snel mogelijk wegknippen. 

  Klimhortensia’s vermeerderen

  Klimhortensia’s zijn heel gemakkelijk zelf te vermeerderen. Er zijn drie methodes die ik zelf toepas: zaaien, stekken en afleggen.

  Klimhortensia zaaien

  De binnenste bloemen van de Klimhortensia vormen zaden. Deze kun je het beste in mei zaaien in gewone stekgrond.

  Hoe stek je een Klimhortensia?

  Klimhortensia’s zijn eenvoudig te stekken. Neem hiervoor in de nazomer nieuwe, nog buigzame takken van ongeveer 12 tot 15 centimeter lang. Verwijder alle bladeren, behalve de bovenste. Snij de onderkant schuin af, spoel de stek af met water en doop de onderkant dan in stekpoeder. Stekpoeder bevat een wortelgroeihormoon. Steek de stek dan in een pot met stekgrond en dek de pot af met een plastic zak. Na drie tot vier weken wortelt de stek en beginnen de bladeren te groeien. De plastic zak kun je dan verwijderen. 

  Klimhortensia afleggen

  Deze methode kan iedereen toepassen. Leg een van de onderste takken die dicht bij de grond groeien plat op de grond en gooi er een beetje aarde overheen. Leg daar een platte steen op. Na maand zullen de wortels aan de tak groeien. Deze methode werkt het best. 

  Klimhortensia ziektes

  Klimhortensia’s zijn over het algemeen sterke planten. Soms hebben ze last van slakken. Lees hier alles over slakken bestrijden. Trips en schuimcicades willen ook wel voor schade zorgen aan de bladeren.

  Klimhortensia

  De Klimhortensia is een mooie klimplant die niet woekert.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load