• Maagdenpalm, Vinca minor en Vinca major, beschrijving, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de bodembedekker kleine en grote maagdenpalm, Vinca minor en Vinca major, een schaduwplant die wintergroen is. Hoe verzorg je de maagdenpalm, waar kun je ze het beste planten, welke grond hebben ze nodig en hoe kun je Vinca vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Bodembedekker, Schaduwplant, Vinca, Wintergroen

  Maagdenpalm

  Maagdenpalm is een oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied afkomstige wintergroene bodembedekker die diep in het voorjaar bloeit. Hoewel we Maagdenpalm met name als tuinplant kennen komt Vinca ook in het wild voor in België en in mindere mate ook in Nederland. Maandenpalm behoort tot de maagdenpalmfamilie of Apocynaceae. In Australië, Nieuw Zeeland en Californië wordt Maagdenpalm als een probleemplant gezien die inheemse soorten verdrijft.

  De naam Vinca is afgeleid van het Latijnse woord `vincire`, ofwel vastbinden. Die naam heeft de plant gekregen omdat de lange, buigzame uitlopers van met name grote Maagdenpalm  vroeger werden gebruikt  om guirlandes mee te maken. Je kunt er gemakkelijk bloemen mee vastbinden.43b0cbb2d36d75911ebfeff6844f5a0c_1396773

  Er zijn twee soorten Maagdenpalm, die heel geschikt zijn voor de tuin:

  • Kleine maagdenpalm, wetenschappelijke benaming Vinca minor
  • Grote maagdenpalm, wetenschappelijke benaming Vinca major

  Beschrijving Maagdenpalm 

  Vinca minor is een plant met lange uitlopers die op de grond liggen. Vinca major staat iets meer rechtop. De beide Maagdenpalm soorten echter lijken behoorlijk op elkaar. Grote Maagdenpalm heeft wat grotere bladeren en bloem. De talrijke bloemen hebben vijf bloemblaadjes.

  Toepassing Maagdenpalm in de tuin

  Maagdenpalm is een prima tuinplant die vooral gebruikt wordt als snelgroeiende bodembedekker die weinig onderhoud nodig heeft. Daarom en vanwege het feit dat ze wintergroen zijn, komen we maagdenpalm ook nogal eens tegen in kerkhoven. Op droge plekken worden ze aangeplant om het vocht in de grond beter vast te houden en zelfs in sommige gebieden als brandvertrager.

  Maagdenpalm groeit onder bomen, waar het voor gras te donker is. In de tuin worden ze met name op dat soort plekken aangeplant. Er zijn heel veel cultivars beschikbaar voor de tuin. Zo zijn er wit, roze, blauw en paars bloeiende planten en planten met afwijkende bladkleuren zoals witbonte en goudbonte varianten. Ook zijn er dubbelbloemige cultivars.

  Maagdenpalm verzorging, grondsoort en planten

  Maagdenpalm doet het prima op een standplaats met schaduw of halfschaduw. Zorg voor een vruchtbare, goed gedraineerde, grond. Hoewel ze redelijk wat vocht nodig hebben doen ze het ook goed bij droogte, mits ze voldoende geworteld zijn. Zorg voor voldoende plantafstand voor deze snelle groeier en gebruik niet meer dan vier planten per vierkante meter. Als Maagdenpalm te groot wordt kun je ze gewoon met een schaar bijknippen.

  De geneeskracht van kleine maagdenpalm

  In de alternatieve geneeswijze wordt er onder meer thee gezet van kleine Maagdenpalm. Dat is zeer onverstandig want Maagdenpalm is giftig. Weliswaar zitten er in met name Vinca rosea stoffen die gebruikt worden  in de strijd tegen kanker maar laat je niet door homeopathische kwakzalvers verleiden om Maagdenpalm thee te drinken. Maagdenpalm kan buikkrampen veroorzaken en zelfs hartfalen…

  Maagdenpalm vermeerderene60f71aed94f83347a5276c6956fc8bd_1398713

  Vinca is heel gemakkelijk te stekken. Neem een uitloper en knip die op ongeveer 10 centimeter lengte af, net onder een knoop. Snij het punt schuin doormidden met een scherp mes en doop het uiteinde in stekpoeder.

  Vaak hebben uitlopers al wortels gevormd op de grond. Deze kun je natuurlijk ook gebruiken. Knip ze door, direct achter de wortels en plant het in een pot met voedzame grond.

  Succes verzekerd!

  Maagdenpalm

  Een bijzondere tuinplant met prachtige bloemen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load