• Kleinbloemig vingerhoedskruid, standplaats, verzorging, vermeerderen en snoeien van Digitalis parviflora

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Kleinbloemig vingerhoedskruid of Digitalis parviflora, een plant die lang bloeit met prachtige bronzen bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Kleinbloemig vingerhoedskruid.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Digitalis, Bijenplant, Wintergroen

  Kleinbloemig vingerhoedskruid

  Kleinbloemig vingerhoedskruid is een twee- of meerjarige, kruidachtige plant uit de weegbreefamilie mof Plantaginaceae. In het wild vinden we Kleinbloemig vingerhoedskruid in het la Cordillera Cantábrica en Sierras de Urbión-Demanda in het noorden van Spanje, waar de plant vooral is de te vinden op kalkrijke gronden, op droge, rotsachtige hellingen en in richels, tot een hoogte van maximaal 2000 meter. In Spanje noemen ze de plant Calzones de cuquillo.

  Etymologie Digitalis Parviflora

  De botanische benaming van Kleinbloemig vingerhoedskruid is Digitalis Parviflora. De plant is in 1770 voor het eerst beschreven, door de in Leiden geboren botanist Nikolaus Joseph von Jacquin in zijn werk “Hortus Botanicus Vindobonensis”.

  De geslachtsnaam "Digitalis" is modern Latijn voor de Nederlandse naam Vingerhoed en het Duitse Fingerhut. De naam is afgeleid van het Latijnse "digitus" of "vinger". De soortnaam "Parviflora" is een samentreksel van het Latijnse “parvus” of “klein” en “flos” of “bloem”: met kleine bloemen dus, een verwijzing naar de voor een Vingerhoedskruid inderdaad vrij kleine bloemen

  Is Kleinbloemig vingerhoedskruid giftig?

  Ja, samen met Akoniet of Monnikskap behoort Kleinbloemig vingerhoedskruid tot en meest giftige planten in onze tuinen. Het gif in de wortels, stengels en bladeren kan tot ernstige polsvertraging en zelfs hartstilstand leiden. Kleinbloemig vingerhoedskruid is met name gevaarlijk bij inname, maar het plantensap kan ook op de huid een allergische reactie oproepen. Bij het verwijderen van het loof of bij het verplanten moet daarom altijd een tuinhandschoen worden gebruikt

  Is Kleinbloemig vingerhoedskruid winterhard?

  Kleinbloemig vingerhoedskruid is winterhard tot minimaal 15 graden Celsius onder nul, mits de grond zeer goed afwatert.

  Beschrijving Kleinbloemig vingerhoedskruid

  Kleinbloemig vingerhoedskruid is een veertig tot zestig centimeter hoge, kruidachtige plant, die groeit vanuit een wortelrozet. De brede lancetvormige, leerachtige bladeren hebben witte nerven die in een netpatroon over de bladeren lopen. De bladeren zijn donkergroen en hebben een kenmerkende zilverwitte rand. In de periode juni tot en met september verschijnen de rechtopstaande bloemstengels die doorgaans tussen de veertig en zestig centimeter hoog worden en wel honderdvijftig bloemen kunnen dragen.

  Meestal bloeit de plant pas vanaf het tweede jaar. De bronskleurige, buisvormige bloemen zijn ongeveer twee centimeter lang en hebben een behaarde lip: hommels moeten er helemaal inkruipen om aan de nectar te komen. Van binnen zijn de bloemen mooi getekend.

  Toepassing Kleinbloemig vingerhoedskruid in de tuin

  Kleinbloemig vingerhoedskruid wordt typisch aangeplant voor de prachtige bloemen. In de tuin zijn ze mooi, als ze in groepen aangeplant van minimaal vijf tot zeven planten. Gebruik ze als borderplant of in een verwildertuin. Omdat ze goed tegen droogte kunnen zijn ze ook geschikt voor de rotstuin en daarnaast goed in potten toe te passen.

  Standplaats en planten Kleinbloemig vingerhoedskruid

  Kleinbloemig vingerhoedskruid is een plant die houdt van een standplaats in gefilterd licht of in de zon. In het wild zag ik ze vaak op bergweides met hun bloemen fier in de volle zon. Plant ze in goed afwaterende, zanderige grond.

  Kleinbloemig vingerhoedskruid snoeien

  Kleinbloemig vingerhoedskruid hoeft niet gesnoeid te worden. De meeste mensen laten de plant zaad schieten omdat ze zich zo weer opnieuw uitzaait. De aar is nog een tijd decoratief en kan later in het jaar worden verwijderd.

  Kleinbloemig vingerhoedskruid vermeerderen

  Kleinbloemig vingerhoedskruid kan worden gezaaid. Dat kan prima in situ, in de tuin zelf maar ze kunnen ook in het voorjaar worden voorgezaaid in koude kas of binnenshuis. Bij een temperatuur van twintig graden Celsius duurt het twee tot vier weken eer de zaden ontkiemen. Na twee maanden kunnen ze worden uitgeplant in kleine potjes en nog twee maanden later kunnen ze naar buiten. Vergeet niet dat de plant pas het tweede jaar bloeit.

  Kleinbloemig vingerhoedskruid kopen

  Kleinbloemig vingerhoedskruid is vooral een plant voor de liefhebbers en je komt ze dan ook niet heel vaak tegen in tuincentra, maar webwinkels leveren ze wel als plant.

  Kleinbloemig vingerhoedskruid

  Dodelijk mooie plant met een bijzondere bronzen kleur!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load