• Kleinbladige Drakenbloedboom, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Dracaena reflexa

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de Kleinbladige Drakenbloedboom, Dracaena reflexa, een decoratieve kamerplant die opvalt met haar prachtige, brede bladeren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, KantoorPlant, Dracaena

  Kleinbladige Drakenbloedboom

  Dracaena is een 200 soorten bestaand geslacht van planten uit de de aspergefamilie (Asparagaceae). De uit Madagaskar, Mauritius en andere eilanden uit de Indische Oceaan   afkomstige Kleinbladige Drakenbloedboom, Dracaena reflexa, komen we regelmatig in Nederlandse en Belgische huiskamers tegen, alsmede in kantoren. De medicijnmannen van Madagaskar gebruiken de bladeren en de bast van Kleinbladige Drakenbloedboom tegen tal van aandoeningen zoals malaria, diarree en menstruatiepijnen maar de werking ervan is twijfelachtig. De vruchten van de plant vormen een belangrijke voedselbron voor de bonte maki.

  Etymologie Dracaena reflexa

  De botanische naam van de Drakenbloedboom is Dracaena reflexa. De geslachtsnaam Dracaena is afgeleid van het Griekse “drakaina” of “vrouwelijke draak” en verwijst naar het helderrode hars, het zogenaamde drakenbloed, dat wordt geproduceerd door bepaalde Dracaena soorten.  De soortnaam reflexa is afgeleid van het Latijnse ”reflexus” of “teruggebogen” en verwijst naar de omgebogen bladeren. De Nederlandse naam Drakenbloedboom verwijst weer naar het helderrode hars.

  Beschrijving Kleinbladige Drakenbloedboom

  Dracaena reflexa is een plant met een lange, houtachtige stam van waaruit een rondom naar beneden hangend, kort en breed, lancetvormig, glanzend groen blad groeit. Er zijn ook cultivars met een bont blad. In het wild kan deze soort wel vijf meter hoog worden maar als langzame groeier heb je daar in de huiskamer geen last van.  Deze Kleinbladige Drakenbloedboom bloeit soms in huis. De witte bloemen staan in kleine cirkelvormige clusters op een stengel en geuren sterk. De bloei wordt gevolgd door kleine oranjerode bessen.

  4eefbc1f5c1a61f42fdf7940808c8093_medium.

  Is de Drakenbloedboom giftig?

  De Drakenbloedboom is licht giftig en de verschillende delen van de plant zijn niet eetbaar. Het sap van de plant kan bij aanraking leiden tot rode vlekken en irritatie op de huid. Gebruik daarom uit voorzorg handschoenen als je de plant snoeit of verplant. Vermijd de plant bij vogels, katten en honden die aan het blad knabbelen.

  Standplaats Drakenbloedboom

  Drakenbloedboom heeft een standplaats met indirect of gefilterd licht nodig, maar groeit niet in het donker. Volle zon dient vermeden te worden maar een ochtend- of avond zonnetje kan geen kwaad. Zet deze plant niet de dicht bij een verwarming omdat de droge lucht niet goed is voor de plant. In kantoren doet deze plant het prima. Zoals bij alle kamerplanten hebben de Bonte cultivars wat meer licht nodig dan groene planten.

  Planten Drakenbloedboom

  Plant de Drakenbloedboom liefst in gewone tuingrond. Hoewel de Drakenbloedboom zelf niet zo hard groeit, groeien de wortels soms wel hard. Verpot de plant daarom elk jaar. Tijdens het verpotten verwijder je waar mogelijk de oude grond en vervang je deze door nieuwe.

  Snoeien Kleinbladige Drakenbloedboom

  De Drakenbloedboom hoeft niet te worden gesnoeid maar uitgebloeide bloemen dienen verwijderd te worden. Gele bladeren dienen periodiek verwijderd te worden. Mocht de plant te groot worden dan kan de top worden verwijderd met een scherp mes. De topjes kunnen worden gestekt. De plant zal dan meerdere, nieuwe groeipunten aanmaken en deze vertakkingen maken de plant alleen maar mooier.

  Temperatuureisen Drakenbloedboom

  Dracaena dient op kamertemperatuur te worden gehouden. De minimumtemperatuur ligt rond de vijftien graden. Koude tocht wordt slecht verdragen.

  Water geven en sproeien Drakenbloedboom

  De Drakenbloedboom heeft regelmatig water nodig. Gebruik bij voorkeur lauwwarm regenwater en giet spaarzaam. In de winterperiode is maximaal één keer  per twee weken water geven meer dan voldoende, in de zomer elke drie dagen. De grond moet in de zomer altijd iets vochtig blijven. In de zomer als de temperatuur boven de 20 graden is, zet je de plant overdag even buiten als het regent. Zo worden de bladeren afgespoeld. Sproei de plant verder binnen wekelijks met kalkvrij water.

  Ziektes Kleinbladige Drakenbloedboom

  Een Dracaena heeft vooral problemen met te fel (direct) zonlicht en te veel water. Zoals veel kamerplanten hebben ze ook wel eens last van bladluis, schildluis en vooral trips.

  Drakenbloedboom vermeerderen

  De Drakenbloedboom kan in de zomer worden gestekt. Gebruik stukken stengel van ongeveer 15 centimeter waarvan je bijna alle bladeren verwijderd, behalve het groeipuntje. De grondtemperatuur moet boven de 20 graden zijn en stekpoeder is noodzakelijk. Omdat je een groeipunt gebruikt, duurt het even eer de moederplant weer een nieuwe heeft top heeft.

  e4007a472819af594dbe1f6e74b2f367_medium.

  Drakenbloedboom kopen

  De Drakenbloedboom is het gehele jaar door te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en daarnaast in bloemen- en plantenzaken. De volgende cultivars zijn heel mooi:

  • Dracaena reflexa, groen blad
  • Dracaena reflexa var. Angustifolia, groen blad met witte rand
  • Dracaena reflexa ‘Anita’, donkergroen, smal blad
  • Dracaena reflexa 'Riki', groen blad met gouden strepen
  • Dracaena reflexa 'Song of India', groen blad met witte rand en witte strepen

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Kleinbladige Drakenbloedboom en Feng Shui

  De Drakenbloedboom is volgens de Feng Shui leer een plant die de negatieve chi in huis neutraliseert indien je de plant voor hoeken of plekken of met harde randen zet.

  Kleinbladige Drakenbloedboom

  Een sterke, ornamentele plant.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

   

 • End of content

  No more pages to load