• Klaverzuring, verzorging, planten en vermeerderen van Oxalis adenophylla

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de onbekende Klaverzuring, Oxalis adenophylla, een opvallende lilaroze bloeiende bodembedekker. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Oxalis adenophylla.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Oxalis, Rotsplant

  Klaverzuring

  Oxalis is een uit meer dan 570 soorten bestaand geslacht van bloeiende planten dat over de gehele wereld voorkomt. De meeste soorten vinden we in Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika. Het geslacht ‘Oxalis’ is in 1753 beschreven door Carolus Linnaeus en behoort tot de Klaverzuringfamilie of Oxalidaceae. Een plant die we nog niet zo vaak in onze tuinen tegenkomen is de uit Chili en Argentinië afkomstige Klaverzuring, Oxalis adenophylla. In het wild vinden we deze Klaverzuring in bergen waar ze, op stenige hellingen, op een hoogte van 1000 tot maar liefst 2600 meter boven de zeespiegel groeit. 

  Oxalis adenophylla

  Etymologie Oxalis Adenophylla

  De botanische naam van de Klaverzuring is ‘Oxalis Adenophylla’. De plant werd in 1833 voor het eerst beschreven als ‘Acetosella adenophylla’ door de Engelse botanist Sir William Hooker van Kew Gardens, nadat de plant hem vanuit Argentinië was opgestuurd door de Schotse Scheepsarts John Gillies. De naam van het geslacht is ‘Oxalis’. De Latijnse naam ‘Oxalis’ is afgeleid van het Griekse ‘oxys’ of ‘zuur’ en ‘(h)als’ of ‘zout’. De Romeinen gaven deze naam oorspronkelijk aan de plant die wij Zuring noemen. De soortnaam ‘Adenophylla’ is samengesteld uit het Griekse ‘aden’ of ‘klier’ en ‘phyllon’ of ‘blad’. Het betekent ‘kliervormig blad’. 

  Beschrijving Klaverzuring

  Klaverzuring is een vijf tot tien centimeter hoge, kruidachtige plant. De plant groeit rozetvormig vanuit een vlezige, behaarde wortelknol. Hierin slaat de plant voedingsstoffen op voor de winter. De sierlijke, eindstandige, blauwgrijze bladeren zijn hartvormig, diep ingesneden tussen elke lob. De bloeitijd van Klaverzuring loopt van april tot en met mei. De bloemen, die zich in de avond sluiten, verlopen in kleur van wit naar lila met donkere aders en hebben een gele stamper.

  Oxalis adenophylla leaf

  Is Oxalis adenophylla giftig?

  Het Klaverzuring is licht giftig. In Zuid-Amerika worden door de Mapuche de bladeren verzameld om te worden gebruikt tegen de griep. De knolletjes worden rauw gegeten. Ik heb dat zelf nooit geprobeerd. 

  Is Klaverzuring winterhard?

  Klaverzuring, Oxalis adenophylla komt uit de bergen, is gewend aan extreem weer en is volledig winterhard. De knolletjes hebben een speciale aanpassing waardoor ze zelfs de strengste vorst kunnen overleven. In ons klimaat echter rotten ze vaak weg omdat de winters niet koud genoeg en te nat zijn. We moeten daarom zorgen voor zeer goed gedraineerde grond en/of de plant afdekken in de winter.

  9554291c0832f65f4b265fc162593779_medium.

  Toepassing Klaverzuring in de tuin

  Oxalis is een bijzonder aantrekkelijke plant die heel geschikt is voor een rotstuin of voor een stapelmuur. Onder ideale omstandigheden zal de plant verwilderen en zich langzaam uitbreiden. Ook in goed gedraineerde potten met zanderige potgrond doen ze het erg goed. Als ze bloeien kunnen ze ook binnen worden gezet, als kamerplant. 

  Standplaats en gieten Klaverzuring

  Klaverzuring heeft een standplaats met veel zon nodig. Zorg voor gedraineerde, matig voedselrijke grond met zand en grit. Normaal vochtig houden. 

  Klaverzuring vermeerderen

  Je kunt Klaverzuring het beste in het voorjaar onder glas zaaien. Het zaad moet slechts heel licht bedekt zijn en altijd vochtig worden gehouden. In het volgende jaar kun je ze dan uitplanten. Daarnaast kun je de knolletjes uit elkaar elkaar halen en apart planten.

  bcb19ddb6d4d75fdd9a83510d2afb3b3_medium.

  Klaverzuring snoeien

  De Klaverzuring is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. 

  Ziektes Klaverzuring

  Klaverzuring is erg sterk en heeft weinig last van ziektes. Belangrijkste probleem is een te natte grond in de winter, dat zorgt voor wortelrot.

  729f6456a96fefeb5190ce784b9c4c5c_medium.

  Klaverzuring kopen

  Oxalis wordt in webshops en in de beter gesorteerde tuincentra te koop aangeboden als plant. Meestal vind je er:

  • Oxalis adenophylla, gewone Klaverzuring
  • Oxalis adenophylla ‘Minima’, extra laagblijvende Klaverzuring

  Oxalis adenophylla

  Een bijzondere rotsplant met een mooie bloem.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Blazwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen