• Klaverzuring, verzorging, planten en stekken van Oxalis bowiei

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Klaverzuring, Oxalis bowiei, een vrolijk bloeiende kamerplant. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Oxalis bowiei.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Oxalis

  Klaverzuring

  Oxalis is een meer dan 570 soorten bestaand geslacht van bloeiende planten dat over de gehele wereld voorkomt. De meeste soorten vinden we in Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika. Het geslacht ‘Oxalis’ is in 1753 beschreven door Carolus Linnaeus en behoort tot de Klaverzuringfamilie of Oxalidaceae. Een plant die we regelmatig in de huiskamer tegenkomen is de uit Zuid-Afrika afkomstige Klaverzuring, of Oxalis bowiei. In het wild vinden we haar in de Provincie van de Kaap de Goede Hoop en KwaZoeloe-Natal.

  ab22476dedecd7c9343ef51d171818ab_medium.

  Etymologie Oxalis Bowiei

  De botanische naam van de Klaverzuring is ‘Oxalis Bowiei’. De plant werd in 1831 voor het eerst beschreven als ‘Klaverzuring pauciflora’ door de Schotse botanisten William Aiton en George Don jr. De naam van het geslacht is ‘Oxalis’. De Latijnse naam ‘Oxalis’ is afgeleid van het Griekse ‘oxys’ of ‘zuur’ en ‘(h)als’ of ‘zout’. De Romeinen gaven deze naam oorspronkelijk aan de plant die wij Zuring noemen. De soortnaam ‘Bowiei’ is een eerbetoon aan de Engelse botanist James Bowie. De plant bevat de stof oxaalzuur die, samen met de op klaver lijkende blaadjes, de plant haar Nederlandse naam Klaverzuring heeft gegeven. 

  Beschrijving Klaverzuring

  De Klaverzuring is maximaal dertig centimeter hoog wordende, kruidachtige, bloeiende plant, die groeit vanuit kleine knolletjes, die wel wat lijken op knoflookteentjes. Vanuit de knolletjes groeien de eindstandige klaverachtige blaasjes. De bloeitijd loopt gewoonlijk van eind juli tot begin december. De plant is dan bezet met grote roze bloemen, bestaande uit vijf kroonbladen. 

  bca39e03474e2fbbc407c1272ea61c9b_medium.

  Is de Oxalis giftig?

  Oxalis staat niet bekend als bijzonder giftig, maar bevat geen eetbare delen voor mensen. Indien je grote hoeveelheden knolletjes eet, kan dat wel slecht voor je zijn.

  Standplaats en verzorging Klaverzuring

  De Oxalis houdt van een lichte tot zonnige standplaats. De Oxalis is een plant die licht vochtig, maar nooit nat mag staan. In de groeiperiode hebben ze twee keer per week water nodig en in de winter als ze geen loog hebben, één keer per twee weken.

  Klaverzuring overwinteren7e23df9e23daf9a42c1bb2fce4c81f8b_medium.

  Deze Oxalis blijft in de winter meestal binnen. Vanaf mei tot en met oktober kan de plant naar buiten. Na de bloei sterft de plant af en gaat in rusttoestand om in het voorjaar weer uit te lopen. Er zijn mensen die deze Klaverzuring in de volle grond planten en laten overwinteren. Dat kan alleen in goed afwaterende grond en met een mulchlaag

  Klaverzuring snoeien

  Oxalis hoeft niet te worden gesnoeid.

  Planten en bemesting Oxalis

  De Oxalis kan in gewone potgrond worden geplant. Neem steeds een pot die niet veel groter dan de kluit. Tijdens de bloei regelmatig bemesten met een vloeibare plantenvoeding.

  Ziektes Oxalisa6e88cd839945e6aa959fd5e79bd5cae_medium.

  Een Oxalis heeft niet zo snel last van ongedierte en ziektes, met uitzondering van spint en bladluis. Knolletjes rotten weg als ze te nat staan. 

  Oxalis vermeerderen

  Oxalis kan heel eenvoudig worden vermeerderd door de knolletjes van de plant in de rustperiode op te graven en verspreiden over meerdere potten

  Klaverzuring kopen

  De Klaverzuring is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en soms verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. Oxalis bowiei ‘amaranth’ is bijzonder mooi.

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Oxalis

  Een mooie plant met fris groen en helder roze.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load