• Klaverbladvaren of Marsilea quadrifolia, de geluksbrenger

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval klaverbladvaren of Marsilea quadrifolia, een kleine zuurstofplant en moerasplant met een blad wat geluk brengt!

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Zuurstofplant, Moerasplant, RobsAquarium, Marsilea, Klavertjevier

  Klaverbladvaren

  Klaverbladvaren is een kleine aquatische plant uit de familie der pilvarens. Klaverbladvaren vinden we met name in Midden- en Zuid-Europa, alsmede Azië. In Azië worden de blaadjes Klaverbladvaren gebruikt in tal van gerechten zoals masala’s en in medicijnen. Dit gebruik vindt zijn oorsprong in de ayurveda.  In Nederland en België vinden we de plant sporadisch in het wild.

  In de aquariumwereld en in zeker in de wereld van aquascaping wordt Klaverbladvaren vaak toegepast als een bodembedekker. De plant groeit dan volledig onderwater. De laatste jaren treffende we Klaverbladvaren echter steeds vaker aan in tuincentra als vijverplant.

  Etymologie Marsilea quadrifolia

  De botanische naam van klaverbladvaren is Marsilea quadrifolia. De geslachtsnaam Marsilea is opgedragen aan de Italiaanse botanicus Luigi Fernando Marsigli. De soorttoevoeging quadrifolia is een samentreksel van de Latijnse woorden quadro en folium en betekent vier blaadjes.

  Beschrijving Klaverbladvaren

  Klaverbladvaren is een heel onopvallende plant met een blad dat sterk doet denken aan een klavertje vier.  Vandaar de Nederlandse naam klaverbladvaren. Klaverbladvaren groeit met een kruipende wortelstok van waaruit kleine steeltjes met aandoenlijke blaadjes komen. De blaadjes kunnen onder water groeien, op het wateroppervlak drijven maar het steeltje met het blad kan ook uit het water steken. De blaadjes hebben soms een bruin patroon als de plant in de volle zon staat.

  Toepassing Klaverbladvaren in de vijver

  Klaverbladvaren is een heel gemakkelijke plant. Het is plant die weinig eisen stelt aan zowel de grond als het water. Klaverbladvaren groeit in de volle zon maar kan ook met weinig licht toe. Klaverbladvaren  kan onderwater groeien maar ook boven water De enige eis die Klaverbladvaren stelt aan zijn omgeving is dat de grond altijd vochtig is.

  Klaverbladvaren is qua groei typische plant voor het ondiepe gedeelte van de vijver. Zelf plant ik ze aan rand van een glooiende oever op een diepte van maximaal tien centimeter. Van daaruit kan de plant het land op groeien en ook naar de diepte in. Vooral kikkervisjes profiteren van een plant als Klaverbladvaren omdat ze voldoende bescherming en voedsel vinden tussen de blaadjes en wortels van de plant.

  Omdat de plant uit wat warmere gebieden komt is Klaverbladvaren echter gevoelig voor vorst. Indien de plant van veertig  centimeter diepte wordt geplant, overleeft de plant onze winters gemakkelijk. In het ondiepe gedeelte kan de vorst wel eens fataal zijn voor de plant. Ik zet daarom altijd één plant diep om vandaaruit weer nieuwe planten te kunnen kweken.

  Klaverbladvaren vermeerderen

  Klaverbladvaren is een varen en die vormen sporen. Voor de vijverliefhebber is de eenvoudigste wijze van vermeerderen het scheuren van de wortelstokjes en die apart oppotten. Deze methode kan eigenlijk niet mislukken. Meest De geschikte periode is mei tot en met augustus.

  5d659c3718072c96e765dd760539e013_medium.

  Klaverbladvaren

  Een weinig bekende , liefelijke plant

   

  Klik hier voor Rob's tuinplanten 

  Klik hier voor Rob's vijverplanten

  Klik hier voor Rob's vijvervissen

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Blazwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen