• Kikkerbeet of Hydrocharis morsus-ranae, de miniwaterlelie

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In de serie vijverplanten alles over de elegante drijfplant: kikkerbeet of Hydrocharis morsus-ranae, soms mini waterlelie genoemd. Een vrolijke bloeier met drijfblad.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten , Drijfplant, Hydrocharis , Waterlelie

  Kikkerbeet

  bca033434e37f0e6d95e1d7feae67793_medium.Kikkerbeet is een algemeen voorkomende, drijvende, waterplant.

  De kleine, lichtgroene, op waterlelie lijkende, blaadjes hebben een doorsnede van één  tot drie centimeter.

  Kikkerbeet bloeit van juli tot en met augustus met zoet geurende witte bloempjes die veel insecten trekken. De bloempjes bloeien slechts één dag. Kikkerbeet is tweeslachtig: mannelijke en vrouwelijke bloemen bevinden zich op verschillende planten.

  De wortelen hangen vrij naar beneden en halen zo voedsel uit het water. Als het water ondiep is wortelen ze ook wel in de bodem.

  In het najaar sterven de blaadjes af en vormt kikkerbeet kleine winterknopjes, de zogenaamde turions, die overwinteren op de bodem van het water. Uit deze knopjes komen in het voorjaar weer nieuwe planten tevoorschijn. In water wat het ene jaar vol met kikkerbeet zit, kan het volgende jaar geen enkele plant drijven. Het is nog onduidelijk hoe dit komt ,aar het lijkt samen te hangen met de waterkwaliteit. De planten prefereren een pH neutrale zuurgraad.

  Etymologie Hydrocharis morsus-ranae

  De wetenschappelijke benaming is Hydrocharis morsus-ranae. De naam kikkerbeet is een letterlijke vertaling van morsus-ranae. Die naam wordt toegeschreven aan het feit dat kikkers soms met hun bek open naar de bladeren springen, alsof ze er naar happen . Uiteraard doen ze dat niet om kikkerbeet op te eten maar om insecten te vangen die op de blaadjes zitten.

  7c45e34b976d4d92d8d97cb3ff9b8627_medium.

  Kikkerbeet in de natuur

  In de natuur vinden we kikkerbeet met name in stilstaande wateren langs de waterkant. Onder gunstige omstandigheden vormt kikker hele rozetten aan van planten die hele oppervlakten bedekken. Oorspronkelijk vinden we kikkerbeet in Europa en Azië maar door introductie is het nu tevens een algemene plant in Noord-Amerika.

  Kikkerbeet in de vijver

  Kikkerbeet is een dankbare plant die met lieve kleine bloempjes die optimaal tot zijn recht komt op een zonnige plek waar het met de lange wortels net de bodem kan bereiken. Als kikkerbeet het naar zijn zin heeft dat breidt de plant zich snel uit maar soms komen ze in een volgend jaar niet meer te voorschijn.

  Kikkerbeet vermeerderen90f4a381e5bf0483d44a010c08a6b0d5_medium.

  Kikkerbeet vormt zaad maar dat is moeilijk te zien. De plant vormt echter uitlopers waaraan nieuwe plantjes verschijnen Deze kunnen worden losgeknipt en vormen zo nieuwe planten.

  Kikkerbeet

  Kikkerbeet is een relatief gemakkelijke plant die in elke vijver op zijn plaats is mits het water niet te zuur is.

 • End of content

  No more pages to load