• Kijkblad of Schout-bij-nacht, standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Rodgersia

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Kijkblad  of Schout-bij-nacht, Rodgersia, een snel groeiende, bladplant met mooie pluimbloemen. Wat is de beste standplaats, hoe  Schout-bij-nacht  te planten, de beste verzorging en vermeerderen. Hoe en wanneer te snoeien, Wat is de bloeitijd van en welke ziekten kent  Schout-bij-nacht en met welke planten kun je Rodgersia combineren.

  Tags/labels: RobsTuinplanten,  Rodgersia,  Bijenplant, Schaduwplant

  Kijkblad of Schout-bij-nacht

  Rodgersia  is een uit een zestal soorten bestaand geslacht van bloeiende planten uit de steenbreekfamilie of Saxifragaceae.  Rodgersia is oorspronkelijk afkomstig uit de gematigde streken van Azië, China, Japan, Tibet, Nepal en Korea. We onderkennen de volgende soorten:

  • Rodgersia aesculifolia, witte bloempluimen
  • Rodgersia henrici, lichtroze bloempluimen
  • Rodgersia pinnata, lichtroze bloempluimen
  • Rodgersia podophylla, witte bloemhoofden
  • Rodgersia sambucifolia, witte of lichtroze bloempluimen

  Etymologie  Schout-bij-nacht, Rodgersia

  De botanische benaming van  Schout-bij-nacht is “Rodgersia”, een naam die de planten in 1785 kregen van de Amerikaanse taxonoom Asa Gray. De geslachtsnaam Rodgersia is een eerbetoon aan de Amerikaanse officier John Rodgers, leider van de expeditie in 1850 tijdens welke Rodgersia podophylla werd ontdekt.

  6d5b4e315da4f9a10eeffbe2bb82ff3a_medium.

  De Nederlandse benaming  Kijkblad spreekt voor zich. De benaming Schout-bij-nacht is weer een verwijzing naar de Amerikaanse officier John Rodgers die het uiteindelijke tot Schout-bij-nacht schopte. In het Engels wordt de Schout-bij-nacht “Rodgersia” of “Roger's Flower” genoemd, in Frankrijk “Rodgersie”  en in het Duits “Schaublatt”.

  Beschrijving Rodgersia  

  Schout-bij-nacht is een forse, bladverliezende plant die groeit vanuit een dikke, kruipende wortelstok die zich net onder het oppervlak bevindt. Rodgersia is vooral bekend om zijn prachtige, grote gelobde, eindstandige bladeren op een stevige stam, ze verkleuren prachtig in de herfst. De bloeitijd van Rodgersia  loopt, afhankelijk van de soort, van mei tot en met juli. Op lange, stevige stengels verschijnen de pluimvormige bloei, die bestaat uit tal van kleine bloempjes in de kleuren geelgroen, wit, crème, roze of rood.

  f62f2d01f8099d4754b5115d690faed2_medium.

  Is  Schout-bij-nacht winterhard?

  Deze plant is winterhard tot minimaal 20 graden Celsius onder nul.

  Is het  Schout-bij-nacht giftig?

  De plant is niet giftig maar is ook niet speciaal bedoeld om gegeten te worden. Van Rodgersia podophylla wordt beweerd dat de jonge bladeren gegeten kunnen worden, maar ik heb het nooit uitgeprobeerd.

  Toepassing  Schout-bij-nacht in de tuin

  Schout-bij-nacht is een ideale plant voor de wat grotere tuin, waar deze plant met haar grote bladeren een sterk architecturaal effect geeft aan de tuin. Waar de plant haast achteloos mooi staat te wezen met haar blad, wordt de plant nog meer opgelicht als de Rodgersia bloeit. Combineer  Schout-bij-nacht met andere schaduwplanten zoals Kaukasische vergeet-mij-nietje (Brunnera), Prachtspirea (Astilbe) of Elfenbloem (Epimedium).

  44c11afc6acec5a23047bf719d870814_medium.

  Standplaats, planten en verplanten  Schout-bij-nacht

  Schout-bij-nacht is van nature een plant van de randen beekjes en op open plekken in bossen of struikgewas. Geef Rodgersia daarom bij voorkeur een plek in met gefilterd licht. Plant ze in vruchtbare, humusrijke en altijd vochtige grond op een onderlinge afstand van minimaal vijftig centimeter.

  Vermeerderen  Schout-bij-nacht

  Schout-bij-nacht   is vrij gemakkelijk te scheuren. Deze methode van vermeerderen wordt dan ook vaak gebruikt. Scheur Rodgersia in het najaar als de bladeren bruin beginnen te worden. Ze zijn ook te zaaien. Zaai ze liefst binnen op kamertemperatuur in januari of februari en plant ze uit in mei.

  Snoeien  Schout-bij-nacht

  Schout-bij-nacht heeft weinig verzorging nodig en hoeft niet gesnoeid te worden. Als je de stengels aan het eind van de herfst tot op ongeveer vijftien centimeter boven de grond knipt, is dat voldoende. Het wegknippen van uitgebloeide bloemen leidt extra bloei en betere groei.

  f0b6a4c2e58b46671edbcb35e0d7adfa_medium.

  Ziektes  Schout-bij-nacht

  Schout-bij-nacht is een heel ziekte- en insecten resistente plant en heeft niet zo vaak problemen, met uitzondering van slakken.

  Schout-bij-nacht kopen

  Rodgersia is vrij algemeen verkrijgbaar in tuincentra, terwijl speciale cultivars en hybriden bij webshops moeten worden gekocht. Van  de Schout-bij-nacht  zijn de volgende erg mooi:

  • Rodgersia 'Bronze Peacock', compact groeiend, bronsrood jong blad
  • Rodgersia 'Irish Bronze’, mooie herfstkleur, wit bloeiend
  • Rodgersia 'Saarbrücken', warmroze bloemen
  • Rodgersia pinnata 'Chocolate Wings', roze bloeiend, bronsrood jong blad
  • Rodgersia pinnata 'Hercules', mooi groot
  • Rodgersia podophylla 'Braunlaub', roodbruin blad

  Schout-bij-nacht

  Een prachtige en sterke plant met een fantastisch blad.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load