• Kievitsbloem: standplaats, planten, verzorgen, vermeerderen van Fritillaria meleagris

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval het bolgewas Kievitsbloem of Fritillaria meleagris een juweel van een vroegbloeiende oeverplant. Kievitsbloem is tevens een tuinplant.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant, Bolgewas, Fritillaria, RobsTuinplanten

  Kievitsbloem

  Kievitsbloem is een wettelijk beschermd, inheems bolgewas uit de leliefamilie (Liliaceae).

  De Kievitsbloem komt in Nederland nog slechts sporadisch in het wild voor, onder meer langs de oevers van het Zwarte Water in Zwolle.

  De Kievitsbloem heeft een ongeveer dertig centimeter lange, dunne stengel met smalle blaadjes. Bovenaan de stengel verschijnt soms één maar meestal verschijnen er twee bloemknoppen. De bloemen van de Kievitsbloem hebben een grote klokvorm en komen voor in allerlei tinten van paars met witte vlekken en soms zijn ze zelfs geheel wit. Er kunnen ook bloemen met verschillende kleuren aan één plant ontstaan. De bloei verschijnt meestal in de periode van april tot mei, waarna er decoratieve zaaddoosjes verschijnen.f306fc337206056ab31024431def42b8_1396553

  Etymologie Fritillaria meleagris

  De botanische naam van de Kievitsbloem is Fritillaria meleagris. Fritillaria is afgeleid van het Latijnse "fritillus" of "dobbelbeker". Deze naam verwijst waarschijnlijk naar het geblokte patroon op de bloemen.

  Meleagris is vrij te vertalen als de vlekken van het parelhoen. Ook deze naam verwijst naar de bijzondere bloemen.

  De Kievitsbloem als vijverplant

  De Kievitsbloem is een plant voor de vochtige vijveroever.  Plant de bolletjes van de Kievitsbloem op ongeveer zes tot acht centimeter diepte in vruchtbare grond met veel compost. Wees voorzichtig met de bolletjes want ze zijn teer. Het beste is een standplaats in de volle zon. Kievitsbloem houdt er niet van verplaatst te worden.8939b60e9449b38663598e1ea14bb30d_1396553

  De Kievitsbloem vermeerderen

  De Kievitsbloem kan worden gezaaid, echter de zaailingen komen pas in het tweede jaar tot bloei. De relatief grote zaadjes van de Kievitsbloem ontkiemen heel maar langzaam, dus geduld is noodzakelijk.

  Zaai buiten in september/oktober in gewone zaai- en stekgrond die vochtig moet blijven. Pas het volgende jaar komen de meeste zaadjes uit.cf9f43dd4c92824d2af8a0e989169365_1397070

  Het ontkiemingsproces kan worden versneld door de zaadjes drie weken in een zakje met vochtige grond in de koelkast te leggen.

   

  Zo imiteer je de seizoenen.

  Zodra de zaailingen verschijnen kunnen ze in een eigen potje gezet worden. De Kievitsbloem maakt zoals veel bolgewassen voortdurend kleine nieuwe bolletjes in de grond, waardoor er steeds meer planten komen. De Kievitsbloem is daarom erg geschikt om te laten verwilderen.

  De Kievitsbloem44492495254cd6602d70da35ae28cc42_1397071

  De Kievitsbloem is een charmante vijverplant voor de oever, die elk voorjaar jaar trouw bloeit en nauwelijks verzorging nodig heeft.

  De bijzondere bloemen zijn uniek voor de nederlandse flora.

  Klik hier voor een overzicht van all Rob's vijverplanten en vijverslakken.

  SaveSave

 • End of content

  No more pages to load