• Poinsettia: verzorging van de Kerstster of Kerstroos

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel lees je alles over de verzorging en de kersttraditie van de Kerstster,  Kerstroos of Poinsettia, Euphorbia pulcherrima, de ultieme kerstplant en een leuk cadeau voor de feestdagen.

  Tags/labels: RobsKersttijd, RobsKamerPlanten, KerstSter, KerstRoos

  De kerstster, kerstroos of Poinsettia

  De kerstster, kerstroos of Poinsettia is een uit Mexico afkomstige plant die rond kerst in huis word gehaald. De felrode bloembladeren zijn eigenlijk geen bloembladeren maar gewone bladeren. De echte bloem is niet zo spectaculair. In de zomer is de plant in Mexico kaal maar ze bloeit in de winter. Het worden struiken van wel drie meter hoog. De naam kerstster wordt in Nederland gebruikt maar de Belgen noemen de plant kerstroos. In Nederland is de kerstroos een tuinplant.

  De Azteken cultiveerden de kerstster al en noemden haar Cuetlaxochitl. Het woord “Cuetlaxtli” betekent “huid” en “Xochitl” betekent “bloem”. De naam "Cuetlaxochitl"  heeft daarmee de betekenis “huidbloem” en verwijst naar de bloedrode kleur van de bloem. Voor de Indianen was de kerstster vanwege de felle kleur een symbool van puurheid. Zij gebruikten de bladeren om er een kleurstof van te maken. Van het sap maakten zij een koortsonderdrukkend medicijn. 

  3955fabb693ae83b3d081ebd835b14d0_medium.

  Etymologie Euphorbia pulcherrima

  De wetenschappelijke benaming van de kerstster is Euphorbia pulcherrima. De naam  Euphorbia is in 1753 door Carl Linnaeus en het geslacht gegeven en is afgeleid van de naam van de Griekse arts Euphorbos die beschreef dat hert sap van Euphorbia obtusifolia een krachtig laxatief is. De soort naam “pulcherrima” of “allermooiste ”is afgeleid van het Latijnse “pulcherrimus” of “heel mooi”. De plant is afkomstig uit de wolfsmelkfamilie. De naam Poinsettia is afgeleid van de botanist Joel Roberts Poinsett, die de plant in 1825 in de Verenigde Staten introduceerde.

  Is de Kerstster giftig of niet?

  Al jaren doen allerlei overdreven verhalen de rondte over de giftigheid van kerstrozen. De waarheid is dat ze slechts licht giftig zijn. Een kind zou bijna een halve kilo bladeren van een kerstster moeten verorberen eer het gevaarlijk wordt voor de gezondheid. Een volwassene nog meer. Je kunt een kerstster dus met een gerust hart in huis halen als je kinderen hebt en je kunt de planten ook gewoon op de composthoop gooien als ze zijn uitgebloeid.

  Is Kerstster giftig voor honden of katten?

  Nee, de Kerstster niet echt giftig voor honden of katten maar kan wel diarree veroorzaken, dus als ze vaak bladeren eten kun je deze plant beter vermijden.

  Traditie kerstster of kerstroos

  Over de traditie van het gebruik om de kerstster rondom de kersttijd in huis te halen, doen verschillende verhalen de rondte. Volgens een van die verhalen gebruikten de Franciscanen de kerstster tijdens de Fiesta of Santa Pesebre, een processie waarin figuranten de geboorte van Jezus uitbeelden. Volgens een andere populaire legende plukte een arme Mexicaanse jongen een veldboeket voor Jezus. De bloemen (de kerstster) gingen open in de kerk. Na dit kerstwonder ontstond de traditie om kerststerren rondom kerst in huis te halen.

  7008d5606d4dcb58386828e1daff895d_medium.

  Verzorging en water geven Kerstster of Kerstroos

  De Kerstster is een gemakkelijke plant. Zorg voor veel licht, direct zonlicht vormt geen probleem, en een plek zonder tocht. Geef dagelijks een beetje handwarm water en zorg voor vloeibare voeding elke 14 dagen van september tot en met maart. Laat de potgrond nooit te nat worden want dan laat de plant de bladeren vallen.

  In april kan de plant worden gesnoeid en in de zomer kan de plant in de tuin worden gezet. Om de plant in het volgende jaar opnieuw te laten bloeien dient de plant in oktober tenminste 14 uur in een geheel donkere ruimte  te worden gezet. De korte dag die hiermee wordt gesimuleerd zet de plant aan tot knopvorming.

  Kerstster en Feng Shui

  De Kerstster is volgens de Feng Shui leer een plant die rond de kerst een enorme energie en positiviteit brengt in kantoren. Gebruik cultivars met felrode kleuren.

  7d7f803608c55095219430b359c94e44_medium.

  Veel succes en een fijne kerst!

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load