• Keizerskroon: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Fritillaria imperialis

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je over de spectaculaire Keizerskroon, Fritillaria imperialis, een in het voorjaar bloeiend bolgewas dat bloeit met en cirkels van gele of oranje, klokvormige bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Keizerskroon.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsMoestuin, Fritillaria, Bolgewas, StinsenPlant

  Keizerskroon of Stinklelie

  De Keizerskroon is een uit Iran, Irak, Afghanistan, Pakistan, Koerdistan, Turkije en de voet van de Himalayas afkomstig bolgewas dat bloeit in kransen van klokvormige bloemen. In het wild vinden we het Keizerskroon in de bergen, op een hoogte tussen de 1000 en 3000 meter, op stenige plekken en graslanden. Daar groeien ze vaak in grote aantallen, zodat ze een hele helling kleuren in de bloeiperiode. De Keizerskroon is familie van onze eigen Kievitsbloem, Fritillaria meleagris.

  Etymologie Fritillaria imperialis

  De wetenschappelijke naam van de Keizerskroon is ‘Fritillaria imperialis’. In 1753 beschreef Carl Linnaeus het geslacht en de plant in zijn Species Plantarum. Het geslacht ‘Fritillaria’ werd door hem ingedeeld in de Leliefamilie of Liliaceae. De geslachtsnaam ‘Fritillaria’ is afgeleid van het Latijnse ‘fritillus’ of "dobbelbeker". Deze naam verwijst waarschijnlijk naar het geblokte patroon op de bloemen van een bepaalde Fritillaria soort. De soortnaam ‘imperialis’ is afgeleid van het Latijnse ‘imperator’ of ‘keizer’ en betekent ‘van de keizer’, een verwijzing naar de krans van bloemen die op de kroon van een keizer zou lijken. De Nederlandse naam Keizerskroon is hiermee verklaard. De naam Stinklelie verwijst naar de geur van de bollen. 

  Beschrijving Keizerskroon

  Keizerskroon groeit vanuit grote, afgeplatte bol met een grootte van ongeveer acht x twaalf centimeter. De bol heeft twee of drie heel dikke schubben. De tachtig tot honderdtwintig centimeter hoge stengel is aan de basis voorzien van twintig centimeter lange, zwaardvormige bladeren. Bovenaan de stengel bevindt zich een kring van klokvormige bloemen. De bloeitijd loopt van april tot en met mei. Aan aan het uiteinde van de stengel vinden we een kuif met schutbladeren. De bloem wordt bestuift door zowel hommels als bijen, waarna het zaad wordt aangemaakt.

  Is het Keizerskroon giftig?

  De knol is giftig. In de oorspronkelijke habitat worden de bollen echter gegeten. Door ze te koken zou het gif eruit gaan. 

  Is het Keizerskroon Winterhard?

  De plant is volledig in land van herkomst, waar ze vaak strenge winters kennen, winterhard. Daar zijn de winters weliswaar koud, maar droog: een dikke sneeuwlaag beschermd de planten. In Nederland met zijn natte, koude overleeft de Keizerskroon de winter vaak niet. Het is daarom best de bollen te te planten in zanderige grond en vóór de winter te mulchen.

  Toepassing Keizerskroon in de tuin

  n de zestiende eeuw is de Keizerskroon door Clusius ingevoerd in Nederland. Sindsdien kennen we ze sierplant voor perken en borders. Ze kunnen worden gecombineerd met andere bolgewassen zoals de Tulp en de Narcis. Ook mooi: ze tussen de de laagblijvende Oosterse anemoon of Viooltjes planten. De Keizerskroon wordt ook vaak in moestuinen aangeplant. De penetrante vossengeur van de bollen verjaagd mollen en woelmuizen uit de tuin. 

  Standplaats en planten Keizerskroon

  Keizerskroon staat graag op een plek in de volle zon. Ze grond moet zeer goed gedraineerd zijn. Zelf gebruik ik een mengsel van één deel zand en één deel bladcompost. Houdt een plantdiepte van ongeveer twintig centimeter aan en een plantafstand van ongeveer dertig centimeter. De plant heeft bovenop een holte, waarin water kan blijven staan, wat kan leiden tot bolrot. Plant de bol daarom zijdelings. 

  Snoeien Keizerskroon

  Keizerskroon mag niet gesnoeid te worden. De plant moet langzaam afsterven en energie opslaan voor het volgende jaar. De uitgebloeide bloem kan verwijderd worden als je geen zaad wilt hebben. 

  Vermeerderen Keizerskroon

  Zaaien is specialisten werk Keizerskroon kan het beste binnenshuis worden gezaaid, in licht vochtige, zanderige grond met grit. Het duurt dan gemakkelijk tot zes maanden eer de plantjes ontkiemen. Je kunt ze ook in het najaar opgraven de broedbollen, de kleine bollen bij de plant, apart oppotten. 

  Ziektes en plagen Keizerskroon

  Over het algemeen een sterke plant die echter niet zo blij is met onze natte winters. Let echter vooral op met de Leliekever. Die kan de planten echt slopen. 

  Keizerskroon kopen

  Keizerskroon is bij gespecialiseerde kwekers te koop, maar je treft ze ook af en toe in tuincentra.  De volgende hybriden en cultivars zijn erg mooi:

  • Fritillaria imperialis, wildvorm
  • Fritillaria imperialis ‘Aurora’, oranje bloemen
  • Fritillaria imperialis ‘'Prolifera', dubbele kroon, oranje bloemen
  • Fritillaria imperialis ‘Lutea’, gele bloemen
  • Fritillaria imperialis ‘Rubra Maxima’, rode bloemen, zeer groot
  • Fritillaria imperialis ‘Rubra’, rode bloemen

  Keizerskroon

  Dit bolgewas met valt op met haar grootte en de kransen met bloemen. 

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load