• Kaukasisch vergeet-mij-nietje: standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen van Brunnera macrophylla

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Uit de serie tuinplanten: Brunnera macrophylla of Kaukasisch vergeet-mij-nietje, een overblijvende, in het voorjaar bloeiende schaduwplant met lichtblauwe bloemen. Hoe verzorg je  Kaukasisch vergeet-mij-nietje, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je ze zaaien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Brunnera, Schaduwplant, Borderplant, Voorjaarsbloeier

  Kaukasisch vergeet-mij-nietje

  De Kaukasisch vergeet-mij-nietje is een overblijvende, kruidachtige plant uit ruwbladigenfamilie of Boraginaceae. Het is een van de mooiste vaste planten voor de schaduwtuin. Van oorsprong komt de Kaukasisch vergeet-mij-nietje, zoals de naam al verraadt, uit de bossen in de Kaukasus, meer specifiek het westelijk deel van de Kaukasus. De plant werd in 1800 ontdekt gedurende een expeditie in de Kaukasus door de Russische graaf en plantenverzamelaar Apollos Apollosovich Mussin-Pushkin.

  ff6f3c500710eb167d45e515ef7f857b_medium.

  Etymologie Brunnera macrophylla

  De wetenschappelijke benaming van Kaukasisch vergeet-mij-nietje is Brunnera macrophylla. De geslachtsnaam Brunnera is een eerbetoon aan de Zwitserse botanist Samuel Brunner die planten verzamelde in Oost-Europa, Oekraïne, Italië en Afrika. De soortnaam ‘ macrophylla’ is samengesteld uit de Latijnse woorden ‘macro’ of ‘groot en ‘phyllus’ of ‘blad’ en betekent dus ‘grootbladerig’.

  De Nederlandse naam Kaukasisch vergeet-mij-nietje verwijst naar de afkomst van de plant en de bloemen die lijken op die van een vergeet-me-nietje. In het Engels wordt deze plant False Forget-Me-Not, Heartleaf of Siberian bugloss genaamd. In Duitsland noemen ze haar Kaukausus-Vergissmeinnicht en in Frankrijk gebruiken ze de namen Buglosse en Myosotis du Caucase.

  Beschrijving Brunnera macrophylla

  De Kaukasisch vergeet-mij-nietje is een twintig tot dertig centimeter hoge, klompvormende, bladverliezende plant die groeit vanuit lange, ietwat vlezige wortels. De stengels zijn licht behaard. De hartvormige bladeren voelen ruw aan en eveneens behaard. De kleur van het blad is groen maar er zijn ook bonte variëteiten gekweekt.

  a25fbd319ae9208a64c121e892106e10_medium.

  De bloeitijd van de Kaukasisch vergeet-mij-nietje loopt van april tot in mei, soms gevolgd door een tweede bloei in de nazomer. De plant maakt op dunne steeltjes tal van lichtblauwe, vergeet-mij-nietachtige bloemetjes aan die worden gevolgd door het zaad.

  Is het Kaukasisch vergeet-mij-nietje giftig?

  Kaukasisch vergeet-mij-nietje is niet giftig, maar geen enkel onderdeel van de plant is eetbaar. 

  Is Kaukasisch vergeet-mij-nietje winterhard?

  Kaukasisch vergeet-mij-nietje is in Nederland en België volledig winterhard.

  Toepassing Kaukasisch vergeet-mij-nietje in de tuin

  Kaukasisch vergeet-mij-nietje is een prachtige plant voor onder bomen met een lichte kruin, als randbeplanting op schaduwrijke plekken waar alleen in de ochtend of in de avond de zon valt. Het mooiste effect geef deze plant als er drie tot vijf planten tezamen worden aangeplant. Kaukasisch vergeet-mij-nietje is prachtig in de combinatie met Voorjaarszonnebloem, Astilbe, Maagdenpalm en tegen aan achtergrond van Gebroken hartje.

  Er zijn tal van cultivars te koop van de Kaukasisch vergeet-mij-nietje. Heel mooi zijn onder meer:

  • Brunnera macrophylla 'Alexander's Great', grote grijze bladeren
  • Brunnera macrophylla 'Betty Bowring', groen blad, witte bloemen
  • Brunnera macrophylla 'Diane's Gold', geelgroen blad
  • Brunnera macrophylla ‘Emerald Mist’, groene blad met zilveren vlekken
  • Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’, zilvergrijs blad met groene nerven
  • Brunnera macrophylla 'Sea Heart', , zilvergrijs blad met groene nerven, zon resistent
  • Brunnera macrophylla 'Starry eyes', groen blad, witte bloemen met blauwe rand
  • Brunnera macrophylla 'Variegata', groen blad met witte rand

  Kaukasisch vergeet-mij-nietje vermeerderen

  Het gemakkelijkst is het om de plant te scheuren in oktober of november. Maak gebruik van een spade en graaf de plant op om vervolgens de kluit in stukken te snijden. Ook kan de plant, ter plekke in de tuin gezaaid worden maar de planten zullen altijd afwijken van de moederplanten.

  Brunnera snoeien, hoe en wanneer

  Moet je Brunnera snoeien en wanneer? Kaukasisch vergeet-mij-nietje hoeft niet te worden gesnoeid. Brunnera macrophylla zaait zichzelf echter gemakkelijk uit en als je dat wil voorkomen, knip de uitgebloeide bloemstengels dan af.

  Brunnera standplaats, grondsoort en planten

  Kaukasisch vergeet-mij-nietje heeft behoefte aan een standplaats in de halfschaduw. Plant Brunnera op een onderlinge afstand van twintig centimeter. Kaukasisch vergeet-mij-nietje houdt van rijk bemeste, compostrijke, vochtige grond die goed gedraineerd is.

  fdfba09addedea76c59ee5ba30968c34_medium.

  Kaukasisch vergeet-mij-nietje ziektes en plagen

  De Kaukasisch vergeet-mij-nietje is een sterke plant die vrijwel nooit problemen heeft met ziektes of plagen. Als je de plant echter te diep plant treedt kroonrot op, zorg er daarom voor dat het groeipunt altijd boven het oppervlak is. Soms hebben ze last van slakken en bladluis.

  Kaukasisch vergeet-mij-nietje kopen

  De Kaukasisch vergeet-mij-nietje is te koop in tuincentra. Je vindt speciale cultivars bij gespecialiseerde kwekers en in webshops. 

  Kaukasisch vergeet-mij-nietje 

  Kaukasisch vergeet-mij-nietje, een prachtig blad met lieve bloemetjes.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

   

   

 • End of content

  No more pages to load