• Kattenkruid: standplaats, verzorging, snoeien en kopen van Nepeta grandiflora

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over Kattenkruid, Nepeta grandiflora, een meerjarige, aromatische, bloeiende plant waar katten dol op zijn. Hoe verzorg je Kattenkruid, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je ze zaaien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Nepeta, Borderplant,Bijenplant

  Kattenkruid

  Nepeta is een uit ruim 250 soorten bestaand geslacht van kruidachtige, bloeiende planten uit de Lamiaceae of Lipbloemenfamilie die vooral in de warmere gebieden groeien. Nepeta grandiflora is een attractief grootbloemig Kattenkruid.

  b7b0581593d1aca35bc822bba2387133_medium.

  Van de aromatische bladeren kan een vitamine C rijke thee worden gemaakt die goed helpt bij verkoudheid, koorts en slapeloosheid. De bladeren zijn muggenwerend en het is daarom dat ze vaak nabij zitplekken in tuinen worden geplant. 

  Katten en Kattenkruid

  Het is bekend dat veel katten eten van het blad of gaan in de plant rollen. bepaalde katten hebben niets met Kattenkruid terwijl andere zelfs ‘verslaafd’ worden aan Kattenkruid en er echt dronken van geluk in liggen te kroelen. Het heeft allemaal te maken met de chemische stof nepetalactone in de plant, die eigenlijk bedoeld is om insecten af te weren maar een onbedoeld euforisch effect op de meerderheid der katten heeft. 

  Etymologie Nepeta grandiflora

  De botanische benaming van Kattenkruid is Nepeta grandiflora. De geslachtsnaam “Nepeta” is afgeleid van de naam van de oude Etruskische stad Nepete, nu Nepi genaamd, en gelegen nabij Viterbo niet ver van Rome. De oude Etrusken stonden bekend als grote kattenliefhebbers. De soortnaam grandiflora is samengesteld uit de Latijnse woorden “grandis” of “groot” en “flor” of “ bloem” en betekent grootbloemig. 

  f4e55f2f28303dbcbed2557b9ed9fee6_medium.

  De Nederlandse naam Kattenkruid verwijst naar de gewoonte van Katten om zich in dit kruid onder te dompelen. In het Engels wordt deze plant Caucasus Catmint genaamd. In Duitsland noemen ze haar Katzenminzen en in Frankrijk gebruiken ze de naam Népéta à grandes fleurs.

  Beschrijving Kattenkruid 

  Kattenkruid is een meerjarige plant die zo’n zeventig tot negentig centimeter hoogte groeit. De plant heeft een kruidachtig voorkomen met meerdere sterk vertakte stengels. De sterk getande, hartvormige bladeren staan paarsgewijs aan de stengels en zijn licht behaard. Van mei tot en met september verschijnen steeds de grote, lipvormige bloemen bloemen in de kleuren roze, lila, paars of blauw. Ze staan clustersgewijs aan de bovenste knopen van de stengel. Na de bloeien maken ze zaad aan, dat kan worden verzameld voor de volgende zomer. 

  Is Kattenkruid giftig?

  Kattenkruid is niet giftig. 

  Is Kattenkruid winterhard?

  Kattenkruid is absoluut winterhard en verdraagt temperaturen tot -35 graden Celsius. 

  31655ab96cdafb38b157a609cc9388f4_medium.

  Toepassing Kattenkruid in de tuin

  Kattenkruid is een opvallende plant voor de bloeiende border. Kattenkruid is een goede drachtplant voor honingbijen en vlinders. Kattenkruid  is mooi te combineren met rozen en met planten met een zilverkleurig blad zoals Ezelsoor en kruiden zoals Rozemarijn en Hysop. Voor onze tuinen zijn onder meer de volgende variëteiten geschikt:

  • Nepeta grandiflora ‘Bramdean’, blauwpaarse bloemen
  • Nepeta grandiflora 'Blue Danube’, lilablauwe bloemen, laagblijvend
  • Nepeta grandiflora 'Dawn to Dusk’, lichtroze bloemen
  • Nepeta grandiflora 'Pool bank’, lilablauwe bloemen
  • Nepeta grandiflora 'Summer Magic’, lavendelblauw
  • Nepeta grandiflora 'Wild Cat’, paarse bloemen

  Kattenkruid zaaien

  Kattenkruid is vrij eenvoudig te zaaien en augustus is de beste tijd om te zaaien in huis. Koop goede, ziektevrije zaden die je zaait in licht vochtige grond. Gebruik gewone zaai- en stekgrond en bedek de zaden met slechts enkele millimeters grond. De zaden ontkiemen bij kamertemperatuur binnen één tot en met drie weken. Laat de jonge planten in de winter binnen en plant ze pas in het voorjaar buiten. 

  Kattenkruid snoeien, hoe en wanneer

  Verwijder de uitgebloeide bloemen als je geen zaad wil en knip de plant na de bloei een stukje terug. Het snoeisel is geschikt voor de composthoop

  Kattenkruid standplaats, grondsoort en planten

  De Kattenkruid is een warmteminnaar en heeft behoefte aan een zonnige standplaats. Plant Kattenkruid met negen planten per vierkantemeter. Kattenkruid houdt van goed gedraineerde grond met voldoende  meststoffen.

  cffd9eda6348611c0e75a9dba606df4d_medium.

  Kattenkruid ziektes en plagen

  De Kattenkruid is een sterke plant. Als de plant op een plek staat waar ze niet snel opdroogt na een regenbui en dan kunnen er schimmels optreden en met name meeldauw. 

  Kattenkruid kopen

  Kattenkruid is bij gespecialiseerde web shops te verkrijgen als zaad en wordt vrij algemeen aangeboden bij tuincentra. 

  Kattenkruid 

  Nepeta, de kattenmagneet!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen