• Kaspische salie verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Perovskia abrotanoides

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Kaspische salie, Perovskia abrotanoides, is een geurende halfheester met bijzondere, lavendelblauwe bloempjes. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Kaspische salie, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Kaspische salie.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Perovskia, Borderplant, Rotsplant

  Kaspische salie

  Perovskia abrotanoides is een inheemse, bladverliezende, halfheester uit de Muntfamilie of Lamiaceae. We vinden deze plant op de koude, droge vlaktes van Noord-Iran, Afghanistan, Pakistan, Oezbekistan, Turkmenistan en Tadzjikistan. Deze gebieden rondom de Kaspische Zee geven de plant de naam Kaspische salie.

  Etymologie Perovskia abrotanoides

  De botanische benaming van Kaspische salie is 'Perovskia abrotanoides’. Soms wordt de oude naam ‘Salvia abrotanoides’ nog gebruikt. Het geslacht en de  plant werden in 1841 door de Russische botanist Grigori Karelin beschreven. De geslachtsnaam 'Perovskia' is een eerbetoon aan de Kaspische generaal Vasiliy Perovski die zijn leger in 1839 door Afghanistan leidde, waar Perovskia atriplicifolia, naamgever van het geslacht, in het wild groeit. De soortaanduiding 'abrotanoides' is een Latijns woord samengesteld uit ‘abrotanum’ of ‘Citroenkruid (Artemisia abrotanum)’ en ‘oides’ of ‘gelijkend op’. Gelijkend op Citroenkruid dus, een verwijzing naar de bladvorm. 

  In het Engels wordt de plant ‘Caspian sage genoemd, in Duitsland noemen ze haar ‘Fiederschnittige Perowskie’ en in het Frans wordt ze ‘Sauge d'Afghanistan’ genoemd.

  Beschrijving Kaspische salie

  Kaspische salie is een halfheester, die diep en uitgebreid wortelt. Vanuit een centrale tak, vertakt de plant tot een hoogte van 100 centimeter. De stengels zijn voorzien van zilverwitte haartjes. De onderste takken verhouten. De meervoudig geveerde, blauwgroene bladeren staan verspreid aan de stengel. De bloeitijd van Kaspische salie loopt van augustus tot en met oktober. Aan het eind van de stengel vormen zich dan vertakkende bloeiaren met lavendelblauwe bloemen, die goed bij de kleur van het blad passen. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Is Perovskia abrotanoides giftig?

  Alle delen van de Kaspische salie zijn niet giftig, maar de plant kent ook geen eetbare delen. Perovskia wordt al eeuwenlang medicinaal gebruikt tegen slapeloosheid. De essentiële olie wordt als antioxidant gebruikt. 

  Is het Kaspische salie winterhard?

  Perovskia abrotanoides is niet super winterhard, Zelf leg ik daarom in de winter altijd dennentakken over de plant heen. 

  Toepassing Kaspische salie in de tuin

  Perovskia abrotanoides is een prachtige plant die in een bloeiende border verschillend kleurende plant met elkaar kan verbinden. De lilablauwe bloemen passen heel goed bij wit, oranje en paars en met grassen. Plant ze voor een mooi effect in een wat grotere groep. Combineer Kaspische salie met Prachtriet, Goudpapaver, Zonnehoed en Ananasbrem

  Standplaats en planten Kaspische salie

  Het Kaspische salie groeit in het wild op droge, zonnige plekken. In de schaduw gaat de plant slap hangen. Plant Perovskia bij voorkeur in zanderige, goed afwaterende grond.

  Kaspische salie snoeien

  De Kaspische salie is moeten in de herfst teruggesnoeid worden, tot ongeveer dertig centimeter. Zo ontstaan sterke takken. Zonder snoeien gaat de stengels van de plant hangen. 

  Ziektes Kaspische salie

  Kaspische salie is een relatief sterke plant die, vanwege de etherische oliën, nauwelijks last heeft van ziektes en insecten. Ook de plant erg goed bestand tegen droogte. 

  Perovskia abrotanoides vermeerderen

  De Kaspische salie kan gemakkelijk worden vermeerderd door de plant in het oorjaar te stekken. Gebruik de zachte delen van de plant, de uiteinde van de stengels, om te stekken. Snij ze schuin af, verwijder alle bladeren behalve het groeipunt, en gebruik stekpoeder. 

  Kaspische salie kopen

  Perovskia abrotanoides wordt af en toe in tuincentra te koop aangeboden. Via webshops is de plant beter verkrijgbaar. 

  Kaspische salie

  Prachtige lavendelblauwe bloemen.

 • End of content

  No more pages to load