• Kamerlinde, verzorging, planten, snoeien en stekken van Sparmannia africana

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Kamerlinde, Sparmannia africana, een prachtige bladplant die soms bloeit. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Kamerlinde.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Sparmannia

  Kamerlinde

  Sparmannia is een uit zeven soorten bestaand geslacht van planten uit de Kaasjeskruidfamilie of Malvaceae waartoe ook bijvoorbeeld de Hibiscus behoort. Vroeger werd het geslacht in de Lindefamilie of Tiliaceae ingedeeld. Alle planten uit het geslacht groeien in Afrika en Madagascar. Sparmannia africana is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika waar de plant groeit op rotsachtige heuvels en langs beekjes in de Kaapprovincie. Als kamerplant is de Kamerlinde erg geliefd.

  Etymologie Sparmannia africanab0883900836ee6b9e2a6a20b38b90003_medium.

  De botanische naam van de Kamerlinde is Sparmannia africana. De geslachtsnaam ‘Sparmannia’ is een eerbetoon aan de Zweedse botanist Anders Sparrmann, leerling van de beroemde Carl Linnaeus, die deze plant in 1776 ontdekte, op een reis naar Afrika. De soortnaam ‘Africana’ is Latijn voor ‘afkomstig uit Afrika’ verwijst naar een afkomst van de plant, Afrika.

  De Nederlandse naam ‘Kamerlinde’ is verwijst naar de vorm van de bladeren. In het Engels noemt men deze plant ‘Cape stock rose’, in Duitsland noemt men haar ‘Kapländische Zimmerlinde’ en in het Frans ‘Sparmane d'Afrique’.

  Beschrijving Kamerlinde

  De Sparmannia is in de natuurlijke omgeving een struik met een hoogte van vier tot acht meter.  De stengels blijven zacht en als ze jong zijn flink behaard.  De lichtgroene, hartvormige bladeren hebben een grootte van twintig bij dertig centimeter en zijn licht getand. Net als de stengels zijn de bladeren behaard. De bloeitijd van de Kamerlinde loopt grofweg van januari tot april als de grote witte, licht geurende, bloemen verschijnen voorzien van gele en roodbruine meeldraden.

  9f1905302506f511af08281bd57a1275_medium.

  De meeldraden van de bloemen van de Kamerlinde zijn gevoelig voor aanraking. Zodra een insect, of wij met onze vingers, de bloem aanraken gaan de meeldraden uit elkaar om een insect de ruimte te geven.

  Is de Kamerlinde giftig?

  Sparmannia africana staat niet bekend als giftig, maar bevat verder geen eetbare delen. Sommige mensen zijn gevoelig voor de harige bladeren en krijgen uitslag op de handen als ze de bladeren vasthouden. Mensen die gevoelig zijn voor allergieën moeten daar op letten.

  Standplaats en verzorging Kamerlinde

  De Kamerlinde houdt van een lichte en koele standplaats, bij voorkeur een ruimte die niet te veel verwarmd wordt en in de zomer zonder rechtstreeks zonlicht rond het middaguur. Zet de plant binnen nooit op de tocht. In winter mag ze de volle zon hebben. In de zomer kan deze plant met pot en al naar de tuin gaan. Ook kunnen ze in de volle grond worden geplant: de Kamerlinde geniet ervan en komt dubbel zo groot en sterk weer terug naar binnen.

  29b67b4c2868aed40e8ebc9870907a6a_medium.

  Is de Kamerlinde winterhard?

  Sparmannia africana is niet winterhard. Toch kan een wat grotere plant buiten zelfs een zachte winter overleven. Het beste is de plant die buiten staat naar binnen te brengen in november.

  367d461f06e5c4e4121517bf7aea24bb_medium.

  Kamerlinde snoeien

  Sparmannia moet regelmatig worden gesnoeid om te voorkomen dat de plant te groot wordt voor het huis. Als je ervoor zorgt dat je nieuwe scheuten topt, maken zij zijtakjes aan en krijt de plant een voller uiterlijk. Uitgebloeide bloemen kun je het beste verwijderen.

  Planten en bemesting Kamerlinde

  De Kamerlinde kan het beste in voedselrijke, compostrijke grond worden gehouden. Bemest Sparmannia, alléén in de groeiperiode, september tot en met april), èèn keer per twee weken met een vloeibare kamerplantenmest. Verpot de plant elk  jaar, waarbij je een deel van de potgrond vervangt door nieuwe.

  Temperatuureisen Kamerlinde

  De ideale temperatuur bedraagt tussen de vijftien en twintig graden Celsius.

  Water geven Kamerlinde4b39cf8ff22597d9b48fff1c4520750c_medium.

  De Sparmannia is een plant die altijd vochtig, maar nooit te nat mag staan want dan gaan de wortels rotten. Deze planten hebben liever vaker water, maar niet heel veel in een keer. Van september tot en met april hebben ze twee keer per week water nodig en in de zomer één keer per week.

  Ziektes Kamerlinde

  Een Sparmannia heeft niet zo snel last van ziektes maar als je gele bladeren hebt, dat is dat meestal een teken van te veel vocht en/of te weinig voeding. Ook als de plant in de winter te warm staat, worden bladeren geel.

  Kamerlinde vermeerderen

  De Sparmannia kan heel eenvoudig worden vermeerderd door deze te stekken. Snijd stekken van ongeveer vijftien centimeter en gebruik stekpoeder.

  Kamerlinde kopen

  De Sparmannia is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is soms verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. De volgende cultivars zijn verkrijgbaar:

  • Sparmannia africana, gewone Kamerlinde
  • Sparmannia africana ‘Nana’, dwergvorm
  • Sparmannia africana ‘flore-pleno’, dubbele bloemen
  • Sparmannia africana ‘variegata’, bont blad

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Sparmannia en Feng Shui

  De Sparmannia is volgens de Feng Shui leer een plant die heel geschikt is voor Feng Shui. DE grote, zachte bladeren bevorderen de energie, Qi, in huis.

  Sparmannia

  Een plant met prachtige bladeren.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load