• Kamer Cyclaam, verzorging, planten, snoeien en zaaien van Cyclamen persicum

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Kamer Cyclaam, Cyclamen persicum, een vrolijke, kleurrijke plant voor het koude jaargetijde. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Cyclaam

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Cyclamen

  Kamer Cyclaam of Patio Cyclaam

  Cyclamen is een uit drieëntwintig soorten bestaand geslacht van bloeiende planten uit Europa, Azië en Afrika. Het geslacht Cyclamen vormt onderdeel van de familie sleutelbloemfamilie of Primulaceae. Cyclamen persicum is oorspronkelijk afkomstig uit onder meer Turkije, Syrië en Perzië. Als kamerplant is deze Cyclaam erg geliefd. Van deze cyclaam worden een aantal ondersoorten onderkent:

  • Cyclamen persicum, wit-roze bloemen.
  • Cyclamen persicum var. autumnalis, herfstbloeier.
  • Cyclamen persicum var. persicum f. albidum, witte bloemen
  • Cyclamen persicum var. persicum f. roseum, roze bloemen
  • Cyclamen persicum var. persicum f. persicum, witroze bloemen
  • Cyclamen persicum var. persicum f. puniceum, rode bloemen

  Etymologie Cyclamen

  De botanische naam van de Cyclaam is Cyclamen persicum. De plant die voor de huiskamer wordt aangeboden is echter meestal een hybride, een kruising van meerdere Cyclaam soorten.  De geslachtsnaam “Cyclamen” afgeleid van het Griekse “kyklaminos” dat is afgeleid van “kyklos” of “cirkel” een verwijzing naar de min of meer ronde bladeren. De soortnaam “Persicum” verwijst naar een afkomst van een aantal ondersoorten uit  “Perzië”. De Nederlandse naam Cyclaam is waarschijnlijk ontstaan doordat men dacht dat “Cyclamen” meervoud was. In het Engels noemt men deze plant Persian cyclamen, in Duitsland noemt men haar Zimmer-Alpenveilchen en in het Frans Cyclamen de Perse.21a0900e1fefdf0815dacc9ad686c057_medium.

  Beschrijving Cyclamen

  De Cyclamen is een kruidachtige plant die in rozetvorm  groeit vanuit een schijfvormige knol. De min of meer ronde tot hartvormige bladeren hebben een groenwit gemarmerde kleur met een donkere hart. De witte, roze of rode, geurloze, bloemen met zes, min of meer teruggeslagen, kroonblaadjes. De bloeitijd van de kamer Cyclaam is voorjaar of najaar afhankelijk van de variëteit. Heel apart is de bloemsteel die zich na de bevruchting als een kurkentrekker oprolt.

  Is de Cyclamen Giftig?

  Cyclamen persicum is licht tot gemiddeld giftig in alle delen, speciaal de knol, en bevat geen eetbare delen. Het sap van de plant kan allergische reacties oproepen.

  5fab729f848582b11f4e088bc938f5c7_medium.

  Standplaats en verzorging Cyclamen

  Cyclamen zijn van oorsprong bosplanten en en hoeft dan ook geen nadere toelichting dat deze planten houden van schaduwrijke, koele, ietwat vochtige plekken. Cyclamen houdt daarom van een lichte standplaats zonder direct zonlicht.

  Cyclamen opnieuw laten bloeien

  Na de bloei laat de plant de bladeren en vallen en gaat dan in de natuur in een rustperiode. In het gebied van herkomst begint dan namelijk de droge periode. Veel mensen gooien de plant na de bloei weg. Als je een droge kelder hebt kun je plant daar zetten en zodra er weer bladeren verschijnen, de plant weer tevoorschijn halen.

  Is de Cyclamen persicum winterhard?

  Cyclamen persicum is niet winterhard.

  a20b357d5946dab2a2c52dca6ee76683_medium.

  Cyclamen snoeien

  Cyclamen hoeft niet te worden gesnoeid maar uitgebloeide bloemen kun je het beste verwijderen.

  Planten en bemesting Cyclamen

  De Cyclaam kan prima in compostrijke grond worden gehouden. Bemest Cyclamen, alléén in de groeiperiode, èèn keer per maand met een vloeibare kamerplantenmest voor bloeiende kamerplanten, dat is voldoende. Tijdens de groei, werkt de knol zich langzaam naar boven, waardoor je hem opnieuw moet poten. Verpot de plant elke twee  jaar, waarbij je een deel van de potgrond vervangt door nieuwe.

  Temperatuureisen Cyclamen

  De Cyclaam is een mediterrane plant die binnenshuis wordt gehouden. De ideale temperatuur bedraagt tussen de tien en twintig graden Celsius.

  c4b10d81fc11ab59e8d7ce790813a403_medium.

  Water geven en sproeien Cyclamen

  De Cyclamen is een plant die altijd vochtig, maar nooit te nat mag staan want dan gaat de knol rotten. Deze planten hebben liever vaker water, maar niet heel veel in een keer. In de winter hebben ze één keer per week water nodig en in de zomer twee keer per week. Gebruik in de zomertijd een plantenspuit om deze plant één keer per week te benevelen met regenwater.

  Ziektes Cyclamen

  Een Cyclamen heeft niet zo snel last van ziektes maar is gevoelig voor sommige schimmels. Sporadisch heeft de plant last van spint, bladluis of trips. Was de plant dan goed af met sop.

  Cyclamen vermeerderen

  De Cyclamen kan door amateurs niet eenvoudig worden vermeerderd en het is aan te raden de planten gewoon te kopen. Zaaien is lastig vanwege de zeer lange kiemperiode die wel meer dan èèn jaar kan duren en stekjes van de knol zorg vaak voor knolrot waarna de plant sterft.

  Cyclamen kamerplant kopen

  De Cyclamen is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. Al enkele honderden jaren worden Cyclamen veredeld en gekweekt. Er zijn bijvoorbeeld miniplanten te koop, planten met extra grote bloemen en planten met franjevormige bloemen.

  a86a75c4403cb031bafe6293740d453a_medium.

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Cyclamen en Feng Shui

  De Cyclamen is volgens de Feng Shui leer een plant die heel geschikt is voor Feng Shui. Gebruik paars en rood bloeiende planten om passie en liefde in je leven te brengen, roze en wit bloeiende planten om je tot rust te brengen.

  Cyclamen

  Een prachtplant.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load