• Kalanchoë, verzorging, standplaats, planten en stekken van Kalanchoe blossfeldiana

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de Kalanchoë, Kalanchoe blossfeldiana, de in de kleuren roze, lila, rood, geel, wit, crème en oranje bloeiende succulent. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplantenKantoorPlant, Kalanchoe

  Kalanchoë

  Kalanchoe is een geslacht van planten uit vetplantenfamilie of Crassulaceae. Deze, uit Madagaskar afkomstige, Kalanchoë is  eenvoudig te verzorgen en vinden we sedert 1932 in de Nederlandse en Belgische huiskamers. 

  78d43c5c1e3e29596a204a16c9c24fde_medium.

  Etymologie Kalanchoe blossfeldiana

  De botanische naam van de Kalanchoë is Kalanchoe blossfeldiana. De geslachtsnaam Kalanchoe is afgeleid van het Chinese “Kalanchauhuy” de naam van één van de planten uit dit geslacht. De soortnaam “blossfeldiana” is een eerbetoon aan de Duitse botanist Robert Blossfeld die de plant in 1932 introduceerde in onze huiskamers. 

  Omdat deze plant in de winter bloeit wordt ze vaak rond de kerst aangeboden en men geeft ze daarom ook wel de naam Kerst Kalanchoe. 

  3afdf86bcd580e807ad0fa0b49072720_medium.

  Beschrijving Kalanchoë

  De Kalanchoë is een langzaam groeiende, maximaal vijfenveertig centimeter hoge, sterk vertakte plant lancetvormige, gekarteld bladeren. De bladeren zijn dondergroen maar in de zon kleuren ze roodachtig. Op de korte stengels vormen zich clusters van bloemen met elk vier bloemblaadjes. Er zijn heel wat mooie cultivars te verkrijgen, zoals:

  • Kalanchoe blossfeldiana, standaard plant
  • Kalanchoë blossfeldiana ‘Calendiva’, gevulde bloem
  • Kalanchoë blossfeldiana ‘Calypso’, lila bloem
  • Kalanchoe blossfeldiana ‘Feuerball’, vuurrode bloem
  • Kalanchoe blossfeldiana ‘Goldrand’, vuurrode bloem met gele rand
  • Kalanchoe blossfeldiana ‘Nugget’, oranje bloem
  • Kalanchoe blossfeldiana ‘Tom Thumb’, donker rood, compact groeiend

  Bloeitijd Kalanchoe

  De Kalanchoë bloeit normaal gesproken van september tot in december maar ze zijn het hele jaar door bloeiend te koop. 

  99e3a801dfff36682550f183147c1d36_medium.

  Is de Kalanchoë Giftig?

  De Kalanchoë is giftig en daarom niet geschikt voor huizen met katten en honden die aan planten knabbelen. De plant is niet eetbaar.

  Standplaats en verzorging Kalanchoë

  Kalanchoë heeft een heel lichte standplaats nodig. Liefst met zon. De plant heeft geen last een verwarming omdat ze houdt van droge lucht. 

  Help mijn Kalanchoe bloeit niet meer!

  Kalanchoe is een zogenaamde korte dagen plant. Dit betekent dat de bloemknoppen worden gevormd als de dagen korter worden. Je kunt thuis ook doen maar dan moet je de plant een streng regime van maximaal vier licht per dag geven gedurende vier weken. Daarna gaan ze weer bloeien.

  Planten en bemesting Kalanchoë

  De Kalanchoë kan het beste in cactusgrond worden geplant. Verpot de plant elke twee jaar. Tijdens het verpotten verwijder je, wat van de oude grond en vervang je deze door nieuwe. Bemest de Kalanchoë, maar alléén in de groeiperiode, maandelijks met een vloeibare cactusmest.

  815e30018be45edc5d4653ac8cf4ad07_medium.

  Snoeien Kalanchoë

  De Kalanchoë hoeft niet te worden gesnoeid maar bruine bladeren moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Als de plant te groot wordt, kun je de toppen uit de plant wegknippen.

  Temperatuureisen Kalanchoë

  Kalanchoe kan gewoon op kamertemperatuur worden gehouden. Het is echter een sterke plant. De Kalanchoë kan van mei tot en met september in de tuin, in de volle grond worden geplant. Beneden de vijf graden Celsius sterft de plant af, dus pas op met koude nachten.

  Water geven en sproeien Kalanchoë

  De Kalanchoë is een succulent en die houden niet van natte voeten. Geef spaarzaam water en laat daarna de kluit uitdrogen. Teveel water zorgt ervoor dat de plant te snel groeit en slap gaan hangen. Gebruik bij voorkeur lauwwarm regenwater. Sproeien is niet noodzakelijk.

  Ziektes Kalanchoë

  Een Kalanchoe heeft nauwelijks last van ziektes. Het grootste gevaar is te veel water geven waardoor de wortels rotten. 

  Kalanchoë vermeerderen door stek

  De Kalanchoë kan het beste worden vermeerderd door stek. Je kun een stengel met twee blaadjes stekken, maar net zo gemakkelijk is bladstek. Gebruik op de schuin afgesneden snijwond wat stekpoeder en laat de stek dan enige dagen drogen. Steek de stek tot halverwege het blad in een zanderige grond. De plant maakt binnen vier tot acht weken wortels aan. 

  Kalanchoë kopen

  De Kalanchoë is het gehele jaar door, voor betrekkelijk weinig geld, te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en daarnaast in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze regelmatig bij supermarkten aangeboden.

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en verminderd de stressniveau’s in ons lichaam.

  Kalanchoë en Feng Shui

  De Kalanchoë is volgens de Feng Shui leer een plant die bij uitstek geschikt is voor de slaapkamer omdat deze plant ’s nachts zuurstof afgeeft. De plant kan fotosynthese niet gedurende de dag uitvoeren omdat ze dan te veel vocht verliezen in hun natuurlijke habitat en gebruikt daarom juist in de nacht de koolstofdioxide aan de ruimte. Bovendien versterkt de plant jouw Ch’i. Gebruik cultivars met pastelkleuren die jouw interieur complimenteren voor optimale harmonie.

  Kalanchoë

  Een dankbare, minimaal acht weken lang bloeiende kamerplant.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load