• Kaapse waterlelie of Aponogeton distachyos met bijzondere bloem

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval Kaapse waterlelie of Aponogeton distachyos, een kleine waterplant met een opvallende bloem.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Aponogeton, Waterlelie, Waterplant

  Kaapse waterlelie

  De Kaapse waterlelie is een uit Zuid-Afrika  afkomstige waterplant met drijfbladeren. In Zuid-Afrika worden de bloemknoppen van de Kaapse Waterlelie (waterblommetjies) gegeten, als onderdeel van  een lamsstoofgerecht met de naam Waterblommetjiebredie.

  8b5a554e9ae377d3ec2cc90e6e5014d4_medium.

  In grote delen van Europa, Noord-Amerika en Oceanië is de plant verwilderd.

  De Nederlands naam Kaapse waterlelie verwijst naar de afkomst van de plant (Zuid-Afrika). Het woord “waterlelie” verwijst naar de drijvende bladeren maar is wat verwarrend omdat de plant geen familie van de Nederlandse waterlelie is. In Zuid-Afrika groeit de plant op plekken waar het water in de zomer opdroogt. Zodra het regent loopt de plant weer uit.

  750fa024728f16fdca7a17dd35530d3e_medium.

  De botanische benaming van de Kaapse waterlelie is Aponogeton distachyos. De geslachtsnaam Aponogeton is een samentreksel van een aantal Griekse woorden en kan het best worden vertaald als “zonder aarde” en verwijst naar de aquatische levenswijze van de plant. De soorttoevoeging distachyos verwijst naar de typische V-vorm van de bloem. Hert Griekse “dis” betekent “twee” en “takeon” betekent “aar”.

  Beschrijving Kaapse waterlelie

  eca02da13e1cfd954a26ead8eccefe6a_medium.

  Kaapse waterlelie groeit vanuit een kruipende wortelstok met dunne stengels die tot wel één meter lang kunnen worden. Aan het uiteinde van de stengel verschijnt een lancetvormig licht- tot donkergroen, glanzend bla

  d. Dit langgerekte blad maakt dat de Kaapse waterlelie goed instromend water kan groeien. De bladeren richten zich dan met de stroom mee. In de periode van april tot en met juni en van september tot en met december verschijnen de prachtige bloemen met hun unieke vorm. Ze staan op een stevige stengel en scheiden een subtiele geur af die doet denken aan hyacint.

  Kaapse waterlelie in de vijver

  0dd4be06a10eb1cb9549db71176e8d1c_medium.

  De Kaapse waterlelie is een typische plant voor de kleine vijver met een diepte van dertig tot veertig centimeter. Zet de planten op een zonnige plek. Hoewel de plant er fragiel uitziet is de Kaapse waterlelie een hele sterke plant die bijna niet kapot te krijgen is. In de vijver is de Kaapse waterlelie goed te combineren met de kleine lisdodde. De Kaapse waterlelie is ook erg mooi in een aquarium.

  Vermeerderen Kaapse waterlelie

  De Kaapse waterlelie kan in het najaar worden gescheurd. Ook wortelstek is mogelijk, Daarnaast kan de plant in het voorjaar worden gezaaid.

  Kaapse waterlelie

  Een mooie plant met een bijzondere bloem.

   

  Klik hier voor meer Vijverplanten of voor vijvervissen.

 • End of content

  No more pages to load