• Juffertje-in-het-groen, standplaats, verzorging en zaaien van Nigella damascena

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over het Juffertje-in-het-groen of Muskaatbloem, Nigella damascena met haar prachtige bloemen in een krans van fijn geveerde bladeren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Juffertje-in-het-groen en wat zijn de beste soorten Juffertje-in-het-groen om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, EenjarigePlant, Nigella, Droogbloem

  Juffertje-in-het-groen of Muskaatbloem

  Juffertje-in-het-groen is een eenjarige, kruidachtige, bloeiende plant uit de ranonkelfamilie of Ranunculaceae. Het geslacht Nigella kent 18 soorten die allen uit Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Zuidwesten van Azië komen. Juffertje-in-het-groen, Nigella damascena, is een uit Zuid-Europa en Noord-Afrika afkomstige bloeiende plant die zichzelf elk jaar uitzaait. Deze plant heeft eetbare bloemen. De zwarte zaden kunnen in brood worden meegebakken, in curries worden gebruikt en in licht geroosterd in salades verwerkt. De zaden blijken de spijsvertering te bevorderen.

  b332d6381880c9251c649a5c2d827d1f_medium.

  Etymologie Nigella damascena

  De botanische benaming van Juffertje-in-het-groen is Nigella damascena. De geslachtsnaam ‘Nigella’ is het verkleinwoord van het Latijnse ‘nigra’ of ‘zwart’ en verwijst naar de zwarte zaden. De soortnaam ‘Damascena’ is afgeleid van de naam van de hoofdstad van Syrië, Damascus, en verwijst naar de vindplaats.  

  In het Engels wordt Juffertje-in-het-groen aangeduid met de naam ‘Love-in-a-Mist’, in het Frans wordt de plant ‘Nigelle de Damas’ genoemd en in het Duits ‘Jungfer im Grünen'. De Nederlandse naam Juffertje-in-het-groen is afgeleid uit het Duits.

  Beschrijving Juffertje-in-het-groen

  Juffertje-in-het-groen is kruidachtige plant die groeit vanuit een penwortel. De totale hoogte bedraagt zo’n dertig tot zestig centimeter. De bloeitijd loopt van juni tot en met september als de plant tal van bloemen die omgeven zijn met met een krans van fijne, geveerde schutbladeren. Van origine heeft de plant kleine, helderblauwe bloemen maar in de loop der jaren zijn er cultivars in tal van kleuren bijgekomen en hebben ze meer bloemblaadjes gekregen.  De bloemen trekken tal van bijen en hommels aan. Na de bloei verschijnt een drie centimeter lange doosvrucht die gerimpelde, zwarte zaden bevat. Als de doosvrucht bruin is, zijn de zaden rijp.

  d2a1ff9fb6e79aee92418af87fb38c61_medium.

  Is Juffertje-in-het-groen winterhard?

  Juffertje-in-het-groen is niet winterhard en sterft in de winter af.

  Is Juffertje-in-het-groen giftig?

  De diverse bronnen spreken elkaar een beetje tegen maar de zaden schijnen bepaalde alkaloïden te bevatten die giftig zijn. Het beter ze daarom met mate te eten.

  31be7df87e0cf706e10c25f816aa8fe6_medium.

  Toepassing Juffertje-in-het-groen in de tuin

  Het Juffertje-in-het-groen is prachtig in een grote groep of in een border gecombineerd met allemaal eenjarige wilde planten zoals Klaproos, Cichorei en Korenbloem, tegen een achtergrond van Bossalie. Nigella damascena is een goede snijbloem en wordt veel gebruikt als droogbloem.

  Standplaats, verzorging en planten Juffertje-in-het-groen

  Juffertje-in-het-groen is een gemakkelijke tuinplant die een standplaats in de volle zon nodig heeft om mooi te bloeien. De grond dient altijd goed af te wateren want deze Mediterrane plant houdt niet van natte voeten. De grond mag niet te zuur zijn, gebruik in dat geval kalkhoudende mest of voeg wat kalk toe aan de grond.

  8c633fec34926d20a13dc298f33bc998_medium.

  Juffertje-in-het-groen snoeien

  Deze eenjarige plant hoeft niet te worden gesnoeid. Verwijder de uitgebloeide bloemen direct want als deze plant eenmaal zaad heeft gemaakt dan sterft ze direct.

  Juffertje-in-het-groen vermeerderen

  Juffertje-in-het-groen is alleen te zaaien. Zaai de plant in situ, in de mei en binnen enkele weken ontkiemende plantjes. Vanwege de penwortel is deze plant niet gemakkelijk te verplaatsen dus zorg ervoor dat je ze op de juiste plek zaait. Eenmaal aangeplant zaait het Juffertje-in-het-groen zich vanzelf uit en komt het volgende jaar weer te voorschijn.

  c6bacbd4c53133d4c3ba0691eb9d2f24_medium.

  Nigella damascena kopen

  Juffertje-in-het-groen is als zaad verkrijgbaar in webshops en soms ook in tuincentra. Er zijn prachtige cultivars te koop:

  • Nigella damascena 'Double White’, witte bloemen
  • Nigella damascena ''Miss Jekyll’, blauwe bloemen
  • Nigella damascena 'Miss Jekyll Alba’, witte bloemen
  • Nigella damascena 'Miss Jekyll Rose’, roze bloemen
  • Nigella damascena 'Moody blues’, lilablauwe bloemen
  • Nigella damascena 'Persian Jewels’, witte, roze, lila en blauwe bloemen
  • Nigella damascena 'Persian Rose’, zachtroze bloemen

  Juffertje-in-het-groen

  Decoratief en speels, bijzonder mooi met ander wilde planten.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load