• Judaspenning: standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Lunaria rediviva

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Wilde Judaspenning , Lunaria rediviva, een inheemse plant met witte tot licht violette bloemen en prachtige, zilverwitte schijfvruchten. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe te vermeerderen en wat is de bloeitijd van Judaspenning.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Vlinderplant, Schaduwplant

  Judaspenning, Vaste Judaspenning of Wilde judaspenning

  Lunaria is een uit Europa en Noord-Amerika afkomstig geslacht van vaste planten uit de Koolfamilie of Brassicaceae. Lunaria rediviva is een Judaspenning die inheems is in Nederland en ook in de rest van Europa en in  West-Azië voorkomt. We vinden Judaspenning veelal in vochtige bossen met een kalkrijke bodem maar de plant wordt ook gebruikt als tuinplant en daarnaast de stengels met zaaddozen voor droogboeketten. Deze soort is nauw verwant aan de eenjarige Tuinjudaspenning, Lunaria annua. 

  Etymologie Lunaria rediviva

  De botanische naam van Judaspenning  is ‘Lunaria rediviva’. Het geslacht en soort zijn in 1753 wetenschappelijk beschreven door Carl Linnaeus. De geslachtsnaam ‘Lunaria’ is samengesteld uit het Latijnse ‘luna’ of ‘maan’ en ‘arius’ of  ‘vormig’, een verwijzing naar de zilverwitte zaaddozen. De soortnaam ‘rediviva’ is samengesteld uit het Latijnse ‘re’ of ‘opnieuw’ en ‘vivo’ of ‘leven’ en betekent ‘herlevend’.

  6ba65e5235451382ccac786974c55cc3_medium.

  De Nederlandse naam ‘Judaspenning’ is, volgens de overlevering, op de volgende wijze ontstaan: voor het verraad van Jezus ontving Judas Iskariot  een dertigtal zilverlingen. Hij gooide deze uit schaamte weg en op de plaats waar ze vielen groeiden Judaspenningen. Judaspenning is een verwijzing naar de zilverwitte zaadpeulen. In Duitsland noemen ze deze plant ‘Ausdauerndes Silberblatt’ of ‘Mondviole’, in het Engels heet ze ‘Perennial honesty’ of ‘Money plant’. De Fransen gebruiken de namen ‘Lunaire odorante’ en ‘Lunaire vivace’.

  Beschrijving Judaspenning 

  Judaspenning is een één tot anderhalve meter hoge bladverliezende, kruidachtige plant die groeit vanuit korte, vlezige wortelstokken. De grote, groene, dicht behaarde bladeren zijn hartvormig, vrijwel zonder steeltje en hebben een afwisselende of verspreide bladstand. De bloeitijd van Lunaria loopt van mei tot en met juni. Aan het einde van de behaarde bloemstengels vinden we trosjes met tweeslachtige bloemen. De witte tot licht violette bloemen hebben vier kelkbladen, vier kroonbladen, zes meeldraden en geuren naar viooltjes. In september, na de bloei, verschijnen de langwerpige, zilverwitte, afgeplatte zaaddoosjes die ook wel hauwtjes worden genoemd, de judaspenningen dus. 

  Is Lunaria winterhard?

  Lunaria is winterhard tot minimaal 20 graden Celsius onder nul.

  Is Lunaria giftig?

  Lunaria staat niet bekend als giftig maar heeft verder ook geen eetbare delen. Judaspenning  heeft geen medicinale werking.

  Toepassing Judaspenning  in de tuin

  Judaspenning  is een interessante schaduwplant die je onder struiken en bomen kunt planten op plekken waar de plant gefilterd licht krijgt. Deze plant is heel mooi in een wat grotere groep geplant, achterin de schaduwborder. Judaspenning   is aantrekkelijk voor vlinders en bijen. De combineert mooi met Japanse Anemoon, Kaukasisch vergeet-mij-nietjeRodgersia en Koreaanse wasbloem.

  Standplaats, planten en verzorging Judaspenning 

  Judaspenning  heeft een standplaats in de schaduw nodig. De grond dient goed gedraineerd en vooral humusrijk te zijn, maar verder is deze plant niet moeilijk. Plant drie of vijf planten met een onderlinge afstand van van ongeveer tien centimeter om een mooie pol te laten groeien. 

  Judaspenning  snoeien, waar en wanneer

  Judaspenning  kan het beste in het najaar, na de bloei, worden teruggesnoeid. 

  Ziektes Judaspenning 

  Judaspenning is prima bestand tegen ziekten en insecten. 

  Lunaria vermeerderen

  De meest gebruikte wijze van vermeerderen van Judaspenning  is het scheuren van de moederplant. Dit kan zowel in het voorjaar als in het najaar worden gedaan met een scherp mes of met een spade. Deze plant zaait zich gemakkelijk zelf uit maar je kunt ze ook gewoon in het voorjaar in de volle grond zaaien of in potjes en later uitplanten.

  Judaspenning  kopen

  De Judaspenning  is als plant soms in webshops te vinden maar meestal is ze koop als zaad. Koop:

  • Lunaria rediviva, wildvorm
  • Lunaria rediviva 'partway white', witgroen blad

  Judaspenning 

  Een rijke schaduwplant die veel bijen en vlinders aantrekt.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen?

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen