• Judasboom : standplaats, verzorging, snoeien, vermeerderen en overwinteren van Cercis siliquastrum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  De op kale takken bloeiende Judasboom, heeft in mei ontelbare kleine roze, lila vlindervormige bloemen die grote delen van de boom bedekken. Hoe verzorg je Cercis Siliquastrum, waar kun je ze het beste planten, wat is de bloeitijd, hoe kun je de Judasboom vermeerderen en zaaien.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Cercis, SierHeester

  Judasboom 

  De Judasboom is een uit Zuid-Europa en Klein-Azië afkomstige, tot twaalf meter hoog groeiende, bladverliezende boom uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). We vinden de Judasboom in het wild vaak in bergachtige streken met een kalkrijke grond. In Nederland en België wordt hij vaak aangeplant in tuinen en parken. 

  Cercis Siliquastrum flower

  Judasboom symboliek en herkomst

  De naam Judasboom is een foutieve vertaling van de Franse naam ‘Arbre de Judée’, letterlijk boom uit Judea, een streek die deels in Israël en deels in Palestina ligt. Men heeft ‘Judée’ vertaald als ‘Judas’. Vanuit die foutieve vertaling is het mythe ontstaan dat de apostel Judas Iskariot zichzelf ophing in een Judasboom. Deze mythe wordt verder gevoed door de hangende zaadpeulen van de boom die met enige fantasie lijken op een gehangene en de ronde bladeren die de zilverlingen voorstellen waarvoor Judas Jezus verraadde. Het verhaal dat Judas zing ophing in een Judasboom wordt verteld in Bach's Mattheus Passie maar in de bijbel is er geen enkele referentie naar de Judasboom te vinden. 

  Cercis Siliquastrum leaf

  Etymologie Cercis siliquastrum

  De botanische naam van Judasboom is Cercis siliquastrum. De geslachtsnaam Cercis is afgeleid van het Griekse ‘kerkis of ‘weversspoel’ en verwijst naar de vorm van de zaadpeulen. De soorttoevoeging ‘siliquastrum’ is van Latijnse afkomst. De naam is afgeleid van het Latijnse ‘siliqua ‘ofwel ‘peulvrucht’ en ‘astrum’ ofwel ‘er op lijkend’. De naam Siliquastrum betekent dus ‘ op een peulvrucht lijkend’. In het Engels heet de Judasboom Judas tree. In het Frans heet de boom Arbre de Judée en in Duitsland noemen ze de boom Gewöhnliche Judasbaum. 

  Cercis Siliquastrum tree

  Beschrijving Judasboom

  De Judasboom is een maximaal tien tot twaalf meter hoge boom die soms vanuit meerdere stammen groeit. Het meest opvallende aan de Judasboom zijn de vlindervormige bloemen die direct op de stam en op takken bloeien. De niervormige bladeren verschijnen na de bloei en vormen een vrijwel gesloten cirkel. Het blad heeft een prachtige tekening van nerven. Na de bloei verschijnen de zaadpeulen die de gehele winter aan de boom blijven hangen. 

  Cercis Siliquastrum leaf

  Is de Judasboom giftig?

  De bloemen zijn eetbaar en worden gebruikt in salades. Ze hebben een zoetzure smaak die goed past bij fruitsalades. De bloemknoppen kunnen in zuur worden gelegd en gebruikt als kappertjes. Daarnaast kunnen de groene peulen kunnen worden gegeten. Ze zijn net als de bloemen rijk aan vitamine C en antioxidanten. Andere delen van de boom zijn niet eetbaar.

  Is de Judasboom winterhard?Cercis Siliquastrum seedpod

  De Judasboom is winterhard tot ongeveer 15 graden onder nul. Soms vriest de boom wat in op het jonge hout maar loopt in het voorjaar weer uit. De Noord-Amerikaanse Judasboom Cercis canadensis is bestand tegen koudere temperaturen. Hele jonge bomen kunnen het best tegen vorst worden beschermd door middel van noppenfolie.

  Toepassing Judasboom in de tuin

  De Judasboom wordt vooral aangeplant als solitair. Het is een boom die pas opvalt als hij bloeit en dan ook meteen een onuitwisbare indruk maakt. De bloemen trekken bijen en hommels aan. Combineer Judasboom met bodembedekkers zoals SchaduwkruidElfenbloem of Maagdenpalm. Er zijn een aantal prachtige cultivars gekweekt:

  • Cercis Siliquastrum, wildvorm
  • Cercis siliquastrum 'Alba', witte bloemen
  • Cercis siliquastrum 'Bodnant', grote bloemen , maximaal drie meter hoog
  • Cercis siliquastrum ‘Flora-Plena’, dubbele bloemen
  • Cercis siliquastrum 'Forest pansy', roodbladig
  • Cercis siliquastrum 'Fructu Rubra', vormt rode peulen
  • Cercis siliquastrum 'Penduliflora', neerhangende bloemen
  • Cercis siliquastrum ‘Variegata’, groengeel blad

  Grond en standplaats Judasboom

  De Judasboom houdt van een standplaats in de volle zon. Deze boom reageert vanwege de penwortel erg slecht op verplanten dus het is noodzaak om eerst goed over de standplaats na te denken. Eigenlijk is alle grond goed, mits deze goed gedraineerd is. Voeg eventueel grit en zand toe. Ze kunnen het beste in het voorjaar worden geplant in maart of in het najaar, in september tot en met november. De Judasboom houdt van een kalkrijke bodem. Voeg daarom gebroken eierschalen toe aan het plantgat. 

  Cercis Siliquastrum

  Judasboom vermeerderen

  Judasboom vermeerderen is uiterst eenvoudig. Vermeerdering vindt plaats door de plant te zaaien of door het nemen van stekken 

  Judasboom snoeien

  De Judasboom is een gemakkelijke boom in het onderhoud die alleen vraagt om het regelmatig verwijderen van dorre en dode takken. Verdere snoei is nauwelijks noodzakelijk. Als je snoeit dan kan dat het beste vroeg in het voorjaar, vóór de bloei maar ná de vorst, plaatsvinden.

  Judasboom kopen

  De Judasboom is vrij algemeen te koop. Voor speciale cultivars moet je echter naar de gespecialiseerde kwekerijen gaan of ze via gespecialiseerde webshops bestellen.

  Judasboom

  Judasboom, koning der voorjaarsbloeiers

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen