• Jonkerlelie of Gele Affodil, Asphodeline lutea, beschrijving, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de geel bloeiende vaste plant de Jonkerlelie of Gele Affodil, Asphodeline, een voorjaarsbloeier. Hoe verzorg je de Jonkerlelie, waar kun je ze het beste planten, welke grond hebben ze nodig en hoe kun je Jonkerlelie vermeerderen.

  Tags/labels, RobsTuinplanten, Borderplant, Voorjaarsbloeier, Asphodeline

  Jonkerlelie of Gele Affodil401faa51c13887cbf8fbc7a309b1c876_1400785

  De Jonkerlelie of Gele Affodil, een wintergroen plant uit de affodilfamilie of Asphodelaceae, is een bijzondere plant uit het Middellandse Zee gebied.

  In de Griekse mythologie werden Affodils in verband gebracht met de doodsgodin Persephone en werden mede daarom veel geplant op begraafplaatsen.

  Ook dachten ze dat er grote Affodil velden waren achter Acheron, de rivier van het leed, die de grens vormde de met de onderwereld.

  Dit weerhield ze er niet van om de wortels van de Gele Affodil te eten. Geroosterd hebben deze een zachte, ietwat nootachtige smaak.

  Vandaag de dag planten we de Jonkerlelie in onze tuinen voor hun bijzondere, decoratieve blad en natuurlijk de prachtige bloei die veel hommels en bijen aantrekt.

  Etymologie Asphodeline lutea

  De botanische naam van de gele Affodil is Asphodeline lutea. De familienaam “Asphodeline” is afgeleid van het Griekse asfodέlinos ofwel “affodil”. De toevoeging “lutea” komt uit het Latijn en betekent “geel” of “saffraan”.

  Beschrijving Jonkerlelie

  De Jonkerlelie is een klompvormende plant met een hoogte van maximaal dertig centimeter. De bloemaren kunnen echter tot wel tachtig centimeter lang worden. De Jonkerlelie is een sterke plant die niet woekert. Het grasachtig blad is een soort van blauwgroen tot zilvergroen en uiterst decoratief.

  In mei of juni verschijnen op lange aren de stervormige bloemen met zes felgele , lancetvormige bloemblaadjes. De bloemen hebben een lekkere geur. Omdat de bloemen op een aar niet allemaal tegelijkertijd opengaan kan de bloei gemakkelijk zes weken aanhouden. Na de bloei verschijnen de glanzende, ronde zaaddozen.

  Is de Jonkerlelie winterhard

  Op veel websites wordt aangeraden om de plant in de winter af te dekken. Zelf heb ik de ervaring dat ze moeiteloos winters van vijftien graden onder nul overleven. Ik heb ze al vijftien jaren en in al die tijd nog nooit afgedekt.  Mocht je twijfelen, voor de grond dan van een stroodek.

  Toepassing Jonkerlelie in de tuina67120ad984bccb7b4ada90be90592af_1400785

  De Jonkerlelie is de ideale bloem voor de vaste planten border. Plant Jonkerlelie in het midden van de border net áchter de lage planten en net vóór de hogere planten.

  Jonkerlelie is geschikt om aan de kust te worden aangeplant. Ook is de Jonkerlelie heel geschikt als snijbloem.

  In de handel wordt regelmatig Asphodeline liburnica aangeboden, eveneens onder de naam Jonkerlelie. Deze soort is vergelijkbaar met de Lutea maar blijft iets kleiner.

  Daarnaast is er een cultivar in de handel met dubbele bloemen: Asphodeline lutea “flore pleno”. Deze wordt echter slechts zelden aangeboden.

  Standplaats, grond en planten Jonkerlelie

  498efaa11f82c438dbdcaeb02f89bd67_1400785

  De Jonkerlelie vraagt nadrukkelijk een plaats in de volle zon. Zorg voor vruchtbare, goed gedraineerde grond.

  De Jonkerlelie houdt van wat kalk in de bodem. Gebruik daarom jaarlijks een kalkrijke mest.

  De Jonkerlelie doet er soms enkele jaren over om in bloei te komen. Elk jaar wordt deze plant echter mooier en mooier.

  Geduld hebben dus!

   

  Jonkerlelie snoeien, hoe en wanneer

  De Jonkerlelie hoeft niet ge gesnoeid te worden maar de stengels waarvan de bloemen zijn uitgebloeid kunnen best verwijderd worden. Dit voorkomt dat de planten onnodig energie verspillen aan het maken van zaden.

  Jonkerlelie vermeerderen03ba92c28847b4636ec4591dff77998d_1400785

  Jonkerlelie is heel gemakkelijk te vermeerderen door deze in het najaar te scheuren. Ze vormen nogal wat wortels waardoor het soms noodzakelijk is om een spade te gebruiken om de plant te scheuren.

  Daarnaast kan de planten worden vermeerderd door te zaaien. Zaai in het najaar buiten, in situ, of in het voorjaar binnen.

  Jonkerlelie

  Een prachtige en sterke vast plant met rijke gele bloei.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load