• Winterharde banaan, Musa basjoo verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Tuinbanaan, Musa basjoo, een imposante winterharde banaan die opvalt met haar prachtige, grote bladeren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Tuinbanaan, hoe vermeerderen, hoe overwinteren, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Musa, TropischeTuin, Jungletuin, RobsKamerplanten, Tuinbanaan

  Japanse vezelbanaan, winterharde banaan

  Musa is een ruim zeventig soorten tellend, uit Azië afkomstig, geslacht van planten. Hoewel bananen dikke en stevige stammen hebben, behoren ze niet tot de bomen maar tot de kruidachtige planten. Musa basjoo is de bekendste Tuinbanaan die we regelmatig in Nederlandse en Belgische huiskamers tegenkomen maar zeker ook in tuinen. De Japanse vezelbanaan is oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Sichuan in China.

  d77d25dbdac29e7ccd4eb59678e76335_medium.

  Etymologie Musa basjoo

  De Nederlandse benaming Japanse vezelbanaan verwijst naar het idee dat Japanners de vezels van de tuinbanaan te gebruiken om boeken te binden. In werkelijkheid wordt daarvoor echter Musa balbisiana gebruikt. Omdat de plant ook niet uit Japan komt maar uit China is de naam Japanse vezelbanaan feitelijk volledig fout. De naam Tuinbanaan of Chinese tuinbanaan is daarom wellicht de beste benaming.

  De botanische benaming van de Japanse vezelbanaan is Musa basjoo. De geslachtsnaam “Musa” is een eerbetoon aan botanist en lijfarts van keizer Augustus, Antonio Musa die in de eerste eeuw voor onze jaartelling leefde. De soorttoevoeging “basjoo” is de afgeleid van het Japanse woord voor bananenvezels, namelijk “bashō”.

  Beschrijving Japanse vezelbanaane67435712fe0cb507f04bc2c76e1d2e5_medium.

  Tuinbanaan is een drie tot vier meter hoge plant, met een opgaande stam vanuit een ondergrondse wortelstok. De stam is niet van hout maar uit bladscheden van bladeren opgebouwd en vormt daarom in botanische zin een pseudostam. De imposante, tot anderhalf meter langgerekte  bladeren, geven de plant een exotisch uiterlijk. Bij wind rafelen de bladeren. Dit is een evolutionaire aanpassing van de banaan die vaak op winderige plekken groeit. Het gerafelde blad functioneert net zo goed als een heel blad maar zorgt ervoor dat de plant niet omwaait.

  Als de tuinbanaan in de winter niet afsterft kan ze in het volgende jaar bloeien. In Nederland gebeurt dit slechts sporadisch. De mannelijke en  vrouwelijke bloemen kunnen wel één meter lang worden en ruiken heerlijk naar honing. Na de bloei verschijnen de kleine banaantjes. De bananen rijpen bij ons niet goed. Ze blijven bitter en bevatten zoveel pitjes dat ze niet echt lekker zijn te noemen. In Brazilië waar de Japanse Vezelbanaan gekweekt worden, worden ze lekker zoet en kunne gegeten worden.

  b2f34d3bd613629476e2383187a5f130_medium.

  Is de Japanse vezelbanaan giftig?

  De Tuinbanaan is niet giftig. De bladeren zijn niet eetbaar maar kunnen wel worden gebruikt om gerechten in te koken, onder meer in Indische of Chinese recepten. De banaantjes zijn eetbaar.

  Is de Tuinbanaan winterhard?

  De stam en de bladeren van de Japanse vezelbanaan zijn niet bestand tegen vorst. Bij ongeveer drie graden vorst bevriest het blad en bij ongeveer vijf graden onder nul de stam: ze worden bruin en sterven af. Het wortelgestel is onder de juiste omstandigheden bestand tot -15 graden Celsius. Daarvoor is het echter noodzakelijk dat en de grond goed gedraineerd is en de tuinbanaan in het najaar wordt gemulcht met een laag stro van ongeveer tien centimeter dik.

  bd59fc9c320bc293d8e40c7fdcaef7e9_medium.

  Om het volgende jaar een extra grote plant te hebben dient de stam te worden ingepakt met stro en noppenfolie. Zo sterft de stam van de banaan bij strenge vorst niet af en loopt in het voorjaar weer uit. Bananen in pot kunnen in de winter in de koude kas worden gezet.

  Toepassing Japanse vezelbanaan in de tuin

  De Tuinbanaan is met haar grote, exotisch aandoende bladeren een opvallende verschijning voor jungle tuin. Vaak worden ze in een groep aangeplant. Ook wordt Tuinbanaan als solitair, als blikvanger in tuinen toegepast vanwege haar ‘dramatisch’ effect. De Japanse vezelbanaan is prachtig aan de rand van een vijver, waarbij de grote bladeren kostbare  schaduw bieden aan de vijverbewoners, tijdens een warme zomer. Plant onder de banaan wintergroene bodembedekkers die tegen schaduw kunnen, zoals Maagdenpalm of Schoenlappersplant.

  We kennen twee cultivars van de Tuinbanaan:

  • Musa basjoo, de gewone Tuinbanaan
  • Musa basjoo ‘Sakhalin’, kleinere variant, extra winterhard
  • Musa basjoo ‘Sapporo’, extra winterhard, langzaam groeiend

  Standplaats en planten Japanse vezelbanaan

  Tuinbanaan heeft een standplaats in de volle zon of halfschaduw nodig. In de volle zon zal de plant het snelst groeien. De standplaats dient enigszins beschut te zijn tegen sterke wind. De grond dient bij voorkeur goed gedraineerd te zijn, maar voorzien van voedingstoffen om de snelle groei te ondersteunen. Tuinbanaan heeft tijdens de groeiperiode, van mei tot en met september, maandelijks extra voedingsstoffen nodig. Ik gebruik daarvoor meestal gedroogde koemest die ik rondom de stam strooi en daarna door de grond hark. Daarnaast heeft de plant voldoende water nodig in de groeiperiode.895fc4340fc540ba4b4bc35d253d43ab_medium.

  Japanse vezelbanaan snoeien

  Gele of lelijke bladeren kunnen verwijderd worden, evenals uitgebloeide bloemen.

  Ziektes Japanse vezelbanaan

  Tuinbanaan  is redelijk bestand tegen ziekten en insecten.

  In sommige landen hebben de bananen last van de Japanse kever (Popillia japonica), echter in Nederland is deze tot dusverre niet aangetroffen.

  Japanse vezelbanaan vermeerderen

  2a27d57772334e4b77694170dc40d51a_medium.

  De Tuinbanaan is heel gemakkelijk te vermeerderen.

  De Japanse vezelbanaan maakt zoals veel bananensoorten ondergrondse groeipunten aan, waaruit vanuit de wortelstok, vlakbij de stam, weer nieuwe bananenplanten tevoorschijn komen.

  Met een scherp mes of een spade kunnen we deze groeipunten scheiden van de moederplant en verplanten.

  Japanse vezelbanaan kopen

  De Tuinbanaan is in de zomermaanden te koop in tuincentra en te bestellen via webshops die gespecialiseerd zijn in exotisch tuinieren.

  Tuinbanaan

  Een bijzondere plant voor de exotische tuin en onverwacht sterk.

 • End of content

  No more pages to load